03 / 07 / 2024

Akfen Holding, yeni yatırımlar planlıyor!

Akfen Holding, yeni yatırımlar planlıyor!

21 Ekim'de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 200 baz puanlık faiz indirme kararının ardından dolat/TL ve Euro/TL kurunda önemli dalgalanmalar yaşandı. Peki şirketler, bütçelerini nasıl planlıyor?



21 Ekim'de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 200 baz puanlık faiz indirme kararının ardından dolat/TL ve Euro/TL kurunda önemli dalgalanmalar yaşandı. Capital Dergisi'nden Ayşe Tarcan Aksakal'ın haberine göre; şirketlerden alınan 2022 yıl sonuna ilişkin iyimse tablo kur tahminleri geçersiz duruma düştü. Revize edilen bütçelerde iyi semaryoda büyüme yüzde 5-6, enflasyon ve faiz yüzde 15 şeklinde öngörülüyor. Uzmanlara göre de şirketler oldukça zor bir süreç içerisinde. Enerji, hammade, navlun ve ücret yükselişlerinin ne olacağı en büyük soru işaretlerinden biri. 

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO'su Selim Akın, temkinli bütçe hazırladıklarına dikkat çekerek şunları kaydetti: 

"Birçok yatırımımızda maliyetler döviz cinsinden oluştuğundan, bu yatırımların finansmanı da döviz cinsinden yapılmış durumda. Döviz pozisyonumuzu hedge etmiş olsak da döviz kuru, bütçemizde serbest nakit pozisyonu açısından önemli. 

Akfen Holding, yeni yatırımlar planlıyor!

Tahmin yapmak güç 

Makroekonomik göstergeler dışında emtia fiyatlarına yönelik bütçe tahminleri bizim için çok önemli ve bir o kadar da güç. Pandemi etkisinin ve belirsizliğinin devam ettiği bir dünyada emtia fiyatlarındaki oynaklık, iştiraklerimizin bütçe tahminlerinde ve nakit dengesinde tahmin güçlüğü yaratıyor. 

Yeni fırsatlar

İDO'da petrol, Acacia Maden'de bakır fiyatı tahminleri bütçemizin seyrini belirliyor. Pandemi etkisinin ekonomik belirsizlik yarattığı bir dönemde temkinli bütçe anlayışı sergiliyoruz. Ancak yeni yatırım alanlarını ve fırsatlarını kollamaya devam ediyoruz ve bütçemizi de bu anlayış çerçevesinde dizayn ediyoruz."

Akfen Holding'in bütçe senaryolarında neler var?

Akfen Holding tarafından, bütçe yöntemi 'temkinli' şeklinde belirlendi. Bu yöntemin, maliyetlerin döviz cinsinden olması sebebiyle seçildiği ve kurdaki artıştan olumsuz etkilendiği belirtildi. 

Akfen Holding 3 Şehir hastanesine 1,1 milyar dolar yatırdı!
 


Geri Dön