09 / 01 / 2025

Ahmet Misbah Demircan iki büyük kentsel dönüşüm projesini anlattı!

Ahmet Misbah Demircan iki büyük kentsel dönüşüm projesini anlattı!

Üç dönemdir Beyoğlu'nu yöneten Ahmet Misbah Demircan, 11 yıllık değişimi anlattı. Demircan, "Yatak kapasitesi 6 binden 40 bine çıktı. 82 bin olan SSK'lı çalışan sayısı 190 bine yükseldi. 8 bin bina yenilendi" dedi



2004'ten bu yana Beyoğlu'nun çehresini değiştiren başkan olarak anılan Ahmet Misbah Demircan, ilçede iki büyük kentsel dönüşüm projesi yürütüyor. Okmeydanı ve Tarlabaşı'ndaki dönüşüm projelerine şimdi Örnektepe ve Sütlüce de eklenmiş durumda. Başkan Demircan ile 11 yılda bölgeye yapılan yatırımları ve dönüşüm projelerini konuştuk. 


 Beyoğlu'nda 11 yılda ne değişti? 

Turizmde 6 binden 40-45 bin yatak kapasitesine ulaştık. Bölgede 82 bin SSK'lı çalışan vardı. Bu sayı 180-190 bine çıktı. Yeni yatırımlarla bu sayı daha da artacak. Galataport'ta 4 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. 800 turistlik işletme vardı, bugün 4 bin firmadan bahsediyoruz. 7-8 bin bina kendini yeniledi. Kesilen faturalar üzerinden belki yaratılan ekonomi bulunabilir. Biz sadece yatak kapasitesini ölçüyoruz. Gelen para da daha çok Beyoğlu'nda kalıyor. Ama turizm geliştikçe doktoru da sanat galerisi de tasarımcısı da geliyor. Beyoğlu'nda yatak kapasitesini 150 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz otel yatırımlarının yanı sıra yeme-içme, alışveriş, kültür turizmini de canlandırmak. Cazibe alanları oluşturmaya çalışıyoruz. 


 İlçede kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda?

İki ana eksende yürüyor. İlki 10-12 yıldır devam mevcut bina stokumuzu olduğu gibi koruyarak yenileyen mekanizma. İkincisi Tarlabaşı, Örnektepe ve Okmeydanı'ndaki çalışmalar. Tarlabaşı şu an inşaat aşamasında ve ilk ürünü gelecek sene alacağız. Örnektepe'de ise inşaat çalışmaları başlama noktasında. Okmeydanı'nda ise işe kangren haline gelen 50 yıllık tapu sorununu çözerek başladık. 


 Dönüşümlerin ilçeye katkısı hissediliyor mu? 

Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi ile metruk binaların değeri daha şimdiden 40-50 kat arttı ve bölgedeki en değerli semtlerden biri oldu. 


HER ADAYA YOL HARİTASI 


 Okmeydanı Projesi'nde 50 yıllık tapu sorunu çözüldü mü, son durum nedir? 

İnsanlara mülkiyetlerini vermeye devam ediyoruz. Biz hazırız, ama onlar kendi aralarında toplanıp, başvurmaları gerekiyor. Bölünmüş mülkiyetlerde herkesin imza atması gerekiyor. İmar planlarını yaptık maalesef CHP bunları iptal ettirdi. Mahkeme kararını dikkate alarak, yeni 5 binlik plan yaptık. Bu işler bize zaman kaybettiriyor. Mülkiyet sahibi vatandaşların haklarını bilmesi için herkese mektup yazdım. İkinci fazda uzlaşmalar yakında başlayacak. 21 bin hak sahibi var. Bunların hepsine ulaşıp, algıyı yerleştirmek kısık ateşte yemek pişirmeye benziyor. Ben 2023 hedefi koymuştum. Bu takvime uygun gidiyoruz. 32 adada kim ne kadar metrekare ev alacak, müteahhit payı ne olacak, bütün değerlemeleri yaptırıyoruz. Her bir adanın yol haritası oluşacak. 


RUHSATI OLAN HERKESİN YANINDAYIM


 Cityscape Gayrimenkul Fuarı'ndaydınız. İzlenimleriniz neler?

Ülkemizde terör saldırıları ve jeopolitik riskler olmasına rağmen, yatırımcılarda negatif bir algı yok. Türk şirketlerinin de morali bozulmamış, hatta daha da kenetlenmişler. Bu fuarın rakamlarına yansıdı. 2014'te katılımcı sayısı 31 iken, 61'e çıktı. 


 Yabancılar Türkiye'yi sordu mu?

Yabancı yatırımcıların genelde üzerinde durduğu 3 soru var. Birincisi, proje estetik, mimari ve lokasyon açısından iyi mi, şirket güvenilir mi? İkincisi, buraya ruhsat verecek olan kamuyla proje arasındaki ilişki nasıl? Yabancı daha çok kamu-özel ortaklığı (PPP) görmek istiyor. Türk şirketlerinin "kamuyla işbirliği yapıyoruz" cümlesinden kaçınmaması gerek. Özel sektör ile kamu dünyada birlikte fotoğraf vermeli. Yeni trend belediye başkanlığı bunu gerektirir. Biz niye oradayız? Sokaktaki insanların refaha ve işe ihtiyacı var. Beni yolda gören iş istiyor. İşi yatırım yaptırarak oluşturursun. Üçüncüsü, yabancıların parasını rahat bırakması için şeffaf ve denetlenebilir olması gerekiyor. Buna da GYO'lar cevap veriyor. 


 İlçeye yatırım yapan işadamlarının oluşturduğu BIG'e (Beyoğlu Investors Group) neden ihtiyaç duydunuz?

İlçemizde istihdam yaratan, ruhsatı olan herkesin arkasındayız. MİPİM ve Cityscape Fuarı'na katıldık. Bu proaktif ilişkiyle birbirimize güven vermiş oluyoruz. Yatırım yapan, ruhsatı olan, istihdam yaratan herkesin yanındayım.


TARLABAŞI'NDA 200 DAVA AÇILDI


 Tarlabaşı'nda Danıştay'ın iptali sizi etkiliyor mu? 

Karar oradaki yatırımı durdurmuyor. Danıştay kamulaştırmanın usule uygun olmadığına ilişkin tereddütleri olduğunu belirtiyor. Hızlı kamulaştırma yetkimiz olmasına rağmen yapmadık. Kararda 'Neden hızlı kamulaştırma yaptınız' deniliyor. 200 kamulaştırma tamamlandı. 120'si itiraz etmişti büyük bölümü temyizden onandı. 200 dava açılmıştı. 2016'da projede ilk ürünler tamamlanıyor. 


 Masa-sandalye konusunda epeyce tepki almıştınız. Hâlâ kızan var mı? 

Ara sokakların işgal altında olduğunu, bu yüzden de üst katlara yatırım gelmediğini söylemiştim. Şimdi ara sokaklarda yatırım patladı. Bu bir idaredir, doğru okumadır.



Sabah


Geri Dön