Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?
Aile konutu; eşlerin bütün yaşamsal faaliyetlerini devam ettirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mesken olarak tanımlanıyor. Peki, Aile konutu şerhi ne zaman sona erer? İşte konu hakkında tüm merak edilenler.. Aile konutu şerhi, taşınmazın sahibi olmayan eşi, taşınmazın sahibi olan eşe karşı koruyan şerh olarak karşımıza çıkıyor
Aile konutu, eşlerin oturdukları ev olarak ifade ediliyor, eşlerden birinin ya da her ikisinin mülkiyetinde olan ancak oturmadıkları veya kiraya verdikleri ev aile konutu olarak değerlendirilmiyor. Aile konutu şerhi, taşınmazın sahibi olmayan eşi, taşınmazın sahibi olan eşe karşı koruyan şerh olarak karşımıza çıkıyor.
Aile konutu şerhi ile ilgili düzenlemeler Medeni Kanun 194. Maddesinde yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre; eşlerden biri, diğer eşin açık rızası olmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini fesh etme hakkına sahip değildir, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini talep etme hakkına sahip olıyor. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebiliyor.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline geliypr ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor. Peki, aile konutu şerhi hangi durumlarda kaldırılabiliyor?
Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?
Aile konutu koruma süresi evlilik birliğinin ölüm, boşanma kararının kesinleşmesi vb. hallerle sona ermesine kadar devam ediyor. Başka bir deyişle şerhin süresi tapu siciline şerh ile başlayacak evlilik birliğinin sona ermesine kadar devam ediyor.
Aile Konutu Şerhi Nasıl Kaldırılır?
Evliliğin sona ermesi hali yanında evliliğin devamı müddetince birtakım hallerin varlığı durumunda da bu şerh tapu kütüğünden kaldırılabiliyor. Burada iki durumun gerçekleşmesi halinde şerhin kaldırılabilmesi mümkün olabiliyor.
İlk durum taşınmazın aile konutu vasfını yitirmesi durumudur. Diğer durum ise yeni bir aile konutu edinilmesi durumudur. Ancak bu durumların mevcudiyeti halinde tapu sicil memurunun aile konutu şerhini re’sen kaldırması mümkün değil.
Bu şekilde bir terkin yapılacaksa; malik eş tapudaki şerhin terkini için doğrudan ilgili tapu müdürlüğünden talepte bulunabiliyor. Fakat burada malik eş aile konutu şerhinin terkin edilmesi için öne sürdüğü iddiasını somut biçimde kanıtlayarak ortaya koyması gerekiyor. Ayrıca şerh diğer eşin talebi sonucunda konulmuşsa bu eş de şerhin kaldırılmasını talep edebiliyor.
Eşlerden birinin vefatı halinde, sağ kalan eş aile konutu şerhinin tapudan kaldırılmasını talep edebiliyor.
Aile konutu şerhi boşanma davası kesinleşene kadar koruma sağlar. Boşanma davası açılmış ve kesinleşmiş ise kesinleşme şerhi ve gerekçeli karar ile aile konutu şerhi kaldırılabiliyor.
Aile konutu şerhinin kaldırılması davası açılmış ise, bu davanın kabulü kararı ile de aile konutu şerhi kaldırılabiliyor.
Aile konutu şerhi nasıl konulur? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler nelerdir?
Riskli yapı tespiti nasıl yapılır? Riskli yapı süreci nasıl işliyor?
Tapuda ipotek olup olmadığı nasıl öğrenilir?
İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler?
İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?
Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?
Ecrimisil davası için ihtar şart mı?
Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?
Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?
Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!
Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?
Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?
Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nasıl yazılır?
Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?
Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?
Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?
Tapu senedi nedir? Tapu senedi çeşitleri nelerdir?
Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?