20 / 05 / 2024

Ahmet Özyanık: SİT envanteri çıkarılıyor!

Ahmet Özyanık: SİT envanteri çıkarılıyor!

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Ahmet Özyanık, yeni yapılanma kapsamında doğal SİT alanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarıldığını, bugüne kadar ilan edilmiş 1234 doğal SİT alanının statüsünün aynen devam ettiğini ifade etti



Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Ahmet Özyanık, yeni yapılanma kapsamında doğal SİT alanlarının Kültür ve Turizm Bakanlığından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarıldığını, bugüne kadar ilan edilmiş 1234 doğal SİT alanının statüsünün aynen devam ettiğini ifade etti.

Doğal SİT alanlarının Kültür ve Turizm Bakanlığından, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne devri için 6 aylık süre olduğuna işaret eden Özyanık, şu bilgileri verdi:

- Doğal SİT alanlarıyla ilgili envanter oluşturacağız. Böylece SİT alanlarının biyolojik çeşitliliğini ortaya çıkaracağız, peyzaj bütünlüğünü görmeye çalışacağız.

- Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulları, arkeolog, sanat tarihçisi, mimar ve şehir plancılarından oluşuyordu. Bu meslek grupları, Anıtlar Kurulundan gelen meslek gruplarıydı. Yeni düzenlemeyle Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurullarında doğal değerler ve biyolojik çeşitlilik konusunda bilgi sahibi olan biyolog, orman mühendisi, su ürünleri mühendisi, çevre mühendisi, ziraat mühendisi ve peyzaj mimarı istihdam edeceğiz.

- Dünyada korunan alanların toplam karasal alanın yüzde en az yüzde 5i olması amaçlanmaktadır. Avrupada ise korunan alanın karasal alanın yüzde 10unun üzerinde olması gerekiyor. Türkiyede ise korunan alanların karasal alana oranının yüzde 3-4 olduğu tahmin ediliyor.

- Türkiyenin korunan alan büyüklükleri açısından dünya standardına ulaşması lazım. Ancak doğal SİT alanlarının toplam büyüklüğünün ne kadar olduğuna dair net bir bilgimiz yok. Doğal SİT alanlarının envanterini çıkartarak, özelliklerini göreceğiz. Daha önce doğal SİT alanlarını belirleyen arkadaşlar bu işin uzmanları değillerdi. El yordamıyla, iyi niyetle belirlemişler ve bu alanlar bu şekilde ortaya çıkmış, korunmuş. Doğal SİT alanlarıyla ilgili tüm bu problemler ortaya çıkacak ve biz bu problemleri vatandaşın lehine olduğu kadar doğal korumaya zarar vermeyecek şekilde çözeceğiz.

Çevre ranta kurban olur

Özel Çevre Koruma Kurumunun (ÖÇKK) kurulmasında öncülük eden, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özalın danışmanı Can Pulak, kurumun kapatılmasının yanlış olduğunu savundu. ÖÇKKnın doğrudan Başbakana bağlı kurum olarak kalması gerektiğini belirten Pulak, Türkiyenin koruma kanalları Başbakana bağlı kalmazsa bürokrasinin alt kademelerinde boğulur.

HESlerin önü açılıyor

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, doğal yaşam ve koruma öncelikli bölgelerin rant ve paylaşım hesaplarına açılacağını ileri sürerek şöyle konuştu: Bu değişikliklerle sularımızı kelepçeleyerek kontrol altına alan HES projeleri başta olmak üzere, maden arama, taşocakları ve imarlaşma çalışmaları doğrultusunda bütün doğal yaşam alanlarımız rant ve paylaşım hesaplarına açılmakta; adeta bu alanlarımızın pazarlanmasının önü açılmaktadır.

HÜRRİYET


Geri Dön