23 / 11 / 2024
fuzul

Akdamar Kilisesi güneş enerjisiyle aydınlatılacak!

Akdamar Kilisesi güneş enerjisiyle aydınlatılacak!

Akdamar Adası ve tarihi Akdamar Kilisesi güneş enerjisiyle aydınlatılacak




Türkiye´nin en güneşli illerinden biri olan Van´da bulunan Akdamar Adası ve tarihi Akdamar Kilisesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA)´nın ihale ettiği projenin tamamlanmasından sonra güneş enerjisiyle aydınlatılacak. EZİNÇ  tarafından kurulacak bu sistem, "Türkiye´nin güneş enerjili en büyük aydınlatma projesi" olacak...

Türkiye güneş enerjisi sektörünün lider şirketi EZİNÇ, Van´daki Akdamar Kilisesi´ne kuracağı güneş enerjisi sistemleriyle tarihi adayı ve kiliseyi aydınlatacak. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından açılan ihaleyi kazanan Ezinç, Akdamar Adası ile Akdamar Kilisesi´ni güneş enerjisiyle  aydınlatacak olan sistemi hazırlayacak.

Ezinç Genel Müdürü Hakan Alaş bu projenin kendileri için çok ayrı bir öneme sahip olduğunu; çünkü kendileri tarafından kurulacak olan bu sistemin "Türkiye´nin güneş enerjili en büyük aydınlatma projesi" olacağını ifade etti:

"Akdamar Adası şu anda mazotlu jeneratörlerle günde sadece 3 saat aydınlatılabiliyor. Bu aydınlatmanın yıllık maliyeti ise 50.000 TL. Bu proje kapmasında adaya kuracağımız ve toplam maliyeti 150.000 TL. olan güneş enerjisi sistemiyle, yıllık 25.000 kilowatt saat enerji üretilecek. Bu enerjiyle de ada 25 yıl tüm gece boyunca aydınlatılabilecek. Kendini 3 yıl içinde finanse edecek sistem, 25 yılda toplamda 1.100.000 TL. tasarruf sağlayacak.

Güneş enerjisi sistemleri kurulduktan sonra ihtiyacınız olan tek şey güneş ışığı ve bu da ülkemizde bolca bulunuyor. Güneş enerjisi sistemini 19 Eylül 2010 tarihinde düzenlenecek ayine yetiştirmek üzere çalışmalarımıza başladık. Sistemle ilgili çalışmalarımızı en kısa zamanda tamamlayacağız. Tarih ve kültür mirasının korunmasına yönelik böyle güzel bir projede Ezinç olarak yer almaktan ve Türkiye´nin güneş enerjili en büyük aydınlatma projesine imzamızı atıyor olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz."

Türkiye´nin en çok güneş ışınımına sahip 3. şehri olan Van, tarihte de "Güneş Şehri" anlamına gelen Tuşba adıyla Urartuların başkentliğini yapmasıyla biliniyor. Yaklaşık 1.100 yıllık tarihi olan ve 90 yıldan uzun bir zamandır ibadet edilmeyen Akdamar Kilisesi ise bölgede çok farklı bir öneme sahip. Kilise Kültür Bakanlığı´nın da izniyle bu yıl  19 Eylül´de ibadete açılacak. Kilisede yapılacak olan bu ilk ayine hem yurt dışı hem de yurt içinden önemli bir katılım olması bekleniyor. Kilisede bundan sonraki yıllarda da senede bir kez olmak üzere ibadet yapılabilecek.

