29 / 04 / 2024

Akıllı şehirler salgınlara karşı tasarlanacak!

Akıllı şehirler salgınlara karşı tasarlanacak!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, koronavirüs salgınıyla birlikte akıllı şehirlerde yeni bir boyut oluşturmanın gerektiğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Suver, "Akıllı şehirlerimizde her türlü yapıyı, hatta mimariyi dahi salgınlara karşı yeniden tasarlamalıyız" dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından video konferans şeklinde gerçekleştirilen "Kovid-19 Salgını Sonrası Şehirlerde Sosyal Riskler ve Fırsatlar" başlıklı toplantıda konuştu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Suver konuşmasında,  şehirlere, anı ve günü kurtaracak bakış açısıyla değil gelecekte de yaşanabilecek ve ihtiyaçları karışlayabilecek bir mantıkla baktıklarını ifade etti. 

Suver, yeni tip koronavirüsle mücadeleyle ilgili olarak, "Akıllı şehirler uygulamamız kapsamında alacağımız tüm tedbirler, işsizlikten sağlık sorununa kadar toplumun karşı karşıya kalabileceği her türlü soruna mani olacak" diye konuştu.

Salgının birçok alanda ve sektörde etkilerinin görüldüğünü belirten Suver, şöyle konuştu: 

"Dünyada su ve hava kirliliğin bu yıl 2'nci Dünya Savaşı'ndan bu yana en düşük seviyeye ineceğini uzmanlar açıkladı. Bu salgın doğayı korumanın önemi kadar, şehircilikte de yeni boyutu ortaya koymak zorunda olduğumuzu gösterdi. Şehirlemizi geleceğe taşıyacak Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planımızı çok daha önemli hale getiriyor. Yatay mimariyi esas alan, sağlıklı yaşam alanlarını akıllı bina alt ve üst yapı teknolojileriyle donatacağız. Yine akıllı şehirlerimizde her türlü yapıyı, hatta mimariyi dahi salgınlara karşı yeniden tasarlamalıyız. Bunun için akıllı şehriler konseptimizde yaşanabilecek salgınlara karşı erken uyarı sistemleri diyebileceğimiz izleme ve kontrol mekanizmalarını oluşturacağız. İlerleyen zaman diliminde bu projelerimizin kapsamının genişleyeceğinden eminim. Akıllı şehirler uygulamamız kapsamında alacağımız tüm tedbirler, işsizlikten sağlık sorununa kadar toplumun karşı karşıya kalabileceği her türlü soruna mani olacak. Diğer yandan ülkemi de bu tür salgınlarda ne sosyo-ekonomik ne de sağlık yönünden zarara uğratmayacak."


Geri Dön