30 / 04 / 2024

Akçaray 2016'da çalışacak 11 istasyonda duracak!

Akçaray 2016'da çalışacak 11 istasyonda duracak!

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Genel Sekreter Tahir Büyükakın, Kocaeli halkının merakla beklediği tramvayla ilgili tüm detayları açıkladı. Seka Park’tan başlayıp Otogar’da son bulacak tramvay hattı, Ankara Caddesi’nden geçecek.




Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Genel Sekreter Tahir Büyükakın, Kocaeli halkının merakla beklediği tramvayla ilgili tüm detayları açıkladı. Seka Park’tan başlayıp Otogar’da son bulacak tramvay hattı,  Ankara  Caddesi’nden geçecek. Projenin maliyesi ise yaklaşık 180 milyon lira olacak


Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Genel Sekreter Tahir Büyükakın, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda tarihi bir sunum yaptı. İkili, belediyenin prestij projelerinden olan tramvayla ilgili tüm detayları sundu. Bu çerçevede Seka Park’tan Otogar’a ulaşımı sağlayacak olan tramvay hattı toplam 7 kilometre ve çift yön olacağını ifade eden Karaosmanoğlu, bu ulaşım aracının isminin ise “Akçaray” olduğunu belirtti. Karaosmanoğlu, “Sekapark-Otogar arasında çift yönlü, 7 kilometrelik, 11 istasyondan oluşan  güzergâh için; en doğru rotayı belirlediğimize inanıyorum. Allah nasip ederse, 2015'in başında ihaleye çıkıyoruz. Bir mani olmazsa, nisanda ilk kazmayı vuracağız. 2016 yılında da inşallah Akçaray'la hep birlikte seyahat edebileceğiz” dedi.

 

FAYDADAN ÇOK ZARAR

 “Tramvay projemiz, Kocaeli’nin transit trafik yükü de dikkate alınarak, şehirci trafiğimizi inşallah daha da rahatlatacak” diyerek sözlerine devam eden Başkan Karaosmanoğlu,

“Raylı sistem yatırımı, Kocaeli tarihinde muhtelif zamanlarda dile getirilmiş. Ha bugün, ha yarın oldu olacak diye, çok sayıda gündem olmuş. Bu gündemin 30 yılı aşkın bir tarihi var. Neden olmadığıyla ilgili birçok sebep sayılabilir, bir çok şey söylenebilir. Ne söylenirse söylensin sonuç değişmez. Hali hazırda Kocaeli'de raylı sistem yok. Şahsen bugüne kadar hayata geçmemiş olmasını gerçek ihtiyacın bugün ortaya çıkmasına bağlıyorum. İmar plânı olmadan, çevre plânı olmadan, ulaşım plânı olmadan yapılsaydı, faydasından çok zararı olurdu. Tramvay projemiz, Kocaeli’nin transit trafik yükü de dikkate alınarak, şehiriçi trafiğimizi inşallah daha da rahatlatacak” diye konuştu.  

 

İŞTE GÜZERGAH DETAYLARI

Karaosmanoğlu, tramvayın geçeceği istasyonları, Sekapark-Gar-Fevziye Camii-Yeni Cuma- Fuar-Valilik-Doğu Kışla-Namık Kemal Lisesi-Kaymakamlık-Yahya Kaptan ve Otogar istasyonlarından geçeceğini belirterek, “Buna göre Otogar’dan yola çıkacak olan tramvay hattı Hanlı Sokak boyunca ilerledikten sonra Yahya Kaptan’da Salkım Söğüt Caddesi-Sarı Mimoza Caddesi-Necip Fazıl Caddesi boyunca ilerleyecek. Buradan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nın orta kısmı boyunca Kaymakamlık-Namık Kemal Lisesi-Mehmet Ali Paşa Camii hattına geçilecek. Doğu Kışla Parkı’nın batısından D-100 Karayolu’na doğru inecek olan tramvay hattı D-100’e paralel olarak Şehit Rafet Karacan Bulvarı’nın kuzey kısmında Valilik kompleksinin arkasından geçecek. Hafız Binbaşı Caddesi’nden D-100’e doğru kıvrılan hat, Fuar karşısından itibaren D-100’e paralel olarak devam edecek. Yeni Cuma Camii’nden itibaren Şahabettin Bilgisu Caddesi’ne geçecek ve Seka Park alanına ulaşacak” dedi.

