04 / 05 / 2024

Akfen Holding halka açılıyor!

Akfen Holding halka açılıyor!

Akfen Holding hisselerinin yüzde 29,2'si, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34,6'sı halka açılacak



Akfen Holding Yönetim Kurul Başkanı Hamdi Akın, Holding'in 2009 yılını değerlendirmek, 2010 yılı hedef ve stratejilerini paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantısında, Akfen'in halka arzı için Pazartesi gününden itibaren road show'lara başlayacaklarını, sürecin 15 Mayıs'a kadar tamamlanmasını beklediklerini bildirdi.

Akın, halka arzdan gelecek tutarın nerelerde kullanılacağına ilişkin bir soruya "Halka arzdan gelecek olan paranın önemli kısmı enerji sektöründe kullanılacak gibi görüyor. Onun dışında yeni yatırımlara da ayrılacak" yanıtını verdi.

Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav da Akfen Holding'in yüzde 29,2'sinin, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34,6'sının halka açılacağını bildirdi.

Verilen bilgiye göre, 2010'un ilk yarısı itibariyle Akfen Hidroelektrik Santrali Yatırımları A.Ş'nin sahip olduğu 9 santralde inşaata başlanması hedefleniyor ve bunların yatırımlarının 2011 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde "doğalgaz çevrim santrali" kurmak üzere lisans başvurusu yapan Holding 450 megavat kurulu güce sahip olacak.

Santralin yapımı için 400 milyon dolarlık yatırım planlanıyor.

Holding, hidroelektrik santrali yatırımları bünyesindeki HES projelerine toplam 184 milyon avro yatırım yapacak.

Mersin Limanı İşletmesi'nde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinde öngörülen 40 milyon dolarlık yatırımın 3 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Akfen arzı enerjiye çevirecek

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şirketin halka arzı için roadshow çalışmalarına pazartesi günü başlayacaklarını ve kapanışı 15 Mayıs'a kadar yapmayı planladıklarını belirterek, halka arzdan gelecek gelirin önemli kısmının enerji yatırımlarına aktarılacağını, kalanının ise yeni yatırımlarda kullanılacağını söyledi. Akfen Holding, hisselerinin yüzde 29.2'sini 38.8 milyon lira nominal değerle halka arz etmek için geçen ay SPK'ya başvurmuştu.
Sabah

Halka açılacak, gelirini enerji ve yeni alanlara yatıracak

Bu yılın başında tahvil ihracı yaparak nakit yaratma yoluna giden Akfen Holding, gördüğü yoğun talep üzerine halka arz sürecini hızlandırdı. SPK'dan izin alınması halinde Akfen Holding'in yüzde 34.6'sının halka arzının mayısta tamamlanması bekleniyor.

ENERJİ, havalimanı ve liman işletmeciliği, inşaat, altyapı yatırımları, turizm ve su dağıtım alanlarında faaliyet gösteren, aktif varlıkları toplamı 3.3 milyar TL'yi bulan ve toplam çalışan sayısı 25 bini aşan Akfen Holding, 2010 başında tahvil ihracı ile başladığı nakit yaratma sürecini halka arz ile devam ettiriyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) onaylaması halinde mayıs ayı içinde tamamlanması beklenen halka arz sürecinde Akfen Holding'in hisselerinin yüzde 29.2'sinin ek satışlarla birlikte yüzde 34.6'sının halka açılması planlanıyor. Akfen Holding yüzde 29.2'sinin 38.8 milyon lire nominal değerle halka açılması için geçen ay SPK'ya başvurmuştu.

Tahvile talep hızlandırdı
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şeffaflaşmak, kurumsal yönetimi benimsemek ve daha iyi ölçülebilmek adına halka açılma yoluna gittiklerini belirterek şunları söyledi: “Halka arzı 4-5 aydır düşünüyorduk. Ancak tahvil ihracına gelen yoğun talep halka arz sürecini hızlandırdı. Tahvil ihracında elde ettiğimiz başarıyı bekliyorduk, İş Yatırım ise beklemiyordu, 5 kat talep geldiğini görünce hemen halka açılmaya karar verdik. Biz bu şirketlerin bizim olmadığının farkındayız, şirketlerin bizimle birlikte yaşlanmaması için halka açılıyoruz.”

