Ekonomi

Akaryakıtta yeni dönem resmen başlıyor! Dikkat! EPDK açıkladı!

EPDK'nin yeni düzenlemesiyle birlikte akaryakıt istasyonları için yeni bir düzenleme geldi, yapılan düzenleme ile akaryakıt fiyatları üzerinde yeni bir yükün önleneceği belirtiliyorjpg" />Ukrayna ve Rusya arasında başlayan savaş beraber yükseldikçe yükselen enerji fiyatlarının yükünü azaltmak için yeni modüller aranıyor

Ukrayna ve Rusya arasında başlayan savaş beraber yükseldikçe yükselen enerji fiyatlarının yükünü azaltmak için yeni modüller aranıyor. Maliyetler arttığı halde kâr marjları artış yaşamayan ve aynı kakan akaryakıt istasyonlarına destek sağlamak hedeflenerek, Taşıt Tanıma Sistemi'nde (TTS) bayileri zarara sürükleyen dağıtıcı şirket komisyonlarını tamamen kaldırıyor. Akaryakıt istasyonları, akaryakıtları komisyoncular bulunmadan direkt olarak satın alınacak bu şekilde bayilerinin kâr marjlarının dolaylı yoldan artışa geçecek ve akaryakıt fiyatları üzerinde yeni bir yükün önleneceği belirtiliyor.

Peki akaryakıtta neler değişecek, yeni düzenleme fiyatlara yansıyacak mı? İşte o detaylar...

Sabah Gazetesi'nden Barış Şİmşek'in haberine göre; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yapacağı düzenleme ile beraber yeni Taşıt Tanıma Sistemi'ni (TTS) devreye sokacak. Şirket araçlarının direkt olarak aldığı akaryakıtta dağıtıcı komisyonları ortadan tamamen kalkacak. Akaryakıt istasyonları bu sayede dolaylı şekilde de olsa kar sağlayacağı için benzinde distribütör ve dağıtıcı komisyonları sebebiyle ekstra yüksek fiyatlar üzerinden satış yapmak zorunda kalmayacak.

TTS SİSTEMİ ALARM VERİYOR

Akaryakıt dağıtım şirketlerinin kendi elemanları tarafından ya da TTS distribütörleri sayesinde şirketlerle anlaşma yoluyla geliştirdiği satış kanalı olan TTS bir süredir kırmızı alarm veriyordu. Dağıtım şirketlerinin yaptığı iki yönlü anlaşmalar nedeniyle akaryakıt istasyonları hangi müşteriye, hangi oranla indirim uygulandığını bilmediği için istasyona gelen araçlara yakıtı veriyordu.

Bu sistem nasıl işleyecek, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz bu konu hakkında ne dedi? İşte o ayrıntılar...

BAYİLER ŞİRKET ARAÇLARINA KOTA UYGULUYORDU

15 gün arayla biriken TTS satışları için bayilere dağıtım şirketleri prim faturaları kesiyor ve bu para da vakti geldiği zaman bayilerin hesaplarına aktarılıyordu. Bayiler anlaşmalı müşterilere sağlanan yüzde 5 ve 8 arası iskontolar sebebiyle kâr edemiyor hatta zarara uğruyor, mevcut yöntemde dağıtım şirketinin müşterisine para vererek aldığı akaryakıtı adeta veresiye veriyor, vade, işçilik ve istasyon gideri gibi giderleri kâr etmeden kendi cebinden karşılıyordu. Bu nedenle bayiler bir süredir şirket araçlarına ya kota uyguluyorlardı ya da yakıt vermiyorlardı.

"Bayinin kârı ise bayide kalacak."

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Ankara Ticaret Odası ile dün de İstanbul Ticaret Odası ile görüşme yaptıklarını açıklayarak şunları söyledi:

"Enerji sektöründe tüm kesimleri dinleyerek, her türlü maliyetleri hesaplamaları yaparak mağduriyetleri önlemeye çalışıyoruz. Bu konuda da akaryakıt bayilerinin bir mağduriyeti bulunuyordu. Şimdi hayata geçirmeyi planladığımız yeni düzenlemeyle akaryakıt dağıtım şirketlerinin Taşıt Tanıma Sistemi'nde bayilere yansıttığı komisyon tutarlarını artık yansıtmamasını isteyeceğiz. Yani dağıtım şirketleri müşterileriyle yapacağı anlaşmalarda kendi kâr oranları üzerinden pazarlık yapabilecekler. Bayinin karı ise bayide kalacak."

Akaryakıt fiyatlarında son dakika şoku! İşte yeni fiyatlar! 

Akaryakıt fiyatlarında neler oluyor? 5 TL birden inebilir...

Akaryakıt fiyatlarındaki zam hız kesmiyor! Bu gece de...

Araç sahiplerine kötü haber! Benzin ve motorine bir zam daha geliyor…