Aile içi tapu devir masrafı ne kadar?
Tapu devir işlemleri ile uğraşan kişilerin bu konuya dair pek çok sorduğu soru bulunmaktadır. Onlardan biri de Aile içi tapu devir masrafı ne kadar? İşte merak edilen yanıtlar!
Tapu devir nedir, tapu devri nasıl yapılır, Aile içi tapu devir masrafı ne kadar? İşte tapu devrine dair merak edilen detaylar!
TAPU DEVİR NEDİR?
Tapu devir nedir? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Tapu devir, konut, arsa, arazi ya da iş yeri gibi herhangi bir taşınmaza ait kullanım hakkının eski sahibinden alınarak, yeni sahibine resmi belgeler üzerinde geçişine denilmektedir.
BİRİNCİ DERECE YAKINA TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?
Aile içi tapu devri işlemi miras ve benzeri hallerde eşe tapu devri ya da babadan çocuğa tapu devri şeklinde gerçekleşmektedir. Aile içi tapu devri, gerçek bir satış sürecine sahip olabileceği gibi kişiler arasında bedelsiz tapu devri şeklinde de yani bağış ya da hibe şeklinde de gerçekleşebilir.
Bedelsiz tapu devrinde ödenen harçlar, normal satış sürecine göre çok daha fazla olduğundan gayrimenkul devri sırasında satış daha çok tercih edilen bir yöntemdir. Böylece, aile içi taşınmaz satışı üçüncü bir kişiye satış yapar gibi gerçekleştirilebilir. Aile içi tapu devri için bazı belgeler gerekmektedir. İşte belgeler listesi;
- Tapunun aslı olmalıdır.
- 1 adet fotoğraf olmalıdır.
- Nüfus cüzdanının aslı ve sureti
- İlgili belediyeden talep edilen “Vergi borcu yoktur” yazısı ve emlak rayiç bedel yazısı
- Söz konusu gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası yani DASK sigortası da gerekmektedir.
- İşlem için gerekli harçların da satış anından önce ödendiğine dair dekontların da yanınızda bulunması da gerekir.
AİLE İÇİ TAPU DEVİR MASRAFLARI NE KADAR?
Tapu devir ücreti, devri gerçekleşecek olan taşınmazın tapu dairesinde gösterilen değerinin %4’ü olacak şekilde hesaplanır. Söz konusu yüzde 4’lük pay ise alıcı ve satıcı arasında yüzde 2 olacak şekilde paylaştırılır. Alıcı ve satıcı kendi aralarında anlaşarak tapu devir ücretini farklı oranlarda da paylaşabilir. Hesaplanan yüzde 4 oranındaki bedelin yanında döner sermaye bedeli de ödenmektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı personel alımı yapıyor! İşte başvuru şartları!
TOKİ başvuruları başladı mı, ne zaman başlıyor? İşte TOKİ’den 24 il müjdesi!