05 / 05 / 2024

Akifer nedir?

Akifer nedir?

Bir coğrafya terimi olarak akifer nedir? Akifer türleri olan basınçlı akifer, serbest akifer ve asılı veya tünek akifer nedir? İşte akifer ile ilgili merak ettiklerinizin ayrıntıları...



Akifer nedir? 

Akifer; masif kayaçlar gibi gözenekliliği ve geçirimliliği bulunmayan, yeraltı suyunu tutan ve ileten kayaç ortamına deniyor. Çatlaksız ve ayrışmamış granit akifüje örnek gösterilebilen akifer, akifüj özelliğindeki kayaçlar akiferler için geçirimsiz bir temel oluşturuyor.


Akifer türleri..

Akiferler hidrodinamik koşullara göre 3'e ayrılıyor;


1. Basınçlı akifer nedir?

Suyun çok uzak mesafelere gitmesini sağlayan, yer altı sularını pınarlara ve kuyulara ileten gözenekli toprak ya da jeolojik oluşuma akifer deniyor. Yer kabuğu içindeki su depoları olarak da ifade edilen akiferlerde, irili ufaklı pek çok boşluk bulunuyor.


Yüzeysel sular topraktaki emilim işleminden sonra inebildiği en son noktaya yani yeraltı su tablasına kadar iner ve orada akifer denilen bu boşluklara haps olunuyor. Eğer bu boşlukar içerisinde su sıkışık bir vaziyette bulunuyor ise yani akifer suya basınç uyguluyor ise böyle akiferlere ise basınçlı akifer olarak tanımlanıyor.


2. Serbest akifer nedir? 

Üzerinde geçirimsiz bir örtü bulunmayan akifere serbest akifer deniyor.

Serbest akifer üst kısmını sınırlayan suyun yüzeyi ise su tablası olarak ifade ediliyor. 


3. Asılı veya tünek akifer nedir?

Serbest akiferin üzerinde doygun olmayan kuakta mercek şeklindeki

geçirimsiz seviyeler üzerindeki gözenekli kısımda yeraltısuyunun toplanarak oluşturduğu akifer türü olarak karşımıza çıkıyor.  





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön