05 / 05 / 2024

Akbatı AVM 220 milyon dolarlık bir proje olacak!

Akbatı AVM 220 milyon dolarlık bir proje olacak!

Akiş Gayrimenkul Genel Müdürü Gökşin Durusoy, Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi projesi için 220 milyon dolar civarında bir yatırım planlandığını belirtiyor



Akiş Gayrimenkul Genel Müdürü Gökşin Durusoy, Bahçeşehir'de yapımı devam eden Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi projesi için 220 milyon dolar civarında bir yatırım planlandığını belirtiyor. 2010 yılının konutta toparlanma yılı olacağını, düşük faiz ve talep artışının sektörü canlandıracağını söylüyor. Durusoy, "Orta ve üst orta gelir gruplarında talep artışı bekliyoruz. Üst gelir grubunda ise doğru projelere talep her zaman yüksek" diyor.
2006 yılında kurulan Akiş Gayrimenkul Yatırımı A.Ş, Akkök Şirketler Grubu'na bağlı bir gayrimenkul geliştirme şirketi. Akkök Şirketler Grubu'nun yeniden yapılanma stratejileri çerçevesinde, ana iş sahalarından biri olarak belirlediği gayrimenkul sektörüne yönelik olarak kurulmuş. Akmerkez ile Türkiye'nin ilk alışveriş merkezi konseptini yaratan Akkök Şirketler Grubu, alışveriş merkezi yatırım ve yönetimiyle yaşam merkezi geliştirme alanında uzmanlaşan Akiş'le bilgi birikimini yeni projelere aktarmayı amaçlıyor. Akiş Gayrimenkul Genel Müdürü Gökşin Durusoy, Akiş'in sürekli değişim içinde bulunan sektör eğilimlerini ve sosyoekonomik gelişmeleri göz önüne alarak çalışmalarına devam ettiğini belirtiyor. Gerçekleştirecekleri projelerini başta şehir içi alışveriş merkezleri olmak üzere gayrimenkul yatırımlarının tüm alanlarında planladıklarını ifade eden Gökşin Durusoy, sorularımızı şu şekilde yanıtlıyor:

Akbatı projesi hakkında bilgi verir misiniz? Ortaklık yapısı nasıl değişti, ne zaman teslim edilecek?
Esenyurt-Bahçeşehir bölgesinde yer alan Akkoza projesi, geçtiğimiz aylarda ortaklık yapısındaki değişimle gündeme geldi. Bu yıl içinde tamamlanması hedeflenen Akkoza birinci ve ikinci faz konutlarının inşaatı yüzde 75 Garanti Koza ve yüzde 25 Akiş ortaklığıyla devam ediyor. Satışa çıkan 3'üncü fazda ise Akiş olarak yer almıyoruz. Proje içinde yer alan alışveriş ve yaşam merkezi ise Garanti Koza ve Corio'nun ortaklık paylarını devretmesiyle yüzde 100 Akiş projesi olarak Akbatı adıyla hayata geçecek.
Halen inşaatı devam etmekte olan Akbatı, İstanbul'un en büyük alışveriş merkezlerinden biri ve bunun üzerinde yükselecek iki kule üzerinde toplam 348 adet rezidans dairesinden oluşuyor. 220 milyon dolar yatırımla hayata geçecek olan projenin, sunacağı seçkin ve kaliteli yaşam tarzı ile çok nitelikli bir kitleyi, çok hızlı bir şekilde bölgeye çekeceğine inanıyorum. İstanbul'un enerjisini ve heyecanını yakalayan modern tarzıyla, bölgenin demografik yapısında önemli gelişmeler sağlayacak.

Akis GYO ne zaman, nasıl kuruldu?
Akkök Şirketler Grubu, yeniden yapılanma stratejileri çerçevesinde ana iş sahalarından biri olarak belirlediği gayrimenkul sektörüne yönelik olarak 2006 yılında Akiş Gayrimenkul Yatırımı A.Ş'yi kurdu. 1993 yılında Akmerkez ile Türkiye'nin ilk alışveriş merkezi konseptini yaratan Akkök Şirketler Grubu, alışveriş merkezi yatırım ve yönetimiyle yaşam merkezi geliştirme alanında uzmanlaşan Akiş'le bilgi birikimi ve tecrübelerini yeni projelere aktarmak üzere yatırımlarına devam ediyor. Akis, sürekli değişim içinde bulunan sektör eğilimlerini ve sosyoekonomik gelişmeleri göz önüne alarak gerçekleştireceği projelerini, başta şehir içi alışveriş merkezleri olmak üzere gayrimenkul yatırımlarının tüm alanlarında planlıyor.

