09 / 01 / 2025

Aidat ödemeyen kat malikleri için ağır cezalar yolda!

Aidat ödemeyen kat malikleri için ağır cezalar yolda!

Hürses Gazetesi köşe yazarı olan Cem Barlas Arslan bugünkü yazısında apartman yönetimi ile ilgi tüm detayları anlattı. Arslan, apartman aidatlarının ödenmesi hususunda ciddi sorunların çıktığını belirtti.



Apartman aidatlarının ödenmesi hususunda ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ancak belirtelim ki bu durumda aidat ödemeyen kat malikleri için ağır yaptırımlar söz konusu. 


ÖDENMEYEN AİDATLAR 

Ödenmeyen aidat vb. için kat maliki, gider ve avans borcu ile gecikme tazminatlarından kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu. Ödenmeyen aidatlar için yüzde 5 oranında bir gecikme faizi söz konusu. Faiz, mal sahibine durumun tebliğ edildiği tarihten itibaren başlıyor. Aidatları mal sahibi de ödemezse, mal sahibi hakkında haciz takibi yapılabilmesi de mümkün. 


MAL SAHİBİNİN SORUMLULUĞU 

Mal sahibi, kiracının ödemediği aidatlarla ilgili gecikme tazminatını, olayın kendisine bildirildiği tarihten başlamak üzere ödemekle sorumlu. Bildirimden öncesine ilişkin olarak, mal sahibi adına gecikme tazminatı söz konusu değil. 


KİRACININ SORUMLULUĞU 

Kiracıların aidat sorumluluğu, kira sözleşmesinin bitimine kadar devam ediyor. Ancak sözleşme sona ermeden kiracının kiraladığı konut veya işyerini terk etmesi durumunda, aidat ve benzeri ödemelerle ilgili yükümlülüğü devam eder. Diğer taraftan, kiracılar zorunlu giderlere katılmak mecburiyetindeler. Ancak, kiracının sorumluluğu, ödediği kira bedeli kadar.


EVE İPOTEK KONULABİLİR 

Apartman aidatı deyip geçmemek lazım. Çünkü ödenmeyen aidat borçlarından dolayı eve ipotek konulabiliyor. Aidat ödemeyen kat maliki, diğer kat maliklerinin veya yöneticinin açacağı davaya muhatap olabilir. Dava sonucunda borçlu kat malikinden aidatlar tahsil edilemezse, yönetici veya kat maliklerinden birisinin daha ağır bir yaptırım olan ipotek uygulatması söz konusu olabiliyor. Diğer bir ifade ile aidat borcu olan kat malikinin bağımsız bölümüne, diğer kat maliklerinin lehine ipotek konulabiliyor. 


DÜKKAN AİDATLARI 

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesinde, ana gayrimenkulün ortak giderlerine katılma yükümlülüğü düzenleniyor. Bu yükümlülük dükkanlar için de var. 


ARSA PAYI 

Kat malikleri, 

- Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderleri ve bunlar için toplanacak avansa eşit, 

-Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa arsa paylan oranında katılmak zorunda. Böyle olunca da arsa payı dairelere göre yüksek olan dükkanların daha fazla aidat ödemeleri gerekebiliyor. 


YAKIT PARASININ HESAPLANMASI 

Apartmanın ısınma projesi yapılırken, dairelerin eşit ısınabilmelerini sağlamak amacıyla kalorifer dilimleri hesaplanır. Eğer bazı malikler radyatörlerine proje dışı dilim ilave ettirmişler ise bunların söktürülmesi gerekir. Yakıt parası kalorifer dilimi esasına göre alınabilir, ancak yakıt parasının arsa payı oranına göre paylaştırılması daha adildir. 


ORTAK ALANLARDA DEĞİŞİKLİK 

Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin 4/5'inin imzası olmadıkça, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde, inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramıyor.



Hürses


Geri Dön