 

AĞAÇLARA ZARAR VERİR DİYE

Başkan Karaosmanoğlu’nun ardından ise Genel Sekreter Tahir Büyükakın projenin gelişimiyle ilgili teknik bilgi verdi. Büyükakın, tramvay için 10 farkı güzergah alternatifi üzerinde çalıştıklarını ve birinde karar kıldıklarını söyledi. Büyükakın’ın paylaştığı 10 alternatif arasın Yürüyüş Yolu üzerinde de durduklarını ancak ağaçlara zarar vermemek için bu projeden vazgeçtiklerini aktardı. Tramvayın Yürüyüş Yolu üzerinden geçişi için, “Çok akıllıca değildi” diyen Büyükakın, geriye kalan sekiz projeyi neden hayata geçirmediklerini de anlattı. Büyükakın, “Bunun devamında hem hızlı trenle, hem diğer noktalarla entegrasyon sağlanmış olacak. Bütün diğer toplu taşıma modlarıyla, bu istasyonlar sayesinde entegrasyon sağlanacak” dedi.

 

180 MİLYONA MAL OLACAK

Sözlerini sürdüren Büyükakın, “Bizim bütün bu projelerimizi altında Ulaşım Master Planımız var. Bu çerçevede şu anda devam eden başka bir dev projemiz var. Körfez’den başlayan ve Cengiz Topel Hava arasında devam eden metro projemiz var. Bu projemizde inşallah 18 ay sürecek. Bu bölgenin (Tramvay güzergahı)  yolcu yükü 16 bin. İnsanlar özel araçlarına binip şehir merkezine gelmesinler diye biz toplu taşımayı yapıyoruz. Toplu taşıma kullanılmadığı müddetçe istediğiniz kadar yol yapın çözüm olmuyor. En doğru çözüm, özel araç kullanımını kısıtlayıcı, toplu taşımayı teşvik edici bir çözüm olmalı. Tabi metro istasyonundan indiğinde tramvaya da ulaşabilecek” dedi. Diğer yandan Büyükakın, projenin maliyetinin yaklaşık 180 milyon olacağını söyleyerek, “18 ay sürecek inşaat sonunda ise 10 araç  alınacak ve bir araç 240 kişi kapasiteli olacak” diye konuştu.



Mustafa Kurt sitem etti

Büyükakın’ın sunumunun ardından gerçekleştirilen soru cevap kısmında Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, projeye itiraz ederek “Biz düşünülmedik” dedi. 2 bini aşkın şoför adına konuştuğunu belirten Kurt, “Proje yapılırken bize hiçbir şey sorulmadı. Ben şimdi şaşırdım. Bir sürü şey yapılmış ama bizim haberimiz yok. Bizim 150 aracımız burada hizmet veriyor. Bunun karşılığında evimize ekmek götürüyoruz. Biz bu projenin içinde mutlaka olmak istiyoruz” diyerek sitemde bulundu. Kurt’a yanıt veren Büyükakın ise, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak esnafımızla hiçbir zaman kavga etmedik. Ama kentin de toplu taşıma sorununu halletmemiz gerekiyor. Eğer esnafımızla birlikte bir model kurmamız gerekiyorsa buna açığız. Bizim onlara sunduğumuz bir proje var” dedi.  

 

Her kesimden katılım vardı

KOTO’daki açıklamaya Başkan Karaosmanoğlu ve Genel Sekreter Tahir Büyükakın’ın yanı sıra Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Başkanı Mahmut Civelek, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcıları ve daire müdürleri, Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, Müteahhitler Derneği Başkanı Metin Alan, Türk-İş Bölge Temsilcisi Adnan Uyar ve sendika temsilcileri, meslek odası başkan ve yöneticileri ile basın mensupları katılım sağladı.




Manşet Kocaeli




Geri Dön