29 / 04 / 2024

Aidat gecikme cezası!

Aidat gecikme cezası!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat maliki, payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından sorumlu oluyor. Peki aidat gecikme cezası ne kadardır? Aidat gecikme cezası nasıl belirlenir?



Aidat gecikme cezası!

Apartman hukukunun düzenlendiği Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat malikinin, payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.

 

Kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tesbit edilen borcunu ödemiyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir. 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 893 üncü maddesinin son fıkrası hükmü burada da uygulanıyor.


Aidat gecikme cezası ne kadar?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre, kiracılar da dahil olmak üzere tüm apartman sakinlerinin bu giderlere katılmaları gerekiyor. Aidat ödemesinin zamanında yapılmaması durumunda kat malikine gecikme zammı uygulanıyor.


Aidatın ödeneceği tarih de yine Kat Malikleri Kurulu toplantısında belirleniyor.


Zamanında ödeme yapmayanlara aylık gecikme faizi uygulanıyor. Örneğin son ödeme tarihi her ayın 10'u ve aylık gecikme faizi oranı %5 ise, ayın 17'undan sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme faizi uygulanıyor. Kaç gün geciktiğinin önemi olmuyor. 



Aidatın ödenmemesi dilekçe örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön