30 / 04 / 2024

Akaryakıttaki vergilendirme sistemi sil baştan değişiyor! Fiyatlar daha da yükselecek! İşte yeni sistem...

Akaryakıttaki vergilendirme sistemi sil baştan değişiyor! Fiyatlar daha da yükselecek! İşte yeni sistem...

Döviz kuru ve brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Son olarak KDV ve ÖTV oranın artırılmasının ardından yeni vergilendirme sistemi geliyor.



Akaryakıtta alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi'ninden sonra şimdi de yeni vergi sistemi geliyor. Yeni vergi sistemine göre akaryakıt fiyatlarının daha da yükselmesi bekleniyor.

AKARYAKITTA YENİ VERGİ SİSTEMİ!

Karbıon vergisi adı altında Hükümet tarafından benzin ve motorin fiyatlarının daha da yükselmesine neden olması beklenen vergi için hazırlıklara başlandı. 

Karbon vergisi, sera gazı emisyonlarını azaltmayı teşvik eden bir çevresel vergi olarak tanımlanıyor. Karbon vergisi, tüketim veya ithalat sırasında oluşan karbon dioksit emisyonlarının ekonomik olarak cezalandıran bir vergi türüdür.

KARBON VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Karbon vergisi, petrol, doğalgaz, kömür, linyit ve tüm ürünlerin üretimi, ithalatı ve satışı sırasında oluşan sera gazı emisyonlarına göre hesaplanmakta.

 Karbon vergisi hesaplanırken, emisyon kaynakları belirlenir ve bu kaynaklardan gelen karbon emisyon miktarları ölçülür.  Sonrasında belirlenen bir vergi oranı kullanılarak her kaynağın ödemesi gereken karbon vergisi hesaplanır.

Akaryakıttaki vergilendirme sistemi sil baştan değişiyor! Fiyatlar daha da yükselecek! İşte yeni sistem...

OVP'DE KARBON VERGİSİ İLE İLGİLİ MADDELER YER ALDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'da (OVP) Karbon Vergisi’yle ilgili şu ifadeleri kullandı: ''Karbon vergisi niteliği taşıyan vergiler gözden geçirilecek ve tamamlayıcı karbon vergisi dahil karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecekti.

Enerji tüketiminde verimliliğin artırılması, iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadele edilmesine yönelik vergi uygulamalarına devam edilecek.

Avrupa Birliği çok da uzak olmayan bir vadede ithal ettiği karbon ayak izine sahip mallara karbon emisyon oranına göre vergi uygulayacak.

Daha çok demir-çelik, çimento, cam, seramik ve plastik sanayileri etkilemesi beklenen vergi elbette ciddi bir maliyet artışına ve rekabet dezavantajına neden olacak.

Bu nedenle önümüzdeki dönemde başta bu vergiden en çok etkilenecek sektörler olmak üzere bazı sektörler için yenilenebilir enerji teşvikleri veya müeyyideleri getirebilir.Karbon vergisi yerine geçecek ve yurt içinde uygulanacak telafi edici bir vergi türü de bekleyebiliriz." dedi. 

KARBON VERGİSİ KARARI EKİM 2023'E ERTELENDİ!

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2020 yılında karbon vergisi ile ilgili bir düzenleme taslağı hazırladı fakat bu karar yürülüğe konulmadı.

Karbon Vergisi uygulaması 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi beklenirken yeni karar sonrası Ekim 2023 tarihine ertelendi. 

Akaryakıt alacaklara son dakika şoku! Benzin, motorin, LPG'de Eylül depremi! Şimdi rakamlara bakın!

Geri Dön