23 / 12 / 2024

Akfen 7 bin 300 yataklı yurt yatırımı yapacak!

Akfen 7 bin 300 yataklı yurt yatırımı yapacak!

Akfen, gündemdeki yatırımları gerçekleştirdiğinde memleketin ‘yurt kralı’ olmaya aday. Şirket, Ankara’da Hacettepe kampüsü içinde üniversiteyle ortak 125 milyon dolar yatırımla 7 bin 300 yataklı yurt yatırımı yapacak.




Akfen Holding Murahhas Azası İrfan Erciyas verdiği rakamlara bakılırsa, Akfen, gündemdeki yatırımları gerçekleştirdiğinde memleketin ‘yurt kralı’ olmaya aday. Şirket, Ankara’da Hacettepe kampüsü içinde üniversiteyle ortak 125 milyon dolar yatırımla 7 bin 300 yataklı yurt yatırımı yapacak. 15-20 bin yatak kapasitesine kadar çıkacak. Isparta’da ikinci yurt yatırımı için fizibilite çalışması yapılıyor. O da bin 500 kişi kapasiteyle başlayacak. Erciyas’ın ifadelerine göre grubun yurt yatırım planı bununla sınırlı değil. Erciyas, “Yer, kapasite, talep çok önemli. Buldukça yapabiliriz. Bu işi geliştirmek istiyoruz” dedi. Grubun gündemindeki diğer önemli işler şöyle: Isparta hastanesi yatırımı başlıyor, Eskişehir sağlık kampüsü ihalesi takip ediliyor.


Mersin’de büyük bir doğalgaz çevrim santrali projesi gelişiyor. Akfen bu proje için yabancı ortak bakıyor. Adana’da kömür santralı projesi yürüyor. 


> İDO’dan başlayalım. CEO’nuz Süha Güçsav halka açılacağını söyledi... 


Halka açma hedefl erden biri. Bugün, yarın... Piyasa koşullarına bağlı. İzleyen yıllarda da olabilir. Dünya müsait görünüyor. Ama Türkiye’de maalesef birkaç yıldır halka arz yapılamıyor. 


> Mali durumu nedir? Kredi borçları vardı... 


İDO’yu 2011’de 861 milyon dolara aldık. Geçişin yarattığı yönetsel problemlerimiz oldu. Ancak esas rahatsız eden kur değişikliğiydi. Kredimiz dolardı, gelirler TL’ydi. Zarar oluştu ama bu şirketin gücünü aşağı çekmedi. Şimdi daha iyi, toparlandı. Ciro artışı da var. 100 milyon dolar civarında bir EBİTDA (faiz amortisman ve vergi öncesi kar) var. Daha da iyi olacak. Gelecekte Körfez Geçişi etkileyecek ama iş hacmi de artıyor. Yüzde 30’larda kalacak etkisi. Çok iyi, ciddi bir proje finansmanı yaptık. 755 milyon dolar kredi kullandık. 50 milyon dolar kapattık, şirketin imkanlarıyla. Daha fazla ödeme imkanı kur nedeniyle ortadan kalktı. Grubun bilançosunda gözüken yüksek borç da oradan geliyor, bankalarla refinansman yaptık, daha fizibl bir modele geçtik. 


> Akfen’in yatırım holding tarzı bir iş modeli var. Çıkmayı düşündüğünüz işler var mı? 


Her sektörden, her işten çıkabiliriz. Fiyata bağlı. Elinizdeki malın bir değeri var. Birisi 200 verdi, verirsiniz. Satılmayacak malımız yok. Araç muayene istasyonlarını sattık, hem de kriz zamanı. İyi fiyat vardı. TAV hisseleri sattık. TAV’da yüzde 8.12 hissemiz var. Türk ortaklarla beraber toplamda 18. TAV uluslararası bir yapı kazandı. 15 havalimanı var. Önemli bir gelişme, çok iyi bir inşaat grubu. Ortaklarıyla beraber 13 milyar dolarlık bir işin sahibi. Havaalanı inşaatında dünyanın 2. büyük şirketi oldu. İyi para verene satarız. 


