26 / 11 / 2024

Aile mal ortaklığında hisse satışı!

Aile mal ortaklığında hisse satışı!

Aile mal ortaklığında bir hissenin satışı hangi yasal hükümler göz önünde bulundurularak yapılıyor? İşte ilgili İcra ve İflas Kanunu kapsamında yer alan esaslar bu haberde...




Aile mal ortaklığında hisse satışı!

Aile mal ortaklığında bir hissenin satışı 121 inci maddeye göre yapılıyor. Kanunu Medeninin 331 inci 

maddesi hükümleri mahfuzdur. 


Paraya çevirmenin diğer tarzı. İştirak halinde mülkiyet hisseleri: 

Madde 121 – Bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf olunan bir mal hissesi gibi yukarki maddelerde gösterilmeyen başka nevi malların satılması lazımgelirse icra memuru satışın nasıl yapılacağını icra mahkemesinden sorar. 

 

İcra mahkemesi, yerleşim yerleri malüm olan alakadarları davet ve gelenlerini dinledikten sonra açık artırma yaptırabileceği gibi satış için bir memur da tayin edebilir, yahut iktiza eden diğer bir tedbiri alabilir. 


Alacaklısını zarara sokmak kasdiyle mevcudunu eksilten borçluların cezası: 

Madde 331- (Değişik: 31/5/2005 - 5358/1 md.) 

Haciz yolu ile takip talebinden sonra veya bu talepten önceki iki yıl içinde borçlu; alacaklısını zarara sokmak maksadıyla, mallarını veya bunlardan bir kısmını mülkünden çıkararak, telef ederek veya kıymetten düşürerek hakiki surette yahut gizleyerek muvazaa yoluyla başkasının uhdesine geçirerek veya asıl olmayan borçlar ikrar ederek mevcudunu suni surette eksiltirse, aleyhine aciz belgesi aldığını veya alacaklı alacağını alamadığını ispat ettiği takdirde, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. 

 

İflas takibinden veya doğrudan doğruya iflas hallerinde iflas talebinden önce birinci fıkradaki fiilleri işleyen borçlu hakkında da bu fiiller başka bir suç oluştursa dahi bu hükümler uygulanır. 

 

Konkordato mühleti veya iflasın ertelenmesi talebinden önceki iki yıl içinde ya da konkordato mühleti talebi veya iflasın ertelenmesi süresinden sonra birinci fıkradaki fiilleri işleyen borçlu hakkında da bu hükümler uygulanır. 

 

Taşınmaz rehni kapsamında bulunan eklentinin rehin alacaklısına zarar vermek kastı ile taşınmaz dışına çıkarılması halinde, eklentinin zilyedi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. 

 

Bu suçlar alacaklının şikâyeti üzerine takip olunur. 



Rehin açığı belgesi nedir?


Geri Dön