Akıllı telefon ve tablet sahipleri yaşadı Şimdi Apple ve Samsung düşünsün
Avrupa Birliği Apple ve Samsung gibi şirketlere bir dizi katı kurallar getirecek. Akıllı telefon üreticilerinin buna vereceği tepki ise merak konusu... Ancak çok çabuk telefonu bozulan ya da tabletini tamir ettirirken büyük paralar ödeyen kullanıcılar artık nefes alacak. İşte üreticilerin canını okuÖncelikle Bu güncellemelerin ürün performansı düşürmesi ve enerji tüketimini artırmasının önüne geçilmesi planlanıyor
Yazılım güncellemelerinin yarattığı zararı önlemek üzere Avrupa Birliği hazırlıklara başladı. Öncelikle Bu güncellemelerin ürün performansı düşürmesi ve enerji tüketimini artırmasının önüne geçilmesi planlanıyor. Apple ve Samsung gibi firmaların ise bu kuralları kabul edip etmeyeceği henüz belli değil...
Avrupa Birliği getireceği yeni katı kurallar ile teknoloji devlerini akıllı telefon ve tabletlerinin pil ömürlerini uzatmalarına ve yedek parçaya kolay erişim sağlamalarına olanak vermeye zorlayacak.
15 farklı yedek parça 5 yıl boyunca tedarik edilecek
AB Komisyonu, üretici firmaların çevreci tasarımlara yöneltmek amacıyla hareket edecek. Tablet ve telefonların daha dayanıklı olması ve enerji tasarruflu olması istenecek. Sürekli yeni model ve versiyonlar hazırlayarak piyasaya süren teknoloji devlerinin ise uzun ömürlü ürünler hazırlamak konusunda nasıl bir yoll izleceği uygulamanın başlaması ile ortaya çıkacak.
#resim3>
Yasa tasarısında neler var?
Tasarıya göre, telefon tablet kullanıcılarından güncellemeler için onay istenecek. Müşterinin onayı olmaması halinde enerji tüketimleri koruma altında olacak. İşletim sistemi yazılım güncellemesinden ya da donanım güncellemesinden dolayı kötüye gitmeyecek.
Güncellemenin kabul edilmemesi durumunda elinizdeki tablet ya da akıllı telefon ya da atıllı televizyounnuzda performans düşüklüğü ya da bozulması olmayacak.
Yedek parça dönemi başlıyor
Eğer akıllı telefon tablet ve diğer akıllı elektronik ürünlerin tutkunu iseniz burası sizi çok ilgilendiriyor. Avrupa Birliği üreticilerden sattığı ürünün yedek parçalarını 5 yıl boyunca tamircilere sağlamasının yolu açılacak. Yani cihazınız bozulduğunda batarya ya da kapak gibi ürünlerin piyasadan kalktığı cümlesini duymayacaksınız. Bu yedek parçalara, ekran, kamera, düğme, hoparlör, mikrofon gibi 15 farklı yedek parça dahil...
Tamir parası el yakmayacak
Birçok tüketici cihazının bozulan parçası için ödeyeceği rakamı duyunca yeni ürün almaya karar veriyordu. Avrupa Birliği bunun da önüne geçebilmek için firmalardan bozulan aranlerin tamirinde daha ödenebilir ve orantılı ücret isteyecek.
Pil ömrünün uzasa fena mı olur?
Günümüzde kullandığımız cihazların bataryaları ortalama 500 tam şarj sonrasında kapasiteleri yüzde 83'ünün altına düşüşüyor. AB bu oranın bin tam şarj sonrasında da yüzde 80 kapasiteye sahip olmasında sabit tutmaya çalışacak.
Birliğin hazırladığı taslağın ayrıntıları bunlar ve bu ayın sonuna kadar gerekli görüşlerin alınmasının ardından son halini alacak.
İlk yasal düzenleme USB şarjlara gelmişti
Avrupa Biriği daha önce yaptıı bir düzenleme ile 2024 yılı sonbaharına kadar AB üyesi ülkelerde satılan akıllı telefon, tablet ve kamera gibi cihazlarda USB-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu yapmıştı.