23 / 11 / 2024
fuzul

Ahşapla ilgili en çok sorulan beş soru ve cevabı!

Ahşapla ilgili en çok sorulan beş soru ve cevabı!

Bu yazımda: Ahşabın fazla kullanılması ile ormanlar yok olmaz mı? Ahşap çürümez mi? Ahşap binalar çok katlı olabilir mi? Ahşap binalar sağlam olabilir mi? Ahşap binalar yanar mı? sorularının yanıtını bulacaksınız.




1- AHŞABIN FAZLA KULLANILMASI İLE ORMANLAR YOK OLMAZ MI?
Bilinenin aksine ahşap kullanmak ormanların azalmasını değil daha bilinçli olarak yaşatılmasını sağlar. Ahşabı yapı sektöründe kullanan Amerika, Kanada, Finlandiya gibi ülkelerde, bu büyük tüketime rağmen, bilinçli bir ekim, mevcut zenginliğin özenle denetlenmesi, özel yapı ormanları oluşturulması, kontrollü gerçek koruma ile genel orman alanı her yıl "yüzde 1 ile 3 arasında" büyümektedir.
2- AHŞAP ÇÜRÜMEZ Mİ?
Ahşap fiziksel özelliklerini tarih boyunca kanıtlamış bir yapı malzemesidir. Ülkemizde birçok örneği bulunan ve yüzyıllar önce yapılmış tarihi ahşap yapılar ( yalılar, camiler vs. ) hiçbir koruma ve bakım yapılmamasına rağmen yıllardır ayakta kalabilmiştir. Uzun ömrü sayesinde ahşap telekomünikasyon hatlarındaki direklerde, demir yallarında ve hatta karayolu köprülerinde kullanılmıştır.
Günümüz teknolojisi ile artık ülkemizde de imal edilen çok düşük maliyetli toksik olmayan özel sıvıların vakum kazanlarında emdirilmesi ile (emprenye edilerek ) ahşabın çürümesi önlenmiş ve ömrü dahada uzatılmıştır.
3- AHŞAP BİNALAR ÇOK KATLI OLABİLİR Mİ?
 İstanbul'da bulunan ve Avrupa'nın bilinen ikinci en büyük ahşap binası olan Rum Yetimhanesi ahşap yapıların çok katlı yapılabileceğine dair yaşayan en önemli örnektir ve günümüz teknolojileri ile çok katlı ahşap yapıların rahatlıkla yapılabileceği aşikârdır. Zira ahşap iskeletli yapıların Amerika ve Kanada'da 6 kata kadar, İngiltere'de 7 kata kadar yapılmasına izin verilmektedir.

4- AHŞAP BİNALAR SAĞLAM ( DEPREME DAYANIKLI ) OLABİLİR Mİ?
Yapılan bir araştırmada konutların %99'unun ahşap olduğu Kaliforniya da 1934 - 1995 yılları arasında meydana gelen ve büyüklüğü 5.7 - 8.4 arasında değişen depremlerde can kaybının sadece 34 kişi olduğu ve bunlardan 20 kişinin yalnız 2 binada meydana gelen zemin sıvılaşmasından olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık yapıların %99 betonarme olduğu ülkemizin yaşadığı son büyük deprem olan Adapazarı depreminde resmi can kayıpları onbinlerle ifade edilmektedir. 
5- AHŞAP BİNALAR YANAR MI?
Aynı yangına maruz kalmış bir ahşap kiriş, 600-800 derecelerde akma sınırına ulaşan çelik kirişi ( çelik binalar veya betonarmedeki demirler ) ısı geçirmeme ve kömürleşme (karbonlaşma) özellikleri sayesinde rahatlıkla taşıyabilir. Hesap sonucundan %5-10 büyük imal edilen ahşap; dış tabakasının kömürleşip iç katmanı koruması sonucu yangın ortamından can güvenliği ile tahliyeye fırsat verir ve yangın sonu kolaylıkla tamir ve yeniden kullanım olanağı sağlar. Ayrıca yangına karşı yüksek mukavemeti bilinen alçı levha kaplamalar ve artık ülkemizde de imal edilen çok düşük maliyetli özel yangın önleyici sıvılar ile ahşap yapıların yangın dayanımı çok daha fazla arttırılabilmektedir.


Geri Dön