01 / 07 / 2024

Akıllı sayaçlar yaygınlaşıyor!

Akıllı sayaçlar yaygınlaşıyor!

EPDK geçtiğimiz üç yıl içinde yayınladığı yönetmelikler ile önce başka bir tedarikçiden enerji alan tüketiciler, enerji üretip satabilen otoprodüktörler gibi kullanıcıların uzaktan okunmasım zorunlu hale getirerek ardından yaygınlaştırdı




İlk Otomatik Sayaç Okuma StstemTm (OSOS) 1998 yılında kuran ye enerji sektöründe pek çok ilke imza atan Aktif Group, hem ülkemizde hem de yurt dışında pek çok projeyi başarıyla tamamlamıştır. 

Aktif Mühendislik Proje Müdürü Emre Sami Süzer'in verdiği bilgiye göre Aktif Group, hem OSOS'un hem de kullanıcıların ihtiyaçlarını en iyi şekilde belirleyerek geliştirdiği ve 15 yıldır uyguladığı "ActWin Smart" yazılımları ve "Asset NCP" haberleşme cihazları ile her marka ve model elektrik, su ve gaz sayaçlarının uzaktan okunması, yönetilmesi, faturalanması, raporlanması ve kayıp-kaçak takibi gibi tüm işlemleri gerçekleştirmektedir. 

yelpazesi 21 bin ölçüm noktası ile en yaygın uygulama olarak KIB-TEK, ilk elektrik dağıtım şirketi uygulaması olarak KCETAŞ, Türkiye'nin ilk uygulaması olarak Beylikdüzü Migros AVM, Elk-Gaz-Su Sayaçlarının karma olarak okunduğu İnegöl OSB ile Gold City ve en bilinenlerden Trump Towers ve İstanbul Sapphire, Aktifin OSOS referanslarından sadece birkaçıdır. 


Akıllı şebekelerin vazgeçilmezi 

ActWin Smart Otomatik Sayaç Okuma Sistemi, enerji verimliliği, sürekliliği ve esnekliğinin sağlanması amacıyla bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak oluşturulan akıllı şebekelerin vazgeçilmez elemanlarının başında gelir" bilgisini paylaşan Emre Sami Süzer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Güvenilirliğin ve enerji sürekliliğinin sağlanması, şebekede oluşan veya oluşabilecek herhangi bir sistem arızasının çok hızlı olarak algılanıp, konumumun tespiti ile başlar. Hata sebebi ve konumu tespit edildikten sonra, ActWin Smart hatayı bertaraf etmek için hatalı bölgeyi izole etmek, yedek sistemleri çalıştırmak gibi aksiyonları otomatik olarak alır." Yük profili Esnekliğin ise, küçük üreticilerin bile şebekeye herhangi bir noktadan katılarak, enerji üretimi yapmak suretiyle katkıda bulunmasıyla sağlanabileceğini belirten Emre Sami Süzer, "Bu sayede şebekede en büyük problemi teşkil eden, anlık güç aşımı (yeterli enerji bulunmaması) diğer üreticilerden enerji satın alınarak hızlıca çözülebilir. Çünkü şebekenin en büyük problemlerinden biri, enerjinin büyük ölçeklerde, maliyet efektif olarak, depolanamamasıdır. Eğer üretim yetersizse, güç kalitesi düşer ve elektrikli cihazlar zarar görebilir, hatta enerji kesintisi yaşanabilir. 

Gereğinden fazla üretim yapıldığı takdirdeyse, enerji kullanılamadığından boşuna üretilmiş olur. Bu nedenle enerji tüketimi önceden tahmin edilebilmeli ve tahminler aşıldığında hızlıca müdahale edilebilmelidir. Enerji talebinin tahmini, yük profilinin çıkartılması ile „ sağlanabilir. Yük profili, tüketici sayaçları 1 nın 15 dk. gibi periyodlarla okunmasıyla oluşturulur ve işte ActWin Smart tam burada devreye girmektedir" açıklamasını yaptı. 


Akıllı sayaçlar yaygınlaşacak 

Avrupa Birliği, 2020 yılına kadar elektrik sayaçlarının %80'ini akıllı sayaçlar ile değiştirip, uzaktan okunmasını istemektedir. EPDK ise geçtiğimiz üç yıl içinde yayınladığı yönetmelikler ile önce başka bir tedarikçiden enerji alan tüketiciler, enerji üretip satabilen otoprodüktörler gibi kullanıcıların uzaktan okunmasım zorunlu hale getirerek ardından yaygınlaştırmıştır. Aktifin standartlara uygun olarak, yönetmelik ve şartnameler doğrultusunda geliştirdiği "Asset NCP 12", bu taleplerin yanı sıra enerji kesintisi bildirimi, yedekli çalışma gibi ek özellikleri de sunmaktadır. 


Eş zamanlı entegrasyon sağlıyor 

ActWin ile sağlanan diğer bir özellik ise, abone yönetim sistemleri, çağrı merkezleri ve bankalar gibi diğer sistemlerle eş zamanlı entegrasyondur. Tüketicilerin serbest tüketici sıfatıyla istediği üreticiden enerji alabildiği, özel üreticilerin bulunduğu, tüm üretim ve tüketim bilgilerinin tek bir merkezde toplandığı en önemli entegrasyon noktalarından biri ise enerji pazarını oluşturan Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi olup, sistemin bu tüm bileşenlerini içermeyen bir OSOS'tan bahsedilemez.


Hürriyet Ek


Geri Dön