Şirket kurulduğundan bu yana nasıl bir gelişme gösterdi? Nereden nereye geldi?
Akis olarak önceliğimiz, projelerimizin bulundukları bölgenin yaşam kalitesini yükseltecek konsept ve tasarıma sahip olmalarının yanı sıra ev sahiplerimizin birlikte zaman geçirmekten keyif alacakları yaşam alanları yaratmak. Bu çerçevede kuruluşumuzdan bu yana Akkoza, Akasya Acıbadem ve Akbatı gibi her biri kendi alanında ses getiren projelere başladık ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Şu anda devam eden projelerinizde kaç konut inşa ediyorsunuz?
Akiş, Esenyurt'ta, 415 bin metrekarelik arazi üzerinde gerçekleştirilmekte olan Akkoza Projesi'nin 1'inci ve 2'inci etaplarında yüzde 25'lik bir hisseye sahip. Toplamda 5 etap olarak 5 bin 500 konuttan oluşan projenin 1'inci ve 2'inci etabının 2010'da, 3'üncü etabının ise 2012'de teslim edilmesi planlanıyor.
Akiş, Acıbadem'de 182 bin metrekarelik bir arazi üzerinde gerçekleştirilmekte olan Akasya Projesi'nde ise yüzde 35'lik bir hisseye sahip. Toplamda 1580 konuttan oluşan proje Koru, Göl ve Kent olmak üzere 3 etaptan oluşuyor, 1'inci etap olan Koru, Haziran 2011'de, 2'inci etap Göl Aralık 2011'de ve son etap Kent 2013'te sahiplerine teslim edilecek. Proje içerisindeki 86 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olan alışveriş ve yaşam merkezi ise 2012 senesinde faaliyete geçecek.

Peki Akbatı, nasıl bir proje olacak?
Esenyurt'un Bahçeşehir Bölgesi'nde,   50  bin   metrekarelik  arsa üzerinde yer alan Akbatı, alışveriş merkezi ve rezidanslarıyla kalite ve konfor anlayışını en üst seviyelere taşıyacak bir yaşam merkezi olarak tasarlandı. 242 bin metrekare inşaat alanına sahip olan Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde 63 bin 500 metrekare net kiralanabilir alan, 300'e yakın mağaza, 9 sinema salonu, dünya mutfaklarını buluşturan restoranlar, çocuk oyun, eğitim alanları ve 5 bin kişi kapasiteli bir festival alanı yer alıyor.
Proje, 4 katlı alışveriş merkezi üzerinde bulunan 21 katlı Mavi Kule ve 11 katlı Yeşil Kule'de 1+1 den 5+1'e kadar uzanan düz dairelerin yanı sıra loft, teraslı, penthouse ve dubleks daire seçenekleri de mevcut. AVM içinde yer alacak olan mağazalar kiralanacak. Proje kapsamında yaklaşık 220 milyon dolar civarında yatırım planlanıyor. Akbatı'da yaşam Aralık 2011'de başlayacak. Projemiz kapsamında yer alan Akbatı alışveriş merkezi ise konutların tesliminden 3 ay önce, Eylül 2011'de kapılarını açacak.
Konut pazarı hızlı büyüyor. Son günlerde piyasada neler yaşanıyor, 2010 nasıl geçecek? 2010 yılında Türkiye gayrimenkul piyasasında stoklarda azalma, talep artışı, yatırımlarda ve arzda yükseliş, fiyatlarda hareketlenme bekliyoruz. Düşen faiz oranları ve ekonomik faaliyetlerde yaşanan canlanma ile sektörde 2010 yılının toparlanma dönemi olacağını düşünüyoruz.

Yeni dönemde, 2010 ve sonrasında hangi gelir grubuna yönelik projelerde büyüme ve talep bekliyorsunuz?
Gayrimenkul sektöründe faizlerdeki düşmeye paralel olarak orta ve üst orta gelir gruplarında talep artışı bekliyoruz. Üst gelir grubunda ise doğru projelere talep her zaman yüksek.

Önümüzdeki yıllarda Anadolu'da bir talep patlaması bekliyor musunuz? Hangi iller öne çıkar?
Gayrimenkul sektöründe 2004-2007 döneminde gerçekleştirilen büyük yatırımlar, Anadolu'da gelecek vaat eden illerde sınırlı seviyede kaldı. Gayrimenkul sektöründe yeni canlanma döneminden pay alma potansiyeli olan iller içinde öncelikle Ankara, İzmir, Antalya, Kocaeli, Bursa ve Gaziantep'in yer alacağını düşünüyoruz.

Sizin büyük iller dışına yönelik projeleriniz var mı?
Şu an için konu gündemimizde olmamakla birlikte Akis olarak tüm projelerimizde yatırım yaptığımız bölgelerin yaşam kalitesini artırmak öncelikli hedefimiz. Bu çerçevede ileriki dönemlerde büyük iller dışındaki projeleri de değerlendirmeye alabiliriz.
 Sibel Köklü/ Ekonomist


Geri Dön