> Sabiha Gökçen’e talip oldunuz ama olmadı. İlginiz devam ediyor mu? 


Daha önce de Hintli ortağa teklif etmiştik. Malezyalı ortak hakkını kullandı, aldı. Türkiye’de Türk ortakla çalışmayı düşünürler. Satarız dediler. Mutlaka düşünüyorlar. Biz mi oluruz, başkası mı olur, bilemem. Biz yatırıma uygun her yatırım gibi onunla da ilgileniyoruz. 


> Enerji, inşaat, havacılık, gayrimenkul, liman işleriniz var. Oteller GYO üzerinde mi? 


Evet, GYO üzerinde, halka açık. 17 çalışan otel var. 3’ünün yatırımı devam ediyor. Birisi Rusya’da (Moskova), 2’si Türkiye’de (İstanbul Karaköy ve Tuzla’da.) Yola çıkarken şehir otelleri düşündük. Başkaları da bu yatırımlara girdi, rekabet başladı. Çok verimli gelişmedi. Finansman süreçleri uzadı. Ağırlıklı İstanbul’a döndük. Uygun şartlarda arsa olursa devam edeceğiz. 


>Gayrimenkulde konut projeniz yok mu? 


Konutta varız,  Ankara  İncek Loft, bin 200 adetlik bir konut projesi. Satışları sürüyor. 635 satışımız oldu, gayet iyi gidiyor. Konutçu değiliz ama uygun koşullar gelirse devam etmeyi düşünebiliriz. İş kulesi ve AVM gibi işler yok. 


> Mersin Limanı’na yeni yatırım planı var mı? 


Liman yıllık ortalama yıllık yüzde 11 büyüyor. 600’den 1.4 milyon TEU’ye çıktı. 2.5 milyon TEU kapasite var, sıkışırsak yaparız. Yeni bir rıhtım yatırımı yapıyoruz, 50 milyon dolarlık. 


> Enerjde kurulu güç olarak neye ulaştınız? Yeni projeler var mı? 


İşletmeye geçmiş projelerin kurulu gücü 203 MW. Ayrıca 23 MW yatırımda. Ayrıca birisi yatırım aşamasında olan, Mersin’de doğalgaz çevrim projemiz var 1.150 MW. Kontrat görüşmelerimiz sürüyor. Enerji fiyatlar düşük diye biraz rölantide götürüyoruz. Doğalgaz maliyetlerini kurtaracak seviyede gitmiyor. 2018’in ilk çeyreğinde açmak üzere planlıyoruz. Diğeri de önlisans aşamasında olan ithal kömür santralı projesi, 600 MW. ÇED’i bitti,  Adana  - Yumurtalık’ta. 1 yıl sürer, sonra yatırıma başlarız. Rüzgarda 13 yerde ölçüm yapıyoruz. Teklifimiz uygun olursa bu projelere gireceğiz. Enerjinin her alanında olmak istiyoruz. Karasu projelerini sattık. 


> Kamu özel ortaklığı hastane projelerinde son durum ne? 


Isparta hastanesi bizde, 755 yataklı. Kirası yıllık 42 milyon TL, 25 yılık yatırım, artı işletme. İşletme bakanlıkta, yan hizmetler bizde. Bunun yatırım dönemi faizleri dahil yaklaşık 285 milyon dolar. Kazı işlemleri sürüyor. Eskişehir hastanesi için var. İkinci ihale günü masada olacağız, o bin 50 yataklı. 7 bin 300 kişilik yurt yapıyoruz Hacettepe içinde. Üniversiteyle ortağız. Yüzde 45 bizim, yüzde 30 üniversitenin, yüzde 25 de Renkyol firmasını. Yatırım tutarı 125 milyon dolar, başladık. Kampüsü içinde. 15-20 bin yatak planlıyoruz. Isparta hastanesinin yanında bir ticari alanımız var. Orada düşünce halinde, tam fizibilitesi çıkmış değil, bin 500 kişi başlangıçlı bir yurt düşünüyoruz. 3 yıldızlı otel ayarında modern yurtlar yapacağız. Bu işi geliştirmek istiyoruz. 


