29 / 04 / 2024

Ahmet Misbah Demircan: Okmeydanı henüz riskli bölge değil!

Ahmet Misbah Demircan: Okmeydanı henüz riskli bölge değil!

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Okmeydanı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Demircan, "Belediye Meclisi, kentsel dönüşümü başlatma yönünde irade kararı verdi. Burası riskli bölge ilan edilmiş değil" dedi...




Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Okmeydanı halkının kentsel dönüşümün devlet eliyle yapılmasını istediğini belirterek, "Belediye Meclisi, kentsel dönüşümü başlatma yönünde irade kararı verdi. Bu kararla burası riskli bölge ilan edilmiş değil. Riskli bölge ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın olurunu verip, konuyu Bakanlar Kurulu'na sevk etmesi gerekiyor. Bir bölge ancak Bakanlar Kurulu kararıyla riskli bölge ilan edilebilir" dedi. 


Beyoğlu Belediyesi'nin dünkü Okmeydanı kararıyla ilgili açıklaması için tıklayın!



Demircan, Beyoğlu Belediyesi'nde, gazetecilerin Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm çalışmaları konusundaki sorularını cevapladı. 


Okmeydanı nasıl dönüşecek? Detaylar için tıklayın!


Okmeydanı'ndaki 50 yıllık tapu meselesini çözdüklerini, 1/5000 ve 1/1000'lik planlar doğrultusunda 1 yıldır vatandaşlara tapu verdiklerini anlatan Demircan, bölgedeki 5 bin 600 civarındaki binanın tamamına tapu vermeyi hedeflediklerini söyledi.


Okmeydanı'nın tapu sorunu nasıl çözülecek? Sorular ve cevaplar için tıklayın!


Beyoğlu Belediyesi'nin geçen yıl eylül ayından itibaren halkla toplantılar yaptığını anlatan Demircan, 87 toplantıya 14 bin malikin 12 bin 500'ünün katıldığını bildirdi. Demircan, halkın, kentsel dönüşümün, doğrudan müteahhitle muhatap olmadan belediyenin, devletin, hükümetin garantörlüğünde yapılmasını istediğini aktardı. 


Okmeydanı tapu başvurusu için gerekli belgeler için tıklayın!


Demircan, yerel seçimde Okmeydanı'ndan "kentsel dönüşüm vaadi" ile oy istediğini ifade ederek, bu bölgede oy oranını artırmasının halkın da bu dönüşümü istediğini ortaya koyduğunu anlattı. 


Vatandaşın talebini Belediye Meclisi'nde görüştüklerini hatırlatan Demircan, "Meclisimizle yaptığımız görüşme, bu toplantıların son halkasıdır. Meclis de kentsel dönüşümü başlatma yönünde irade kararı verdi. Bu kararla burası riskli bölge ilan edilmiş değil. Riskli bölge ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın raporlarını hazırlayıp, olurunu verip, konuyu Bakanlar Kurulu'na sevk etmesi gerekiyor. Bir bölge ancak Bakanlar Kurulu kararıyla riskli bölge ilan edilebilir" diye konuştu.


"Teknik raporlar hazırlandı"


Bir gazetecinin sorusu üzerine Demircan, "Burada teknik raporlar vardı, yoktu... Böyle bir tartışma oluştu. Hayır. Beyoğlu Belediyesi kendi teknik raporunu burada tutmuş durumda" dedi. 


Bölgedeki binaların yapısı hakkında bilgi veren Demircan, bölgedeki 5 bin 600 binanın ruhsatı ve iskanı bulunmadığını söyledi. Bölgenin yığma binalardan oluştuğunu anlatan Demircan, şu bilgileri verdi: 


"Deprem yönetmeliğine göre, bir mühendislik desteği almamış ve deprem yönetmeliğine uygun bir denetlemeye tabi olmamış tamamen kaçak yapılardan oluşan, imarsız ve iskansız yapılardan bahsediyoruz. Bölgedeki herkes, depreme karşı binaların güvenli olmadığı konusunda hemfikir. Raporumuz, belediyenin raporudur. Sonuçta bu, bir işlemin başlangıcıdır. Konunun intikal edeceği Bakanlık, bağımsız kurullardan alacağı raporla birlikte kendi raporlarını bu işin içine katıp, değerlendirmesini yapıp, hükümete arz edecek. Dolayısıyla burada bir adım atılmış oldu. Bölgede toplantılar yapıp, bunu resmi rapora bağladıktan sonra Meclisimizin kanatini almaksızın böyle bir adım atmayı şık ve şaffaflık adına doğru bulmadık. Belediye Meclisi'nde hem AK Partililer hem CHP'lilerle seçim gününden bugüne bir sürü toplantılar yapıldı."


Demircan, bir bölgenin neden "riskli alan ilan" edilmesi gerektiğini "Riskli alan ilan edilen yerdeki yapılanmada, belediye harçlarından ve KDV'den muafiyet, dönüşüm esnasında vatandaşlara kira yardımı, kiracılara da TOKİ'den çekilişsiz ve kurasız ev edindirme imkanları çıkıyor" sözleriyle açıkladı. 



