Aile konutu hangi sınırlamaları getirir?
Aile konutu şerhi, gerek eşler gerekse 3. şahıslar yönünden özellikle tapuya verilen şerh işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, aile konutu hangi sınırlamaları getirir?
Aile konutu hangi sınırlamaları getirir?
Aile konutu şerhi, gerek eşler gerekse 3. şahıslar yönünden özellikle tapuya verilen şerh işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Eşler arasında herhangi bir problem veya boşanma ile ilgili sürece girildiğinde evin tek taraflı satılarak elden çıkartılmasını ve eşlerin herhangi bir şekilde mağduriyet yaşamasını önlemek amacıyla alınan tedbir türü olarak biliniyor.
Bu şerh tapuya konulduğunda eşlerden biri tek başına ilgili taşınmazda satış, kiralama veya ipotek tesisi gibi işlemleri yapamıyor.
Aile konutu şerhi için, konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ile Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (yerleşim yeri adresini gösterir) veya evlilik cüzdanı ile bağlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.
Aile konutu olan yerin aile konutu olduğu konusunda çekişme varsa o zaman aile mahkemesine dilekçeyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep edilebiliyor. Peki, aile konutu hangi sınırlamaları getirir?
Medeni Kanunumuz’da 2002 yılında yapılan değişiklikle mülkiyet hakkına aile konutu yönünden sınırlama getirildi. Oturulan konut, eşlerden birine aitse, malik olan eş, bu konutu dilediği gibi üçüncü bir kişiye satamıyor, devredemiyor, hibe edemiyor, ipotek ettiremiyor, kira sözleşmesini feshedemiyor, tek başına tahliye taahhüdünde bulunamıyor.
Aile konutu şerhi kaldırılır mı?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com