> Yeni sektöre girme planı var mı? Yurtdışı yatırımı... 


Şu anda yok ama her an bir fırsat çıkabiliyor. Bizde sanayi yok, öyle bir plan da yok. 5-6 vizyon içindeki işleri tercih ediyoruz. Yurtdışı aynamız havaalanı işi. Akfen’in inşaat işi var ama kendi işlerini yapıyor. 


> Sizde grup cirosu nasıl hesaplanıyor, 2013’ü nasıl kapattınız, ciroda ne ağırlıklı, grubun istihdamı nedir? 


2013’ü ciroyu tam yansıtamıyoruz. Özkaynak metodu var, o da yansıtmıyor. 9 aylık bilanço açıklanacak. Büyük olan işimiz Mersin Limanı. Havaalanı yüzde 8 olsa bile iş büyük olduğu için o pay bile iddialı. Ciromuzun ağırlığı havaalanı ve limandan. Enerjide yeni bitti işler. Onlar devreye girince önemli olacaklar. Taşeronlarla beraber 80 bin kişi vardır. 


> Grubun bir numaralı gündemi ne dersek?.. 


Beklemede olan Mersin yatırımı var. Orda enerji fiyatları bizi frenliyor. Ortak arayışımız var. ilgilenen var ama sonuçlanmış değil. Esas hızlı giden Isparta hastanesi ve yurt yatırımı. Yüzbinlerce çocuk her yıl üniversiteye başlıyor ve çoğunluğu il dışına gidiyor. Bekara ev verilmiyor. Çocuklar Kredi Yurtlar’da kalıyorlar ya da ev arıyorlar. Ciddi bir ihtiyaç var. 


> Sizin bir de su işiniz var. Orada yeni projeler gündemde mi? 


Doğru bir iş ama henüz cazip hale gelmedi. Siyasi kararlara ihtiyaç var. Tatlı suda kayıp kaçak oranı yüzde 60’larda. Bunları tutmak ve suyu doğru kullanmak için 40 milyarlık yatırım gerekiyor. Bunu devletin yapması mümkün değil, YİD’le yapılabilir. Biz bir tane yaptık. Mevzuatı var aslında ama belediyeler girmedi. Türkiye bunu yapmak zorunda. Bu olacak ve bizim de tecrübeli bir şirketimiz var, bir adım önde oluruz.


Yabancı ilgisinde azalma var 


Piyasayı nasıl izliyorsunuz? Bir sıkıntı var mı bu aralar yaşadığınız?.. 


Bugünlerde yabancı ilgisi yok. Hepimizin bildiği jeopolitik sorunlar var. Avrupa kendi içindeki durum nedeniyle ciddi güven bunalımı yaşıyor. Bankalara para veriyorlar kullanamıyor. 2007’lerdeki ilgi maalesef şu anda yok. FED faiz artırırsa şayet, bizde faizleri düşürme gibi bir şey yapılmazsa çok fazla para çıkışı olmaz ama Merkez Bankası üzerinde indir baskısı var. Bugünkü haliyle kalırsa faizler çok fazla çıkışı olmaz. Dünyada bol para var. Şimdi yatırımlara gelmiyor. Avrupa kendi sorununu çözerse risk iştahı artar, o zaman para mülk alımına dönecek. İster istemez gelecek. Çünkü bizim yatırımlarımız altyapıda. İhtiyaç olan yatırımlar.



Dünya




Geri Dön