Geliri enerjiye yatıracak
Halka arz ile elde etmeyi planladıkları gelir miktarı konusunda yorum yapmayan Akın, şunları söyledi: “Elde edilecek gelirin önemli bir kısmını enerji yatırımlarında kullanmayı planlıyoruz. Kalan kısmını da yeni yatırımlarda değerlendireceğiz. Her zaman fırsatları değerlendiren bir stratejimiz var. Bu kapsamda yeni sektörlere fırsat oluştuğunda yatırım yapabiliriz. Sağladığımız kaynaklarla, fırsatları kollayacağız. Yeni ortaklarımız ile yeni yatırımlar hedefliyoruz. Sürdürülebilir, getirisi yüksek, ilk ve tek olacağımız alanlara gireceğiz”

6.2 milyar dolar yatırım
Son 5 yılda holding olarak 6.2 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Akın, şöyle devam etti: “2008 yılından bu yana enerji alanında toplam 700 milyon dolar yatırım yaptık. Bu çok ciddi bir tutar. Geçen 2 yılda mutfağımızı temizledik. Biz Akfen Holding için 2010”u yatırımları hazmetme ve nakit yaratma yılı olarak görüyoruz. 2011'in ilk yarısında ve 2012'de piyasaların açılacağını öngörüyoruz. Bu açıdan bakıldığında 2011'de nakitte olan şirketleri büyük fırsatlar bekliyor. Bu nedenle Akfen için gelecek yıl yeni yatırımlara yelken açacağı bir yıl olacak. Krizden güçlenerek çıktık. Giderlerimizi azalttık, kısa vadeli borçlarımızı uzun vadeliye çevirdik. Krize rağmen enerji yatırımlarımızı askıya almadık. Bankalardan kredi alarak yatırımları sürdürdük.”
Hürriyet

Akfen halka açılıyor enerjiye yüklenecek
Akfen Holding mayıs ortasında halka açılmayı planlıyor. Hamdi Akın, “Halka arz ile şirkete yabancı ve yerli sermaye girişini kolaylaştırmayı hedefliyoruz” dedi

Akfen Holding, hisselerinin yüzde 34.6'sını halka açmaya hazırlanıyor. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, halka arz için pazartesi gününden itibaren tanıtım turlarına başlayacaklarını, sürecin 15 Mayıs'a kadar tamamlanmasını beklediklerini açıkladı. Akın, halka arzı bir süredir düşündüklerini ve tahvil ihracının sürecin hızlanmasında etkili olduğunun altını çizerek, tahvil ihracında gelen yüksek talep üzerine halka arzı hızlandırmayı uygun gördüklerini belirtti.

İşadamı Hamdi Akın, “Halka arzdan gelecek tutarın önemli kısmı enerji sektöründe kullanılacak gibi görüyor. Onun dışında yeni yatırımlara da ayrılacak” dedi. Akın, “Aktif büyüklüğümüz 3.3 milyar TL, istihdamımız ise 25.000 kişi  civarında. Halka arz ile şirkete yabancı ve yerli sermaye girişini kolaylaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

‘Biz satmaya hazırız'
Akfen Holding'in yüzde 29.2'sinin, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34,6'sının halka açılacağını bildirildi.
Stratejilerinde enerji sektöründe büyümenin olduğunu vurgulayan Akın, “Fırsatı olduğu takdirde, önümüze imkan çıkarsa, teklif olursa biz, şirketlerimizdeki hisselerimizin gerek azınlık, gerek çoğunluk şeklinde el değiştirmesinden korkmayan bir grubuz” dedi.

Hamdi Akın, enerji özelleştirme portföyünden belki pay almak için bir şeyler yapabileceklerini açıkladı. Bir fon gibi olduklarını ve hiçbir asetle (varlık) evlilikleri bulunmadığını kaydeden Akın, “Bizim bütün asetlerimiz satılabilir pozisyondadır. Birisi gelip almak isterse, hazırız” dedi. 

