02 / 05 / 2024

Ahmet Erkurtoğlu: Yönetmelikler mimarları özgür kılmıyor!

Ahmet Erkurtoğlu: Yönetmelikler mimarları özgür kılmıyor!

Fanatik Gazetesi yazarlarından Zeynep Fıratoğlu bugün AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu ile özel röportaj yaptı. İşte o röportaj..



AE Mimarlık’ı farklı kılan nedir?

Biz, yaptığımız yapıların öncelikle işlevselliğine önem veriyoruz. Net alanın, brüt alana oranına dikkat ediyoruz. Yani mümkün olduğu kadar kayıp alansız projeler üretiyoruz. Bizim projelerimiz yatırımcıları ve mal sahiplerini zarardan kurtarıyor ve yatırımcılar ortak alanların yerine kendi dairelerinde kullandıkları alanların parasını ödüyorlar. Bunun yanında yaptığımız binaların detaylarına önem veriyoruz. İddialı cephe tasarımlarına imza atıyoruz ve o yüzden fark ediliyoruz.


Projelerinizde neleri ön planda tutuyorsunuz?

Bizim görevimiz insanların yaşam tarzına göre proje geliştirmek. Ben o evde yaşayacak insanların ne istediklerine bakıyorum. Örneğin; 3+1 daire yapıyorsak “gündüz” denilen kısmı, yani salonu, mutfağı ve bir tane odayı antreye baktırırız. Diğer 2 odayı ve banyoyu “gece” dediğimiz, evin arka kısmına baktırırız.


Teslim ettiğiniz ve şu an devam eden yurt içi/yurt dışı projeleriniz nelerdir?

Kurulduğumuz günden beri yurt içinde ve yurt dışında (konut, villa, iş yerleri, alışveriş merkezleri, eğitim, sağlık ve turizm gibi…) milyonlarca metrekareye imza attık. Evim Kadıköy, Seyr-i Adalar, DoubleTree by Hilton Moda gibi birçok projede imzamız bulunuyor. Yurt dışında da Irak Erbil’de 2000 konuttan oluşan bir yerleşke, Bişkek’te AVM, Süleymaniye’de 600 konut ve AVM, Tacikistan Duşanbe’de AVM ve kültür merkezi, Ukrayna Kiev’de iş merkezi, Bukovel’de dağ evleri, Kazakistan, Kırgızistan, Mısır, Arnavutluk ve Saraybosna’da eğitim binaları ve çeşitli tesisler, yaptığımız projeler arasındadır.


Son 4 yıldır yoğun olarak özellikle Kadıköy’de bina yenileme projelerinde çalışmaktayız. Çok yoğun olduğumuzdan dolayı bazı projeleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz. 2016 yılında 100’ün üzerinde projeyi hayata geçirerek oldukça verimli bir dönem yaşadık. Şimdiye kadar ise 400 kentsel dönüşüm projesine imza attık. Elimizdeki projelerin yüzde 90’ını Bağdat Caddesi ve civarında gerçekleştiriyoruz. Özellikle Anadolu yakasındaki müteahhitlik firmalarının yarısıyla çalışıyoruz.


Ayrıca Zeytinburnu’nda bir rezidans projesi, Gaziantep’te konut, AVM ve ofislerden oluşan bir konsept proje, memleketim olan Kastamonu’da kültür merkezi, yer altı otoparkı, çarşı projeleri, çevre düzenleme ve park projeleri üzerinde çalışma yapmaya devam etmekteyiz.


Daha nitelikli yapıların ortaya çıkması için mimarlar neler yapabilir?

Türkiye'de çok iyi mimarlarımız var. Türkiye'nin tek sıkıntısı, yönetmelik! Bizler mimarlar olarak ne yazık ki özgür değiliz. Mimarlar kendilerini ilgilendiren yönetmelikle çalışmalarını yapıyor ancak bizde sürekli yönetmelik değiştiği için bir projeyle ilgili 3-4 yönetmelikten sorumlu olabiliyorum. Uygulamaya bizler kadar hakim olmayan teorisyenlerin hazırladığı yönetmeliklerle yönetiliyoruz. Biz yönetmeliklerin uygun gördüğü ölçüde ve müteahhidi memnun eden bir proje üretiyoruz. Projeyi de belediyeden ne kadar hızlı onaylatabiliyorsak başarılı mimar oluyoruz. O nedenle hepsi birbirine benzeyen binalar yapıyoruz. Her mimar, önüne gelen her projeyi çizmemeli! Mesela; hastane çiziyorsa o konuda ihtisas sahibi olmalıdır. Böyle bir uygulama olabilirse yapılacak her türlü yapının daha işlevsel ve daha estetik olacağını düşünmekteyim.


Fanatik Gazetesi’ne özel sorumuz, toplumlarda sporun birleştirici gücü hakkındaki yorumlarınız nelerdir?

Kendim de tam bir spor tutkunuyum, özellikle de futbolu çok seviyorum. Eskiden düzenli olarak futbol oynardım. İmkanım olsa şimdi de futbol oynamaya devam etmeyi çok isterdim. Şimdi bu sevdamı, takımım Beşiktaş’ın taraftarlığıyla gideriyorum. Hayatta vazgeçilmezlerimin ilk 3’ünün içinde yer alan Beşiktaş sevdam nedeniyle, diğer Beşiktaşlı arkadaşlarımla birlikte Beşiktaşlı Sanayici ve İş Adamları Derneği’ni kurduk. Amacımız, Beşiktaş sevdalılarını bu dernek altında toplamak. Çünkü sporun birleştirici bir gücü olduğuna inanıyoruz. Hangi kulübün taraftarı olursanız olun, diğerleriyle ayrıştırıcı kimliğinizi unutuyorsunuz ve tek bir kimlik altında toplanıyorsunuz. Ayrıca bir sporla uğraşmak, günün stresinden uzaklaşmanızı sağlarken, daha sağlıklı bir vücuda sahip oluyor ve her şey hakkında detaylı düşünebiliyorsunuz. Özellikle gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durması için sporla meşgul olmaları gerekiyor. Son yıllarda bir spor dalıyla uğraşmak bir trend haline gelse de, ne yazık ki hâlâ uluslararası yarışmalarda yarışacak çok fazla sporcuya sahip değiliz.


Fanatik


Geri Dön