08 / 07 / 2024

Aileler için flaş 40 bin TL açıklaması... Aileler baksın, hepinizi ilgilendiriyor

Aileler için flaş 40 bin TL açıklaması... Aileler baksın, hepinizi ilgilendiriyor

Aileler hakkında flaş bir haber geldi. Son verilere göre bir ailenin yoksulluk sınırı 40 bin TL'ye yükseldi.



Enflasyon etkisini sürdürmeye devam ediyor. Aileler de geçim için daha fazla çabalamaya başladı. Son verilere göre bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin rakamlar açıklandı. 
Ekonomik verilere ve araştırmalara bakıldığında vatandaşın en büyük sorunu olarak geçim sıkıntısı başta yer alıyor. Türk-İş'in çalışmasına göre, gıda fiyatları ağustosta aylık yüzde 4,63, yıllık yüzde 77,04 artış kaydetti. Çalışmaya göre aynı ayda yoksulluk sınırı 39 bin 733 TL (önceki 37 bin 974 TL), açlık sınırı 12 bin 198 TL (önceki 11 bin 658 TL) olarak gerçekleşti.

Açıklamada şöyle denildi:

"Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon altında satın alma gücü gerileyen ücretler, geçim sıkıntısı, özellikle gıda fiyatlarındaki sürekli gerçekleşen sert yükselişler insanların daha da zor bir yaşam sürmesine neden oluyor. Artan vergiler, akaryakıt fiyatları, kiralar vs. haneleri fedakârlık yapmaya zorluyor.

Türkiye ekonomisinde makro görünümdeki bozulma ile enflasyonun yarattığı olağanüstü talep artışı, büyümenin küçülmeye dönüşmesini ve işsizliğin artmasını engelliyor. Ancak kamu tasarrufu olmadan talebi düşürebilmek ve makroekonomik koşulları en azından Eylül 2021 öncesi seviyeye getirmek mümkün gözükmüyor.

EN ÖNEMLİ NEDEN BU

Resmi açıklamalara göre önümüzdeki süreçte enflasyonun artma eğiliminde olduğu ve ancak 2024 ortasından itibaren düşüşe geçeceği belirtilirken, geçtiğimiz aylarda baz etkisi ile gerileyen yıllık enflasyonun yönünü tekrar yukarıya çevirme eğiliminde olduğu gözlemleniyor. Faiz artırımları gibi parasal sıkılaştırıcı düzenlemelerle talep kaynaklı enflasyon bir miktar hız kesebilecek olsa da birikmiş maliyetler ve beklentilerdeki bozulma bunun en önemli nedenleri arasında. TÜİK verilerindeki görece yüksek çekirdek enflasyondan da bu durum izlenebiliyor."
 


Geri Dön