27 / 04 / 2024

Akıllı evlerin kontrolü akıllı telefondan yapılabiliyor!

Akıllı evlerin kontrolü akıllı telefondan yapılabiliyor!

Küresel anlamda 6 milyar dolarlık bir pazara sahip olan akıllı evler, akıllanan cihazlar ile internete bağlanabilen altyapıyla aydınlatma, güvenlik ve medya kontrolünü akıllı telefondan yapabilmenizi sağlıyorlar...



Akıllanan cihazlar bilgisayarlar, telefonlar ve televizyonlarla sınırlı olmaktan çıkıyor. Beyaz eşyalar, iklimlendirme ve güvenlik cihazlarının da internet ya da yerel ağ bağlantısı kurabilmesi, makinelerin kendi arasında konuştuğu bir devri başlatıyor. 


M2M (Machine to machine — makineden makineye) adı verilen bu iletişim, evin içinde yapılabilen işlemlerin ev dışından da kontrol edilebilmesini sağlıyor. Hafta içerisinde Dumankaya'nm IQ adını verdiği konutlarda, ZET Teknoloji'nin geliştirdiği ve Türk Telekom'un altyapısını kullandığı sistemler tanıtıldı. Yakın gelecekte akıllı Evlerin Almanya gibi ülkelerdeki konutların yarısını oluşturması beklenirken, Türkiye'de isteyenler kendi evlerini ufat dokunuşlarla akıllı hale getirebilir. 


Control 4 firmasının sunduğu ekipmanlarla aydınlatma, güvenlik, iklimlendirme ve multimedya cihazlar ağa bağlanarak, telefon ve tabletten ya da ev içerisindeki akıllı panellerden yönetilebiliyor. 


Enerji tasarrufu sağlıyor DOGALGAZ kombisini eve gelmeden bir süre önce açarak 'sıcak' evinize gidebilir, çıkınca da kombiyi uzaktan kapatabilirsiniz. Evde yokken ışıkları telefonunuzdaki uygulamadan kapatabilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Hatta bu işi otomatikleştirerek, belli saatlerde ışıkların ya da istediğiniz cihazların kapanmasını sağlamak mümkün. 


Akşam/Aytun Çelebi


Geri Dön