03 / 05 / 2024

Akkoza Esenyurt'ta metrekaresi 2 bin 700 TL!

Akkoza Esenyurt'ta metrekaresi 2 bin 700 TL!

Garanti Koza, Güray İnşaat ve Dinçkök Grubu’nun Esenyurt'ta hayata geçirdikleri Akkoza Esenyurt projesi 450 bin metrekarede dev bir şehir olarak yükseliyor



Garanti Koza, Güray İnşaat ve Dinçkök Grubu’nun belirli etaplarında ortaklaşa hayata geçirdikleri Akkoza Esenyurt projesi 450 bin metrekarede dev bir şehir olarak yükseliyor. 3 fazdan oluşan konut projesinde 5 bin 500 daire var. 65 bin metrekarelik kiralanabilir alanı ile İstinye Park’ın bir benzeri olacak Akbatı Alışveriş Merkezi ise projeyi bölgede çekim merkezi haline dönüştürüyor.

Bahçeşehir’e çok yakın Esenyurt’ta daha önce Fi Yapı’nın Fi Side projesini test etmiş bölgenin çok hızlı geliştiğini belirtmiştim. Bahçeşehir ve Ispartakule çıkışlarından sonra üçüncü otoyol çıkışının bu bölgede projelendirilmiş olması lokasyonun önemini artırıyor.

Esenyurt’ta en dikkat çeken, büyüklüğü ile hemen farkedilen proje ise Akkoza Esenyurt projesi. Projenin konut kısmı 3 fazdan oluşuyor.

Garanti Koza ve Akiş ortaklığı 1. ve 2. fazı inşa ediyor. Üçüncü faz ise sadece Garanti Koza tarafından inşa ediliyor. Üçüncü etaba Koza Şehir adı verilmiş.

Akkoza, çok kapsamlı bir yaşam projesi. 450 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilen Akkoza, 5 bin 500 konutu ve her ayrıntısı ile düşünülmüş sosyal alanları kapsıyor. Dünyaca ünlü ABD merkezli mimarlık firması Development Design Group (DDG) imzasını taşıyan ve 2007 yılı Ağustos ayında ilk etap satışına başlanan Akkoza projesi konut, alışveriş merkezi ve sunduğu yaşam alanları ile İstanbul’un en büyük projelerinden biri.

5 bin kişilik Festival Park

Projenin Esenyurt bölgesini cazibe merkezi haline getireceği kesin. Bu projenin içinde İstinyePark’ın hemen hemen bire bir kopyası olan bir alışveriş merkezi, okul ve hastane de var. Alışveriş merkezi projesi Dinçkök’lere ait. Dinçkökler AVM konusunda daha önce Akmerkez ile oldukça büyük bir deneyime sahip. AVM’nin hemen üzerinde tıpkı Akmerkez’de olduğu gibi 2 tane rezidans kulesi inşa ediliyor. Projenin tüm fazlarının 2011 sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Projede bir diğer dikkat çeken kısım ise Festival Park. 3 bin metrekare alan üzerine kurulan Festival Park, konserlere gösterilere organizasyonlara ev sahipliği yapacak ve aynı anda 5 bin kişiyi ağırlayabilecek.

Akkoza toplam 5 bin 500 konuttan oluşuyor ve dairelerin büyüklükleri 50-623 metrekare arasında değişiyor.

Tavan yüksekliği 3.20

1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 5+2 ve penthouse daire alternatifleri Akkoza konutlarında özel güvenlik, kapalı otopark, ankastre mutfak ve depo alanı gibi ihtiyaç duyulan her türlü konfor evlerde var. Projedeki konutların önemli özelliklerinden birisi ise brüt kat yüksekliğinin standart 2.90 metre yerine 3.20 metre olması. Bu özellik mekânlara büyük bir ferahlık sağlamış vaziyette.

Akkoza’da yer alan konutların büyüklükleri 50 ile 658 metrekare arasında değişiyor. Proje ilk satışa çıktığında metrekare fiyatları ortalama 1.500-1.600 TL seviyesindeydi. Bugün 1 ve 2. fazda satışlar hemen hemen bitmiş vaziyette. Satışların devam ettiği diğer fazlarda ise metrekare fiyatları halen 2 bin 700 TL seviyesinde.

Gerek bölgenin en büyük AVM projesinin içinde yer alan bir proje olması itibarıyla gerekse inşaat malzemesi kalitesi ile bu fiyat uygun görünüyor. Projede AVM’ye en uzak bloğun mesafesi 200 metreyi geçmiyor. Projenin hemen içinde AVM’ye uzanan yolda Fransız Sokağı tadındaki ayrıntı dikkat çekiyor. Projenin büyüklüğü, içinde konutun dışında barındırdığı başta AVM olmak üzere diğer ayrıntılar burada ileride büyük prim olacağının habercisi gibi duruyor.