Bu yıl 9 santralda inşaata başlanıyor
Akfen Holding'in önümüzdeki  dönem planları şöyle duyuruldu:
- Holding hidroelektrik santralı yatırımları bünyesindeki   HES projelerine  184 milyon   euro yatırım planlıyor.
- Bu yılın ilk yarısı itibariyle Akfen Hidroelektrik Santral Yatırımları sahip olduğu 9 santralda inşaata başlanması hedefleniyor.
- 9 santralın yatırımlarının 2011 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
- Akfen Holding 450 MW'lik Mersin doğalgaz çevrim santralına 400 milyon dolarlık yatırım planlıyor.
- Akfen GYO 2015'e kadar yapacağı otel yatırımları için 241.8 milyon euro yatırım öngörüyor.
- Mersin Limanı işletmesinde ÖİB ve TCDD ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinde öngörülen 40 milyon dolarlık yatırımın  3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
- Akfen Holding son 5 yılda 6,2 milyar dolarlık yatırım yaptı. 2008 yılından bu yana enerji alanında toplam tutarı 700 milyon dolar olan yatırımlar devam ediyor.
Milliyet

Halka arzdan gelen parayı enerjiye yatıracak  
 
2010 hedeflerini anlatan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, enerji özelleştirme portföyünden pay alabileceklerini söyledi.

Akfen Holding hisselerinin yüzde 29,2'si, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34,6'sı halka açılacak. Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen'in halka arzı için pazartesi gününden itibaren road show'lara (tanıtım) başlayacaklarını, sürecin 15 Mayıs'a kadar tamamlanmasını beklediklerini söyledi. 
 
Akın, halka arzdan gelecek paranın önemli kısmının enerji sektöründe kullanılacağını, onun dışında yeni yatırımlara da ayrılacağını kaydetti. Akın, holdingin 2009 yılını değerlendirmek, 2010 hedeflerini paylaşmak üzere düzenlenen toplantıda, stratejilerinde enerjide büyümenin olduğunu vurguladı. Akın, "Fırsatı olduğu takdirde, şirketlerimizdeki hisselerimizin gerek azınlık, gerek çoğunluk şeklinde el değiştirmesinden korkmayan bir grubuz." dedi. Devletin enerji özelleştirme portföyünün geniş olduğuna işaret eden Akın, buradan pay almak için bir şeyler yapabileceklerini ifade etti. Holdingin üst yöneticisi (CEO) Süha Güçsav da Akfen'in yüzde 29,2'sinin, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34,6'sının halka açılacağını bildirdi.

2010'un ilk yarısı itibarıyla Akfen Hidroelektrik Santrali Yatırımları AŞ'nin sahip olduğu 9 santralde inşaata başlanması hedefleniyor ve bunların yatırımlarının 2011 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde 'doğalgaz çevrim santrali' kurmak üzere lisans başvurusu yapan holding, 450 megavat kurulu güce sahip olacak. Santralin yapımı için 400 milyon dolarlık yatırım planlanıyor. Holding, HES projelerine toplam 184 milyon Euro yatırım yapacak. Mersin Limanı İşletmesi'nde Özelleştirme İdaresi ve Devlet Demiryolları ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinde öngörülen 40 milyon dolarlık yatırımın 3 yılda tamamlanması planlanıyor. Akfen son 5 yılda 6,2 milyar dolarlık yatırım yaptı. 2008 yılından bu yana enerji alanında toplam tutarı 700 milyon dolar olan yatırımlar devam ediyor.
Zaman

Akfen: 2011 yılında ilk ve tek olan alanlarda yatırıma yelken açacağız

Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın, holdingin getirisi yüksek, ilk ve tek olan alanlarda yatırıma gireceğini açıklayıp, '2011 Akfen'in yatırıma yelken açacağı uygun zaman' dedi

Akfen Holding Yönetim Kurulu Bakanı Hamdi Akın, holdingin sürdürülebilir, getirisi yüksek, ilk ve tek olan alanlarda yatırıma gireceğini açıkladı.

Akfen Holding'in 2009 yılı değerlendirmesi ve 2010 yılı hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Akın, bu yıl şubat ayında gerçekleştirilen tahvil ihracına 5 kat fazla talep geldiğini belirterek, “2010 yılının finansal kaynak yaratma konusunda adımlar atarak 2011 yılına hazırlanıyoruz. Sağladığımız kaynaklarla, fırsatları kollayacağız. Yeni ortaklarımız ile yeni yatırımlar hedefliyoruz. Sürdürülebilir, getirisi yüksek ve ilk ve tek olacağımız alanlara gireceğiz” dedi.

