Emlak Terimleri

Aile konutu şerhi hangi mahkemeden istenir?

Tapuya aile konutu şerhi konularak; taşınmazın eşin rızası olmadan 3. şahıslara devir ve temliki engellenebiliyor. Peki, aile konutu şerhi hangi mahkemeden istenir? Aile konutu şerhi başvurusu nasıl yapılır?

Konutun aile konutu olarak kabul edilmesi için eşlerin çocukları ile birlikte yaşamaları zorunlu olmuyor. Kanunda her ailenin bir aile konutunun olabileceği kabul ediliyor. 


Aile konutu olan taşınmazın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili aile konutu şerhinin verilmesini talep edebiliyor. Aile konutu eşlerden ikisi adına paylı mülkiyet şeklinde olabileceği gibi eşlerden birinin tam mülkiyetinde ya da üçüncü kişinin paylı mülkiyetinde olabiliyor. 


Aile konutu eşler arasında paylı mülkiyet şeklinde kayıtlı ise aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazılması zorunlu tutulmuyor. Eş, konutun tamamına değil sadece bir hissesine sahipse ve ailenin burayı aile konutu olarak kullandıkları belgelenebiliyorsa, kimin hissesi üzerine şerh verildiği belirtilerek tapuda aile konutu şerhi işlenebiliyor. Aile konutu şerhi neden konulur?


Aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça tasarruf kararı veremiyor. Bu nedenle tapu üzerine aile konutu şerhi konulabiliyor.Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir. Peki, aile konutu şerhi hangi mahkemeden isteniyor?


Aile konutu ile ilgili davalara aile mahkemeleri bakıyor, aile konutu şerhide aile mahkemelerinden istenebiliyor. Aile konutu şerhi için tapu müdürlüğüne başvuru yapmak yeterli oluyor. Bunun için bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor.



Aile konutu şerhi dilekçe örneği..


............. TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE


AİLE KONUTU ŞERHİ 


KOYDURMAK İSTEYEN : 

ADRESİ :

KONU   : Aile konutu şerhi konulması Talebinden ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR : 

1. Tapuda,..... Mevkii ......Pafta ......Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz eşim ............. adına kayıtlıdır. Söz konusu taşınmazı eşim ile birlikte yıllardır ortaklaşa yaptığımız tasarruflar ve çalışmalar neticesinde almış bulunmaktayız. Almış olduğumuz bu taşınmazda birlikte oturmaktayız. Aile konutu olarak özgülenmiştir.


2. Medeni Kanunun madde 194/3 “....Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin konulmasını isteyebilir..” hükmü uyarınca taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını istiyorum.


NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerine aile konutu şerhinin konulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim. Saygılarımla.

                                              

Ad Soyad         


EK : nüfus kayıt örneği



Aile konutu şerhi neden konur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com