Emlak Terimleri

Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi?

Aile konutu şerhi vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Eşinden ayrılanlar veya ayrılık arifesinde olanlar "Boşandıktan sonra aile konutu şerhi koydurabilir miyim?" sorusunun yanıtını araştırıyor...Aile konutu tapusu üzerinde şerh konulabiliyor

Aile konutu, resmi olarak evli olan kimselerin yaşamaları ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları yer, aile konutu oluyor. Aile konutu tapusu üzerinde şerh konulabiliyor. Ancak sürekli oturulmayan, yazlık olarak kullanılan konutlar için aile konutu şerhi söz konusu olamıyor.

Tapuya konulan aile konutu şerhi, eşlerden birinin diğerinin rızasını almadan söz konusu konut ile ilgili bir işlem yapmasını engelliyor. Peki, aile konutu şerhi nasıl konulur? Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulabilir mi?

AİLE KONUSU ŞERHİ NASIL KONULUR?

Aile konutu şerhi için istenen belgelerin temin edilerek Tapu Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor.

Ayrıca, şerh için taşınmazın tapu sicilindeki ada/parsel bilgileri ile MERNİS üzerinden alınan yerleşim yeri verilerinin çakıştırılması gerekebiliyor. 

Bu durumlarda belediye, muhtarlık, kadastro müdürlüğü, apartman yönetimi, LİHKAB vb. kurumlardan bu konuda durumu kanıtlayıcı nitelikte belge alınması gerekiyor.

AİLE KONUSU ŞERHİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

- Şerh talebini içeren dilekçe
- Evlilik cüzdanı
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Başvuran tarafa ait T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı
- Söz konusu meskenin aile konutu olduğunu gösteren muhtarlıktan alınacak belge

Aile içi tapu devir masrafları ne kadar?

Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?

Tapu döner sermaye harcı 2022 ne kadar?