06 / 05 / 2024

Ai Weiwei'nin yaptığı stüdyo bir gecede yıkıldı

Ai Weiwei'nin yaptığı stüdyo bir gecede yıkıldı

Çinli sanatçı Ai Weiwei, devlet emriyle stüdyo inşa etti. Ai hükümeti eleştirince, devlet 1 milyon dolara mal olan stüdyoyu yıkma kararı aldı. Şanghay'daki stüdyo bir gecede yıkıldı  



Çin'in Şanghay kentinde sanatçı ve aktivist Ai'nin yeni inşa edilen stüdyosunun devlet tarafından yıkılması tartışmalara neden oldu. Komünist Çin devletine muhalif tavrıyla bilinen Ai, hiçbir uyarı yapılmadan yerle bir edilen stüdyosunun siyasi nedenlerle yıkıldığını söyledi.

AFP ajansının haberine göre, yetkililer, Çin'in en ünlü ve tartışmalı sanatçılarından Ai'den Şanghay'ın varoşlarında, sanat merkezi niteliğinde bir stüdyo inşa etmesini istedi.

Ancak Ai'nin Şanghaylı aktivist Feng Zhenghu'nun aylardır Japonya'dan dönmesine izin vermeyen Çin devletini eleştirmesinin ardından yetkililer Kasım ayında tam anlamıyla bir "U" dönüşü yaparak, 53 yaşındaki sanatçının stüdyosunun yıkılmasına karar verdi.

Yıkım ekiplerinin dün daha gün ağarmadan çalışmalara başladığını belirten Ai, haberi alır almaz başkent Pekin'den Şanghay'a geldiğini ifade etti.

Ai, "Stüdyomu araziyi kötü kullanımdan dolayı yıktıklarını söylediler" diye konuştu.

Çinli sanatçı, söz konusu araziyi 30 yıllığına kiraladığını ve 2 bin metre karelik stüdyoyu inşa etmek için 1 milyon dolar harcadığını belirtti.
Hürriyet


Geri Dön