Genel gider yükü binmesin diye havuz ayrı tutulmuş

Bu tip büyük projelerde artık sosyal tesisler, açık kapalı havuzlar olmazsa olmazlardan. Ancak ilginçtir Akkoza Esenyurt projesinde havuz yok. Daha doğrusu var da blokların içinde değil. Bunun nedenini Binark’a sorduğumda akla çok makul gelen bir açıklama yapıyor:

“Satışı artırsın diye uçsuz bucaksız sosyal tesisler kuruyorsunuz, sonra da konut sahiplerine altından kalkamayacakları aidatlar çıkarıyorsunuz. Oysa bu tip büyük konut projelerinde havuzdan yararlanmak isteyen var istemeyen var. Havuz başta olmak üzere sosyal üniteleri dışarıya çıkararak biz genel gider yükünü azaltmak istedik. Sonuçta blokların hemen yanıbaşında yine proje içinde yer alan bir sosyal tesis var. Clup Istanbul adı verilen bu sosyal tesis 20 bin metrekare açık, 5 bin metrekare net kapalı alana sahip bir spor merkezi. Ancak buradan ayrıca ücret ödenerek yararlanılacağı için hayatında hiç havuza girmeyen birinin havuz parası ödemesinin önüne geçmiş olacağız.”

Önce bir ton laf işitirsiniz sonra size dua ederler

Garanti Koza’nın kuşkusuz adını en çok duyurduğu proje Zekeriyaköy. Resmen sıfırdan bir şehir kurulurken, ilk yılları anımsayan Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark o günleri şöyle aktarıyor: “Böyle büyük çaplı, şehirden uzak bir projenin oturması için elbette zaman gerekir. Zekeriyaköy’ün de ilk etapta yolu, elektriği, suyu problemdi. 4-5 yıl sürekli laf işittik. Ancak orada biz evlerin metrekaresini 800 marka yani güncellersek 400 euroya satmıştık. 1 dönüme yakın bahçe de cabası. Şimdi evlerin yaptığı prim ortada. Söylemek istediğim şu ki bu tip büyük projelerin öncelikle bir yapım aşaması vardır bir de oturma vakti. Önce alanlar her zaman kazanır. Esenyurt projesi de böyle bir proje. Öncelikle bir yapım aşaması var. Ardından oturma aşamasına geçilecek. İddia ediyorum Zekeriyaköy gibi burası da ileriki yıllarda çok prim yapacak.”

Garanti Koza’nın baş döndüren bir el değiştirme öyküsü var

Garanti Koza’nın kuruluş tarihi 1948. 62 yıllık ömrü ile Türk inşaat sektörünün yaşayan en eski inşaat şirketi ünvanına sahip.

Barajlardan HES’lere, sulama projelerinden diğer alt yapı tesislerine, havalimanlarından metro ve karayollarına kadar farklı alanlarda inşaat projelerine imza atan Garanti Koza’nın yüksek teknoloji içeren endüstriyel tesisler, çok katlı iş ve ticaret, turizm, konut, hastane, marina, kentsel ve kent dışı geliştirme projelerinin yanı sıra ihtisas gerektiren tarihi renovasyon projeleri bulunuyor. Şirketin hissedarlık yapısı ve baş döndüren hisse el değiştirme hikayesi var.

Ankara’da kurulan şirketin ilk işi TBMM binasının ahşap işlerini yapmak olmuş.

1976 yılında Koç Holding Garanti Bankası’na ortak olduktan sonra 1982 yılında Koç Holding Garanti İnşaat’a da ortak oluyor.

1983 yılında Koç Holding Garanti Bankası hisselerini satarken inşaat sektöründeki varlığını sürdürebilmek için Garanti İnşaat hisselerini muhafaza ediyor. Ancak 1987 yılında Almanya’nın en büyük inşaat şirketlerinden Hochtief A.G., Garanti İnşaat`ı satın alıyor. 1990 yılında bu kez uluslararası mühendislik, inşaat ve hizmet alanlarında Avrupa ve İngiltere’nin önde gelen grubu olan Balfour Beatty plc, Garanti İnşaat’ı alıyor.

Nisan 2004’de Garanti Balfour Beatty İnşaat’ı Mehmet Şükrü İlkel’in alması ile şirketin unvanı tekrar Garanti Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. oluyor.

Rakamlarla Garanti Koza

- Garanti Koza 1948 yılında kuruldu.

- Grubun son 3 yıldaki yıllık ortalama cirosu 260 milyon dolar.

- Garanti Koza’nın 33 milyon dolarlık ödenmiş sermayesi bulunuyor.

- Garanti Koza’nın son 10 yılda 1 milyar doların üzerinde tamamlanmış proje tutarı bulunuyor.

- Garanti Koza bünyesinde 150’si mühendis olmak üzere toplam 1.000’in üzerinde personel çalışıyor.

- Garanti Koza’nın elindeki iş toplamı 1 milyar dolar üzerinde.
Vatan/ercan İNAN


Geri Dön