24 / 12 / 2024

İSKİD: Akıllı klima kullanımı yılda 500 milyon TL tasarruf sağlayacak!

 İSKİD: Akıllı klima kullanımı yılda 500 milyon TL tasarruf sağlayacak!

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), son 10 yılda 7 milyon adet split klimanın satıldığı Türkiye’de çevre dostu akıllı klimaların yaygınlaşması için bilgilendirme çalışmaları yapıyor




Küresel iklim değişikliklerinin etkisiyle son yıllarda kavurucu sıcakların yaşanması klimaya olan talebi her geçen gün daha da artırıyor. İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), son 10 yılda 7 milyon adet split klimanın satıldığı Türkiye’de çevre dostu akıllı klimaların yaygınlaşması için bilgilendirme çalışmaları yapıyor. Türkiye’de interver klimalar ile yılda 500 milyon TL tasarruf yapabileceğini vurgulayan İSKİD üyeleri, Avrupa Birliği’ne uyum sürecine göre 2016 yılına kadar pazardaki tüm klimaların inverter olması gerektiğine de dikkat çekiyor.


Yazın kavurucu sıcaklarının başladığı bugünlerde bünyesinde Türkiye’nin en önemli 93 iklimlendirme ve klima firmasını barındıran İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), tüketicileri aşırı enerji sarfiyatını engellemek için düzenlediği basın toplantısıyla uyardı. Akıllı teknolojiler ile üretilen yeni nesil klimalar hakkında bilgi veren İSKİD üyeleri, düşük enerji tüketimi ve karbon emisyonu sağlayan akıllı inverter klimalar sayesinde sadece çevrenin korunmakla kalmayıp, Türkiye’nin yılda 500 milyon TL tasarruf edebileceğini söyledi. 


Klima kullanımında önemli bir artış yaşanmasına rağmen yanlış tercih ve kullanımlardan dolayı enerji konusunda çok savurgan davranıldığını belirten İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Akıska şunları söyledi:


Günümüz dünyasında zamanımızın büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiriyoruz. Özellikle yaz aylarında yanlış klima seçimi ve kullanımdan dolayı sadece çok fazla enerji tüketmiyor, çevreyi ve insan sağlığını da olumsuz olarak etkiliyoruz. İklimlendirme sektöründe uygulanan üretim ve teknolojilerin doğaya saygılı yönde gelişmesini amaçlayan İSKİD olarak, çevre bilinci ve küresel ısınmanın öneminin artmış olduğu şu dönemde, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini ön planda tutmaya devam ediyoruz. Bunun için sadece çevreci girişimlerde bulunmuyor, 93 üyemizle oluşturduğumuz 15 komisyonla toplum bilincini artırmak için yayınlar hazırlıyor, seminerler düzenliyor ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi konusunda var gücümüzle çalışıyoruz.


Akıska tüketicilerin yeni nesil akıllı inverter klimaları tercih etmesiyle birlikte hem ülke ekonomisine, hem enerji tasarrufuna, hem de iş gücüne önemli katkıların sağlanacağını belirtti.


10 yılda 7 milyon klima satıldı


İnverter klimaların yazın standart klimalara göre %50, kışın ise elektrikli ısıtıcılara göre %400 tasarruf sağladığına dikkat çeken İSKİD Split Klima Komisyonu Başkanı Can Topakoğlu ise yeni nesil akıllı klimaların çok daha düşük karbon emisyonu, ozon dostu soğutucu akışkana sahip olduğunu, sağlığa ve çevreye zararlı maddeleri içermediğini söyledi. Son 10 yılda 7 milyon adet split klima satıldığını belirten Topakoğlu yorumu şu yönde oldu:


Özellikle İSKİD çatısı altında son 2 yılda gerçekleştirdiğimiz bilinçlendirme kampanyalarıyla pazarda önemli gelişmeler yaşandı. Ancak yeterli bir seviyeye ulaştığımızı söylemek doğru olmaz. İnterver klimalar ile Türkiye'nin yılda sadece 500 milyon TL tasarruf yapması mümkün. Bu tutar Atatürk Barajı'nın bir yıllık tam kapasite üretiminin yaklaşık % 20'sini oluşturuyor.


Pazar gelişimi hakkında da bilgi veren Can Topakoğlu sözlerine şöyle devam etti:


2011 yılı itibariyle İSKİD envanterlerine göre Türkiye'de yaklaşık 1 milyon yeni klima satışı gerçekleşti. Taleplere baktığımızda A sınıfı ürünlerde sevindirici gelişmeler var. 2009 yılında inverter klima satış oranı % 14 iken, bugün % 21'e ulaştı. En çok klima satışı İstanbul, İzmir, Antalya’da gerçekleşirken, İstanbul soğutma yönündeki,  İzmir  ve Antalya’da ısıtma konusundaki bilinçliliği ile ön plana çıkıyor. Öte yandan yeni enerji yönetmelikleri gündemde. AB sürecinin de etkileriyle sektörde enerji verimliliği ve çevre konusunda hassasiyet arttı. Şu an taslak bir gündem üzerinde çalışılıyor. 3 fazlı olarak hayata geçecek bu yönetmelik sayesinde, 2016 yılında pazardaki klimaların tamamı inverter olacak.


Klima kullanımı ile havada bulunan kaba partiküllerin yanı sıra toz, polen, küf, kötü koku, mikroskobik parçalar gibi partiküllerin temizlendiğine dikkat çeken Topakoğlu, klima kullanımının özellikle yaşlılara, kalp, tansiyon, şeker ve astım rahatsızlığı olan insanlara tavsiye edildiğini belirtti. Klimanın doğru kullanılmasının önemine dikkat çeken Topakoğlu, klima üfleme yönü ayarları, yakın mesafeden insan vücuduna doğrudan tesir etmeyecek şekilde yapılması ve periyodik bakımların yetkili servislere bırakılması gerektiğini söyledi. Hava sıcaklıklarının arttığı ya da düştüğü dönemlerde iklimlendirmenin günlük yaşamın konforu açısından önemli olduğunu vurgulayan Topakoğlu, klima kullanımının insan sağlığını olumlu etkilediğini kaydetti.


Toplantıda Türkiye ve dünyadaki enerji ekonomisi ve iklimlendirme cihazlarının çevre üzerindeki etkileri hakkında bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Kerem Alkin ise ‘Dünya ekonomisinde yeşil yatırımın önemi, entelektüel sermayeden daha önemli bir hale geliyor. Artık hangi ülkenin çevre sermayesi yüksekse, dünyayı korumayı temel prensip haline getirmişse, bu o ülkenin ekonomik gelişiminde büyük bir avantaj sağlıyor. Çevre sermayesini ayakta tutabilmek için de yüksek teknolojili cihazların kullanılması gerekiyor. Avrupa’nın bugünkü hedefi 78 milyar euro enerji tasarrufu yapabilmektir. Eğer Türkiye bu politikayı bire bir uygularsa % 16 oranında tasarruf yapabilecek. Bu da ülkemiz için cari açığın kapanması anlamına gelmektedir’ dedi. 

 


Geri Dön