Emlak Terimleri

Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!

Aile konutu şerhi 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’unun 194.maddesinde düzenlenmiştir. Kanuna göre; aile konutu şerhi, malik olmayan eşleri aile konutu üzerinde söz sahibi yapıyor. Peki, Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? İşte tüm merak edilenler... Aile konutu şerhi ise eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma ya da kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor

Evlilik devam ettiği sürece eşlerin yaşadığı gayrimenkule aile konutu adı veriliyor. Aile konutu şerhi ise eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma ya da kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor.

Tapuya şerh düşülerek gerçekleştirilen aile konutu şerhi eşlerin konut üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlıyor ve eşlerin haklarını korumayı amaçlıyor. 

Üzerinde aile konutu şerhi olan ev kiralanabilir, satılabilir ya da kiralıksa sözleşmesi feshedilebilir. Ancak 4271 sayılı Türk Medeni Kanun’un 194. maddesine göre tüm bu işlemlerin yapılabilmesi için eşlerin ikisinin de açık rıza göstermesi gereklidir. 

Türk Medeni Kanunu'nun 194/1. maddesi uyarınca “eşlerden biri diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez; aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.”

Aile konutu müessesesi, Türk Medeni Kanununun 194. maddesi ile mevzuatımıza girmiştir. Bu kapsamda; aile konutu olarak kullanılmak için tahsis edilen gayrimenkule ilişkin mülkiyet hakkına haiz olmayan eş, ilgili tapu müdürlüğüne, gerekli belgelerle birlikte başvurarak; bu şerhin tapu kütüğüne işlenmesini talep edebilir. 

Aile konutu şerhi iki halde tapu kütüğüne işlenebiliyor. Bunlardan birisi mahkeme kararı ile yapılabilir. Bu halde tarafların ayrıca bir belge sunmaları gerekmiyor. İlamı veren mahkeme, ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere yazarak şerhin tapu kütüğüne işlenmesini sağlayacaktır. 

Bunun dışında bir de eşin kanundan doğan doğrudan talep hakkı vardır. Burada eşin ilgili tapu müdürlüğüne giderek başvurusunu yapması ve gerekli evrakları vermesi gerekmektedir. Peki, Aile konutu şerhi için gerekli belgeler nedir?

Aile konutu şerhi için istenen belgeler şöyle;
Şerh talebini içeren dilekçe

Evlilik cüzdanı

Vukuatlı nüfus kayıt örneği

Başvuran tarafa ait T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı

Söz konusu meskenin aile konutu olduğunu gösteren muhtarlıktan alınacak belge

Kimler Aile Konutu Şerhi Koydurabilir?

Kanun maddesinde yer alan açık hüküm gereği malik olmayan eş aile konutu şerhi koydurma talebinde bulumabiliyor. Uygulamada kimi zaman çocukların da bu talepte bulundukları görülebiliyor, ancak bu yönde kanunen çocuğa verilmiş bir hak söz konusu değil. 

Ailenin başka bir konuta taşınması veya başkaca bir nedenle aile konutunun, aile konutu olma niteliğini kaybetmesi, evlilik birliğinin boşanma veya ölümle sona ermesi gibi durumlarda aile konutu şerhi etkisini kaybeder. 

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Kiracı tahliye taahhütnamesi ile nasıl çıkarılır?

2B arazi kiralanabilir mi? 2B arazi nasıl kiralanır?