28 / 12 / 2024

Akıllı şehir nasıl olunur?

Akıllı şehir nasıl olunur?

Gelecekhane tarafından Yapı-Endüstri Merkezi’nde düzenlenen Şehir 2.0 etkinliği ile Akıllı Şehir Nasıl Olunur? sorusuna farklı disiplinlerden gelen uzmanlarca cevap arandı.



Halil Aksu’nun yaptığı açılış konuşması ile birlikte daha güzel yarınlar için çözülmesi gereken sorunlar ve bu bağlamda neler yapılabileceği masaya yatırıldı. Etkinlikte söz alan Engin Çomakçı Turkcell olarak geleceğin şehirleri için tasarladıkları vizyonu paylaşırken, İleri Görüş programının bu vizyonu gerçekleştirmek üzere tasarlandığını ifade etti.


BKM adına söz alan Antar Turgay, geleceğin şehirlerinde değişecek olan ödeme sistemleri ve BKM’nin bunun için attığı adımları, SAP Türkiye’den Bülent Ünsal büyük veriyle birlikte sağlanabilecek deneyimleri, Aydın Ferit Cansever ise perakende sektöründe değişmekte olan alışveriş alışkanlıklarını ve Migros’un attığı adımları anlattı.


Şehir 2.0’ın yurt dışından gelen konuşmacılarından Libelium şirketi yöneticilerinden Javier Martinez de Akıllı Şehirlerde sensörlerin kullanım alanlarını ve kullanımın kolaylıklarını anlattı. İEA ekibinden İnanç Eray, şehirleri dönüştürürken yapılacak müdahalelerin açık kalp ameliyatı kadar zor olduğuna ve bu tür zorlu müdahalelerin ancak gerekli bilgiler sağlandığında başarılı olabileceğine dikkat çekti. Etkinliğin konuşmalar bölümündeki son konuşmacı olan Mehmet Kaptana ise veri üretiminde sağlanması gereken normları ve Elektronet’in bunun için ürettiği çözümleri dinleyicilere anlattı.

Fortune Türkiye dergisinden gazeteci Kerem Özdemir’in moderatörlüğünü üstlendiği ve  General Electric’ten Erdoğan Çeşmeli, Sente Advisory Serhat Çiçekçioğlu, TAK’tan Faruk Göksu, Amber Platform’dan Ekmel Ertan, HP’den Güzide Köksal, Verisun’dan Mustafa Eren ve Gelecekhane’den Halil Aksu’nun katıldığı panel sonucunda Akıllı Şehirler için odaklanılması gereken başlıklar şöyle ortaya çıktı:


“Gri Yerine Yeşil”

Şehirlerin kapasiteleri her geçen gün arttırılıyor, geri dönülmez sonuçlar ile karşı karşıya kalmamak için mevcut ağaçların korunması ve hatta yeni yeşil alanların inşa edilmesi gerekiyor. Doğayla uyumlu, çevre dostu mimari ve yapılar büyük önem taşıyor.


“Motor Yerine Kas”

Şehir yaşamı yeni yeni hastalıklar getiriyor, öyle ki obezite gibi rahatsızlıklar neredeyse sadece şehirlerde görülen hastalıklar, bu tür rahatsızlıkların ortaya çıkmasının en büyük sebebi yetersiz hareket. İnsanlar motorlu araçları tercih ederek sadece kendilerine değil aynı zamanda şehrin de sağlığını ciddi ölçüde olumsuz etkiliyor. Bunun için kaslarımızı kullanmalıyız ve ulaşım alanı başta olmak üzere hareket etmeliyiz.


“Kural Yerine Oyun”

Şehirlerdeki mahallelerin, parkların, pazarların tamamını tek bir merkezden yönetmek artık mümkün değil, bu tür yerlerin daha akıllı çözüm üretmesi ancak halka açılan data ve yerel yönetimler ile mümkün olacaktır. Bunun için bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor.



Geri Dön