2011'de büyük fırsatlar var
2011'in ilk yarısında ve 2012'de piyasaların açılacağını ve yeni yatırım fırsatları oluşacağı öngörüsünde bulunan Akın, “Bu açıdan bakıldığında 2011 yılında nakitte olan şirketleri büyük fırsatlar bekliyor. Bu nedenle, Afken Holding için 2011'in yeni yatırımlara yelken açmak için uygun zaman olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Afken Holding'in son 5 yılda 6.2 milyar dolarlık yatırım yaptığını, enerjide 700 milyon dolarlık yatırımların 2008'den beri sürdüğünü belirten Akın, 2010'un Afken Holding için yatırımları hazmetme ve nakit yaratma yılı olarak gördüklerini vurguladı. Akın, “Enerjide büyüme stratejimiz var; özelleştirmelerle ilgilenebiliriz” dedi. (anka, Reuters)

Yüzde 34.6'sı halka açılacak
Akfen Holding hisselerinin yüzde 29.2'si, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34.6'sı halka açılacak. Akfen Holding Yönetim Kurul Başkanı Hamdi Akın, holdingin 2009 yılını değerlendirmek, 2010 yılı hedef ve stratejilerini paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantısında, Akfen'in halka arzı için pazartesi gününden itibaren tanıtımlara başlayacaklarını, sürecin 15 Mayıs'a kadar tamamlanmasını beklediklerini söyledi.
Hamdi Akın, halka arzdan gelecek tutarın nerelerde kullanılacağına ilişkin bir soruya ise “Halka arzdan gelecek olan paranın önemli kısmı enerji sektöründe kullanılacak gibi görüyor. Onun dışında yeni yatırımlara da ayrılacak” yanıtını verdi.
Radikal

Akfen, halka arzdan elde edeceği geliri enerjiye yatıracak!
  
Akfen Holding, borsaya açılmak için gün sayıyor. Halka arz geliriyle enerji sektöründe büyüyeceklerini söyleyen Hamdi Akın, yeni sektörlere de girebileceklerinin sinyalini verdi

Akfen Holding'in yüzde 29,2'si, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34,6'sı halka açılacak. Akfen Holding Yönetim Kurul Başkanı Hamdi Akın, Akfen'in halka arzı için pazartesi gününden itibaren road show'lara başlayacaklarını, sürecin 15 Mayıs'a kadar tamamlanmasını beklediklerini bildirdi. Halka arzdan gelecek paranın önemli kısmı enerji sektöründe kullanacaklarını vurgulayan Akın, kalan paranın ise yeni yatırımlara yönlendirileceğini, holding olarak yeni sektörlere de girebileceklerini ifade etti.

9 SANTRAL 2011'DE BİTECEK
2010'un ilk yarısı itibarıyla Akfen Hidroelektrik Santralı Yatırımları A.Ş'nin sahip olduğu 9 santralda inşaata başlanmasının hedeflendiğini ifade eden Akın, bunların yatırımlarının 2011 sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını belirtti. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde 'doğalgaz çevrim santralı'' kurmak üzere lisans başvurusu yaptıklarını hatırlatan Akın, 'Santral için 400 milyon dolarlık yatırım planlanıyor' dedi.

184 MİLYON EURO YATIRIM
Akın 'Böylelikle holding 450 megavat kurulu güce sahip olacak' diye devam etti. Hidroelektrik santralı yatırımları bünyesindeki HES projelerine 184 milyon euro yatırım yapılacağını vurgulayan Akın, Mersin Limanı İşletmesi'nde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinde öngörülen 40 milyon dolarlık yatırımın 3 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Rusya'ya IBIS ve Novotel açacak
AKFEN Holding CEO'su Süha Güçsav ise Tarsus'taki santralle ilgili olarak 2 yılı geçmeyen yatırım dönemi planlandığını ve yatırımın 800 megavat güce çıkarma opsiyonu bulunduğunu kaydederek, Akfen GYO-Accor ortaklığı çerçevesinde süren inşaatların yanı sıra 2015 yılına kadar 241 euroluk yatırımla, Türkiye ve Rusya'da 14 yeni otel yapılacağını anlattı. Güçsav, Akfen GYO ve Accor'un, Bursa'da başlayan IBIS Otel inşaatının yanı sıra Adana'da da IBIS Otel yapacağını, Akfen GYO'nun yurtiçindeki yatırımlarının yanı sıra 2015'e kadar Rusya'da Samara, Yaroslav, Kaliningrad ve Moskova IBIS, Krastnoyarsk'da IBIS ve Novotel açılmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Akşam

Akfen Holding halka arzla ‘enerji' toplayacak 
 
AKFEN Holding hisselerinin yüzde 29.2'si, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34.6'sı halka açılacak.

