Genel

'Aile konutu' şerhi bulunan konutlar haczedilemeyecek!

TBMM'ye sunulan 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 'aile konutu' şerhi bulunan konutların haczedilememesi amaçlanıyor.

Evlilik devam ettiği sürece eşlerin yaşadığı eve ''aile konutu'' adı veriliyor. Aile konutu şerhi Medeni Kanun 194. Maddesi'ne göre düzenlendi. Buna göre; eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesi fesh edilemiyor, aile konutu devredilemiyor ve aile konutu üzerinde bulunan haklar sınırlandırılamıyor. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebiliyor. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden istenebiliyor. 

Eşin rızası şart

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun “Aile Konutu” başlıklı 194/1 maddesi: “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz” şeklinde düzenlendi. 

Barınma hakkı korunacak

Malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne aile konutu şerhini isteyebiliyor. Ailenin yaşam merkezi olan konutun kaybı halinde aile ilişkilerinde sarsıntının önüne geçilebilmesi ve aile bireylerinin barınma hakkının korunması amaçlanıyor.

TBMM'ye sunuldu

2004 Sayılı İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile tapu kütüğünde 'aile konutu' şerhi bulunan konutların kıymetine bakılmaksızın hacze caiz olmayan mallardan sayılması sağlanarak aile birliğinin korunması ve çocuk hakları ile aile hayatına saygı hakkının ihlallerinin önüne geçilmesi öngörülüyor.

2004 SAYILI İCRA VE İFLAS KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1 - 9.6.1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 82'nci maddesinin üçüncü fikrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
“Birinci fikranın (2), (4), (7) ve (12) numaralı bentlerinde sayılan malların kıymetinin fazla olması durumunda, bedelinden haline münasip bir kısmı, ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılır. Ancak borçlunun haline münasip evinin tapu kütüğünde aile konutu Şerhi kaydı bulunması halinde haczedilemezler.” 
MADDE 2 - Bu Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. 
MADDE 3 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com