28 / 04 / 2024

Akkuyu NGS'nin nükleer tesis için inşaat izni alması gerekiyor!

Akkuyu NGS'nin nükleer tesis için inşaat izni alması gerekiyor!

 Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma gereği reaktörleri inşa etmek ve işletmek için kurulan Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ'nin 13 Aralık 2011 tarihine kadar ön çalışmalarını tamamlayarak, inşaat izni için resmi başvuru yapması gerekiyor



Aksi halde anlaşma gereği Rus şirketine yapılan yer tahsisi şartsız iptal edilecek. Süre 13 Aralık 2011'de doluyor. Zaman'a konuşan kaynaklara göre, Akkuyu için gerekli ön çalışmaların kalan 3 haftalık sürede tamamlanması zor. Ancak Akkuyu NGS yetkilileri, ön çalışmaları tamamlayıp Enerji Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 13 Aralık'a kadar başvuru yapılacağını söyledi. Enerji Bakanlığı kaynaklarına göre de süreçte bir sorun gözükmüyor. Aksama olması durumunda bile iki ülkenin ortak kararıyla anlaşma tadil edilebilir.
 
ankara'da Medvedev'le Batı Hattı zirvesi

Bu arada Türkiye ile Rusya arasında 6 milyar metreküplük Batı Hattı Doğalgaz Anlaşması'nın geleceği tartışılırken Rusya'dan Ankara'ya önemli bir ziyaret gerçekleşti. Gazprom Export Başkanı Alexander Medvedev dün sürpriz şekilde Ankara'ya gelerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüştü. Görüşmenin ana gündem maddesi, süresi yıl sonunda bitecek olan Batı Hattı Anlaşması oldu. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşme olumlu bir havada geçti. Enerji Bakanı Yıldız, Rusya'nın bekledikleri indirimi yapmaması üzerine 1986 yılında SSCB ile imzalanan gaz anlaşmasının iptal edildiğini duyurmuştu. Yıldız, bunun ardından gaz ithalatını özel sektörün pazarlık kabiliyetine bıraktıklarını açıklamıştı. Batı Hattı Anlaşması yıl sonu itibarıyla dolarken, Medvedev'in nihai görüşmeler için tekrar Ankara'ya gelmesi bekleniyor. Hükümet, Rusya'dan Batı Hattı'yla getirilen yıllık 6 milyar metreküp gazın kontratının BOTAŞ tarafından uzatılmamasına karar vermiş, EPDK da özel sektöre mevcut hattan gaz ithalatı başvurusu için 23 Kasım'a kadar süre vermişti.
Zaman


Geri Dön