Akfen Holding'in Başkanı Hamdi Akın, “Halka arzdan gelecek olan paranın önemli kısmı enerji sektöründe kullanılacak gibi görünüyor. Yeni yatırımlara da para ayrılacak” dedi

AKFEN Holding hisselerinin yüzde 29.2'si, ek hisse satışlarıyla beraber yüzde 34.6'sı halka açılacak. Akfen Holding'in Başkanı Hamdi Akın, Akfen'in halka arzı için Pazartesi gününden itibaren road show'lara başlayacaklarını, sürecin SPK'dan onay çıkmasının ardından Mayıs'ta tamamlanmasının planlandığını söyledi. Aktif büyüklüklerinin 3.3 milyar TL, çalışan sayılarının 25 bin olduğunu belirten Akın, “Halka arzdan gelecek olan paranın önemli kısmı enerji sektöründe kullanılacak gibi görüyor. Onun dışında yeni yatırımlara da ayrılacak” dedi.

Varlık Barışı esprisi

Akın, halka arzdan gelecek paranın nerede kullanılacağının sorulması üzerine ise Türkiye'ye Varlık Barışı ile getirildiği açıklanan paraya atıfta bulunarak “7.1 milyar doları tamamlayacağız” esprisini yaptı. Son 5 yılda 6.2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Akın, “2008'den bu yana enerjide 700 milyon doları bulan yatırımlarımız sürüyor. Geçen 2 yılda mutfağımızı temizledik. 2010'u Akfen için yatırımları hazmetme ve nakit yaratma yılı olarak görüyoruz. 2011'in ilk yarısında ve 2012'de piyasaların açılacağını ve yeni yatırım fırsatları oluşacağını öngörüyoruz. Bu açıdan bakıldığında 2011 yılında nakitte olan şirketleri büyük fırsatlar bekliyor. Bu nedenle, Akfen Holding için 2011'in yeni yatırımlara yelken açmak için uygun zaman olacağını düşünüyoruz” dedi.

Akın, Şubat 2010'da gerçekleşen tahvil ihracına 5 kat fazla talep geldiğini hatırlatarak, “Sağladığımız kaynaklarla, fırsatları kollayacağız. Biz parayla yaşamaya alışkın bir grup değiliz. Sürdürülebilir, getirisi yüksek alanlara gireceğiz. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” diye konuştu.

Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav'ın verdiği bilgiye göre de 2010'un ilk yarısı itibarıyla 9 santralde inşaata başlanması hedefleniyor ve bunların 2011 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde “doğalgaz çevrim santrali” kurmak üzere lisans başvurusu yapan Holding 450 megavat kurulu güce sahip olacak. Santralin yapımı için 400 milyon doların üzerinde yatırım planlanıyor. Holding, hidroelektrik santrali yatırımları bünyesindeki HES projelerine toplam 184 milyon euro yatırım yapacak. Mersin Limanı'nda da 40 milyon dolarlık yatırımın 3 yılda tamamlanması öngörülüyor. Holding, özelleştirilecek santrallerle de ilgileniyor.

KAYNAK YARATTIK, ŞİRKET SATTIK, KRİZDE GÜÇLENDİK

GLOBAL krizi değerlendiren Hamdi Akın, “Krizden güçlenerek çıktık” diyerek şu değerlendirmeyi yaptı; “Kriz şirketler için dayanıklılık testi oldu. Akfen Holding bu dönemde, güçlü yönetim ve şeffaf kurumsal yapısı ile hızlı karar verebilme mekanizması sayesinde, çok etkin finansal mühendislik yaptı. Kaynak yaratmada tahvil ihracı gibi, banka kredisi dışında farklı finansman modelleri geliştirdi. TUVTürk'ü, 2009'da krize rağmen çok iyi fiyatla sattık. Bir yandan giderlerimizi düşürdük, bir yandan da sıkı bir borç yönetimi yaptık. Kısa vadeli borçlarımızı uzun vadeliye çevirdik. Krizin en ağır hissedildiği dönemde enerji yatırımlarımızı dahi yarıda bırakmadık, askıya almadık. Bankalardan kredi alarak yatırımlarımızı sürdürdük.” 
 Vatan


Geri Dön