Akdamar Adası  ve Akdamar Kililsesi Hakkında

Tarihçe:

Sahilden 4 km. uzaklıkta olan ve  Van´a 47 km, Gevaş İlçesi´ne ise 7 km mesafede bulunan Akdamar Adası bölgenin önemli yerlerinden biri. Akdamar Adası üzerindeki aynı adlı Ermeni Kilisesi M.S 915 ile 921 yılları arasında mimar Keşiş Manuel tarafından Kral I.Gagik´ın denetiminde inşa edilmiş. Kutsal Hac´a ithaf edilen kilise merkezi kubbelidir ve dört yapraklı yonca biçimli hac plana sahiptir. Kubbenin yerden yüksekliği 20.40 m´dir. Kilisenin etrafını çeşitli bantlar halinde taş kabartmalarda İncil ve Tevrat´tan alınan dini konular günlük olaylar

 

ve av sahneleri işlenmiştir. Yapılar 1113´te manastıra çevrilmiş ve 1895 yılına kadar yöredeki Ermeni Patrikliği´nin merkezi olmuştur. 13.yy. sonlarında kilisenin doğusundaki Şapel; 1296´da ise kilisenin güney batısındaki Şapel yapılmıştır. Kilisenin giriş bölümü ile Çan Kulesi 19.yy başlarında, Jamatun ise 1763´te yapılmıştır.

Hikayesi:

Adada yaşayan papazlardan birinin "TAMARA" adlı genç ve güzel bir kızı vardır. Tamara karşı kıyıda yaşayan bir Kürt çobana aşık olur.. Bu gençler haftanın belirli günlerinde gizlice buluşup konuşurlar. Bu buluşma her defasında Tamara'nın çobana ışık göstererek ona yol göstermesi ile olur ve ışığı gören çoban onu takip ederek adaya çıkar. Bir gün nasıl oluyorsa bu ilişkiden Tamaranın babasının haberi olur. Daha sonra kızına baskı yapıp işin aslını öğrenen babası Tamara'yı bir odaya hapseder. Çobanın geleceği günü tespit eden babası beklenen günde çobanı gözetler ve onun geliş saatini ayarlar.


Işıkla işaretini alan çoban göle girip ışığa doğru yüzmeye başlar. Ancak ışık hep yer değiştirir ve belirli bir yerde durmaz. Sonunda ışık sahilde bir yerde durur ve çoban da oraya doğru yönelir. Ne var ki çoban yorgunluktan bitap düşmüştür ve onu taşlı sopalı birde sürpriz beklemektedir. Bunu fark eden çoban geri yüzmek istese de buna gücü kalmamıştır. Yorgunluk, taş ve sopaların etkisi ile çoban sulara batıp çıkmaya başlar. Son nefesinde, batmadan öncede "Ah... TAMARA" diye inleyerek gölün mavi sularına gömülür.

Bu öykü o günlerden günümüze hep anlatıladurmaktadır. Önce adanın adı AHTAMARA iken, zamanla dil evrelerinden dolayı günümüze AKDAMAR olarak gelmiştir. Ada halende  bu adla zikredilmektedir.

(Kaynak: Van Belediyesi İnternet Sitesi  www.van.bel.tr )

Ezinç Hakkında

1978 yılında Nurullah Ezinç tarafından Kayseri´de güneş enerjisi sistemleri kurulumuyla temelleri atılan ve 1983 yılında kurulan Ezinç A.Ş. 1994 yılında Türkiye´nin ilk güneş kolektörü ihracatını gerçekleştirdi. Yan kuruluşlarındakilerle birlikte 350 çalışanıyla hizmet veren ve 80 ülkeye ihracat yapan Ezinç, güneş kolektörleri, boyler, güneş pili ve panel radyatör üretmektedir.  Ayrıntılı bilgi için www.ezinc.com.tr adresi ziyaret edilebilir.

Bu yıl 3 milyonuncu metrekaresini üreten Ezinç, Sun&Wind Energy Dergisi´nin 56 ülkeyi kapsayan araştırmasında dünyanın 5. büyük güneş enerjisi şirketi seçildi. Yıllık üretim kapasitesi  400.000 m² kollektör ve 55.000 adet sıcak su tankı olan Ezinç, aldığı sertifikalarla da liderliğini kanıtlıyor.

 


Geri Dön