"Tapular iki aşamalı"


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Okmeydanı'nda vatandaşa dağıtılan tapular hisseli mı? sorusuna şu karşılığı verdi: 


"Bölgede tapular iki kademeli. Birinci kademe, önce toprak tapusu alırsınız. Toprak tapusunu aldıktan sonra bir yerde, belediyeye gidip projenizi tasdik ettiriyorsunuz ve projeniz bittikten sonra toprak tapunuz kat ittifakına dönüyor, daire tapusuna dönüyor. Okmeydanı'nda şu anda toprak tapusu veriyoruz. Neden hisseli? Çünkü oradaki apartmanlarda insanlar zaten hisseli. Yani 200 metrekare arsa düşünün. 5 katlı apartmanda 10 daire var. Her dairenin o arsada 20 metre hissesi var. Apartmandakiler arsada hissedar. Zaten yapı hissedarlığı olduğu için yapılar da toprak tapusu da hisseli olmak zorunda. Bu alanlar kentsel dönüşüme tabi tutulduktan sonra daire tapusuna dönecek. Ama bu iki aşamalı. İlk aşamasını gerçekleştirdiğimiz için şu an hisseli. 24 bin hisseli tapu tahakkuku var. Bunun yüzde 10'nun işlemleri tamamladı. Yüzde 50'sinin işlemlerini sürdürülüyor. Bu işlemler bir yıldır devam ediyor."


Okmeydanı tamamen yıkılacak mı?


"Okmeydanı'nın riskli alan ilan edilmesinin ardından binaların tümü yıkılacak mı?" sorusu üzerine Demircan, olaya "yıkım değil, yapım olarak bakmak" gerektiğini söyledi. 


Bölgede 30 parça alan bulunduğunu belirten Demircan, bölge riskli ilan edildikten sonra Beyoğlu Belediyesi'nin vatandaşlarla ayrıca dönüşüm anlaşması yapması gerektiğini anlattı.


Dönüşüm için her bölgenin maliklerinin üçte ikisinin "evet" demesi şartı arandığını dile getiren Demircan, bölge bölge yapılacak projenin hayata geçmesinin en az 10 yılı bulacağını anlattı.


Demircan, "Okmeydanı'nın riskli alan ilanından sonra vatandaşın ek ödeme yapması gerekecek mi?" sorusuna "Vatandaş burada sadece tapunun bedellerini ödüyor. Tapusunun sahibi olduktan sonra vatandaşımız, kat karşılığı müteahhit anlaşması yapıyor gibi olacak. Bu da toptan belediye garantöründe verilmiş olacak. Vatandaşımız parkları, yeşil alanı ve okulları da olsun istiyor. Bu bölgede hiç plan olmamış. İlk defa plan yapıldı. Vatandaşımıza da imarlı yerden hisselerini verdik" karşılığını verdi. 


"Bu işe biraz da siyaset karıştırmayı seviyorlar" 


Bölgedeki kentsel dönüşümle ilgili bazı gazetelerde çıkan haberlerin "tutarsız" olduğunu, "yanlış varmış" algısı oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Demircan, konunun 10 yıldır vatandaşla konuşulduğunu söyledi. 


Demircan, "Bugün beyanat veren arkadaşlarımızı tanıyorum. 10 yıldır tanıyorum ve hepsi toplantılarımızda var ve konuyu biliyorlar. Bu işe biraz da siyaset karıştırmayı seviyorlar. Oysa Okmeydanı vatandaşı, bu bölgede yaşamak istiyor. Siyasetin tartışmalarının merkezinde olmak istemiyor. Mutlu olmak istiyor. İnşallah bunu da hep birlikte başaracağız" diye konuştu.


Bölgedeki vatandaşların kentsel dönüşümde borçlanma endişesi olduğuna ilişkin soruyu Demircan, şöyle cevapladı:


"Bir bölgede belediye ve devlet vatandaşına 'buyur, tapunu al' diyorsa, o arsasının sahibidir. Arsayı aldın ve imarı var. Artık vatandaşın imarı olan bir arsası mevcut. Her halükarda vatandaşın bir müteahhitle ya da kendi imarını gerçekleştirmesi söz konusu. Bunun önünde bir engel yok. Bugün vatandaş isteseydi, satın aldığı yerin imarını bir müteahhitle kat karşılığı anlaşabilirdi. Ama vatandaşımız devlet garantisiyle bir müteahhitle anlaşılsın istiyor. Eğer bir yerde devlet vatandaşa arsasını satıyorsa zaten hakkını kendisine teslim ediyor demektir. 'Okmeydanı'na Beyoğlu Belediyesi tapuları veriyor' cümlesini kurduğumuzda geri kalan sorular anlamsız oluyor. Biz burada tapu veriyoruz, bunun ötesi yok. İmar hakkı garanti altına alınmış tapu veriyoruz. Tapunu aldın imarı içinde. İstiyorsan kendin yaparsın, bunun da bir engeli yok."


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bir gazetecinin, "Okmeydanı'nda Sulukule'ye benzer bir proje mi hayata geçirilmesi planlanıyor? Müteahhitler bölgede rant elde edecek mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:  


"Eğer tapu vermeseydik ve hemen kentsel dönüşüm yapsaydık, o zaman insanlar tereddütleri akıllarına getirmede haklı olabilirlerdi. Vatandaş tek elden hızlı bir şekilde deprem riski yaşamaksızın hükümet gücüyle yapılsın istiyor. Okmeydanı'nda 2 milyon metrekare kullanılan bina yapı stoğu var. Dolayısıyla burada değer üzerinden konuşmuyoruz.  Vatandaşa dediğimiz tek şey şu; dairene daire, dükkanına dükkan alacaksın."


Demircan, binaların en fazla 9 kat olacağını, her binanın otoparkı bulunacağını anlattı.   


A.A.


Geri Dön