Akıllı kentler geliyor
Bilişim, bankacılık ve iletişim başta olmak üzere 24 ayrı firmanın katılımıyla oluşturulan "21. Yüzyıl'ın Akıllı Kentleri Platformu", Swissotel Grand Efes'te sempozyum düzenledi
Vali Cahit Kıraç da katıldı. Platform kurucusu Şekip Karakaya, yaşamı kolaylaştırma konusunda son 10 yılda çok büyük gelişmelerin yaşandığını, devletin, çağdaşlaşmayı teşvik ettiğini söyledi. Özellikle 1980'li yıllarda yaşanan hızlı kentleşmenin, sağlıksız yaşam alanları doğurduğuna dikkat çeken Karakaya, "Artan kent ihtiyaçlarını karşılamak için bir araya geldik. Kentlere nasıl daha rasyonel hizmet edebiliriz, bunu düşünüyoruz. Bilginin, kaynağında bulunması, derlenmesi ve günlük yaşamın tüm alanlarında kullanılması, yaşamsal bir değer kazanmış durumda. Her geçen gün artan yaşam temposunda daha da değerli hale gelen zamanın etkin kullanımı ise teknolojiyle mümkün. Birçok gelişmiş ülke bilişim çağındayken biz de Türkiye olarak her alanda teknoloji çağını yakalamalıyız" dedi.
Plansız yapılaşmanın nedeni göç
Vatandaşların artan talepleri, daha rahat yaşama istekleri nedeniyle başta bürokrasi olmak üzere, idarecilik mesleği ve kamu yönetiminin de yeni bir şekil almaya başladığını söyleyen Vali Kıraç, Türkiye'nin son yıllarda bilgi teknolojileri alanında önemli gelişmeler gerçekleştirdiğini hatırlattı. Kıraç, şöyle devam etti: "Ülke yönetimi yerelde başlıyor. Yakın geçmişte yaşanan hızlı kentleşme sonucu ortaya çıkan sorunlar, akıllı kentler gibi kavramların ön plana çıkmasına neden olmuştur. İzmir de yoğun göçten olumsuz etkilenmiştir. Bu olumsuzluğun, yerel yönetimlerle birlikte sivil toplum örgütleri ve kentte yaşayanların ortak aklıyla çözülmesi gerekiyor." Vali Kıraç, İzmir Valiliği'nin, Başbakanlık tarafından başlatılan e-devlet uygulamasına en hızlı adapte olan kentlerin başında geldiğini de sözlerine ekledi.
Milliyet