Ekonomi

Akaryakıtta devrim gibi bir dönem başlıyor! Sonunda beklenen oldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni uygulamayla akaryakıt sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve sahte belge düzenlenmesine karşı harekete düğmeye bastı. İlk uygulamanın ticari araçlarda başlayacağı öğrenildi. Ticari araçlara yönelik düzenlemede 2023 sonuna kadar yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonunda tüm ödeme kaydedici cihazlar değiştirilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıtta kayıt dışılığın önüne geçilmesine yönelik yeni bir uygulamaya geçiyor. Ticari araçlara yönelik düzenlemede 2023 sonuna kadar yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonunda tüm ödeme kaydedici cihazlar değiştirilecek. Taşıt tanıma sistemi dışında dışarıdan asla müdahale yapılamayacak.

Edinilen bilgilere göre ticari araçlarda uygulanacak önleyici tedbirin ayrıntıları şöyle: TÜBİTAK ve TSE'nin testlerinden geçen yeni jenerasyon akaryakıt pompa ödeme kaydedici, istasyonlarda kullanılmaya başlanacak. Dışarıdan asla müdahale edilemeyecek ve mali hafızalara kaydedilen verilen anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na aktarılacak.

13 BİN CİHAZ YENİLENİYOR

Yapılacak düzenlemeyle yıl sonu itibarıyla ülke genelindeki yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonunda bulunan tüm ödeme kaydedici cihazlar yenileri ile değiştirilecek. Yeni sistemle birlikte araçların yakıt alma işlemlerine başlamak için kullanılan el ile plaka girme sistemi de tarihin tozlu raflarına karışacak. Tüm akaryakıt istasyonlarına kurulacak taşıt tanıma sistemi ile araçlar otomatik bir şekilde tanınacak.

İşte detaylar...

 

USULSÜZ FATURAYA GEÇİT YOK

Sistem çerçevesinde ticari araçların depo ağzına plaka bilgisini içeren elektronik etiketler, yakıt tabancasında bulunan okuyucuyla sistemiyle araç plaka verisi, alınan akaryakıt miktarı ve fiyat bilgisi yeni jenerasyon ödeme cihazlarına ve otomasyon sistemlerine otomatik olarak aktarılacak. Diğer taraftan, elektronik haberleşme yöntemi sonucunda düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişlerini gider olarak dikkate alabilecek. Araç plakalarının manuel yazılmasının önüne geçilirken, piyasada usule uygun olmayan fatura kullanımına da geçit verilmemiş olacak.

ONAYLANMAYAN ÜRÜN KULLANILAMAYACAK

Sistem dahilinde kullanılacak elektronik etiket, yakıt tabancası okuyucusu ile sistemin diğer teknik detayları kısa sürede açıklanacak. Teknik detaylara uygun yapılacak ekipmanları üreten firmalar teste tabi tutulacak. Bakanlıkça onay almayan ekipman istasyonlarda bulunmayacak.

SAHTE BELGE TESPİTİ

Akaryakıt sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve sahte belge düzenlemesine karşı harekete geçen bakanlık, mükelleflerin hızlıca tespit edilmesi ve mükellefiyetlerinin sonlandırılmasıyla ilgili analiz ve inceleme süreçlerine de başladı.

O ilde yaşayanlara belediyeden gıda yardımı yapılacak! Yardımınızı hemen alın!

EYT’lilere SGK’dan kritik uyarı! Bu detayı sakın atlamayın!

İşsizlere müjde üstüne müjde! İŞKUR 81 ilde alım yapacak! İlkokul mezunu olmanız yeterli! Müjdeli haber resmen açıklandı