22 / 11 / 2024
fuzul

Akkuyu'da inşa edilecek Nükleer Enerji Santrali ekolojik sistemi tehdit ediyor!

Akkuyu'da inşa edilecek Nükleer Enerji Santrali ekolojik sistemi tehdit ediyor!

Akkuyu'da inşa edilecek nükleer enerji santralının sebep olacağı ekolojik katliamın yanı sıra elektrik fiyatlarını da iki katına çıkaracağı ortaya çıktı İşte Rosatom'un kaza geçmişi.




Mersin Akkuyu'da inşa edilecek Nükleer Enerji Santralı bölgedeki ekolojik sistemi tehdit etmekle kalmıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin arasında imzalanan 12 Mayıs 2010 tarihli sözleşmeyle Türkiye'nin taahhüt ettiği 15 yıllık enerji alım fiyatının normalin 2 katı olduğu ortaya çıktı. 


SANTRAL RUSYA'NIN

Rusya Federasyonu Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un inşa edeceği ve işleteceği santralın Akkuyu'daki arazisi Türkiye tarafından bedelsiz olarak tahsis edildi. Şirket nükleer santralı hem finanse edecek, hem işletecek, hem de sahibi olacak. Türkiye ise isterse santralın sadece yüzde 49'unu satın alabilecek. Sözleşmeye göre Türkiye, toplam gücü 4 bin 800 megavatlık 4 üniteden oluşan santralda üretilecek elektriğin yüzde 50'si için 15 yıl boyunca kilovat/saat (KWH) başına 12.35 Cent alım garantisi verdi. 


MİLYAR DOLARLIK TAAHHÜT

Bakan Yıldız'ın açıklamalarına göre santralda yılda 37 milyar KWH elektrik üretilmesi öngörülüyor. 

Buna göre Türkiye 15 yıl sonunda 34.27 milyar dolar ödemiş olacak. 

20 milyar dolarlık yatırım yapan Rusya'nın Türkiye'den elde edeceği kâr 31 milyar dolan buluyor. 


Nükleer Karşıtı Platform temsilcisi ve Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Nurcan Bircan Yayla şu anda Türkiye'de kilovat/saat başına elektrik maliyetinin 4 ile 5 Cent arasmda değiştiğini belirterek nükleer santraldan üretilen enerji ile elektrik fiyatlarının 2 kat artacağına dikkat çekiyor. 


Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu 19 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan karanyla Türkiye ortalama elektrik toptan satış fiyatını 2014 yılında geçerli olmak üzere 6,92 Cent (15,30 kuruş) olarak belirledi. Kurumun açıkladığı resmi veriler de Akkuyu nükleer santralından 12,35 Cent'e alınacak elektriğin fiyatları 2 kat arttıracağını gösteriyor. 


10 YILDA YOK OLACAK

 Diğer yandan, Çevre Etki ve Değerlendirme raporuna göre santralın hizmet ömrü 60 yıl. Fakat santralın soğu ima işlemi için denizden alınacak su sirküle edildikten sonra tekrar denize boşaltılacağı için uzmanlar denizdeki canlı hayatının 10 yıl içerisinde tükeneceğine dikkat çekiyor. Santralın inşa edileceği koy deniz kaplumbağaları ve foklar için önemli bir yaşam alam olarak gösteriliyor. 


ŞİRKETİN SİCİLİ KABARIK

Akkuyu'da en sağlam nükleer santralı yapacağını iddia eden Rosatom'un kazalarla dolu sicili ise büyük endişe yaratıyor. 1986 yılında büyük bir facianm yaşandığı Çernobil Santralı'nı da inşa eden Rosatom'un son olarak Bulgaristan'da yapacağı nükleer santral inşaatı iptal edildi. Ayrıca şirketin sahip olduğu makine imalat tesisi Zio-Podolsk'un, nükleer reaktörler için düşük standartta üretim yaptığı ortaya çıktı. 


Zio-Podolsk'un satın alma müdürü Sergey Şutov, düşük kalitede hammaddeyi ucuza alıp, maliyeti yüksek göstererek aradaki farkı zimmetine geçirdiği suçlamasıyla tutuklandı. AB standartlarında istenen kriterleri karşılayamayan şirketin Finlandiya'daki santrali de denetlemelere takılmıştı. 


Bu nedenle Rosatom ancak Beyaz Rusya, Ürdün, Macaristan, Güney Afrika, İran, Slovakya ve Çin gibi ülkelerde pazar bulabildi. 

'Doğru enerji politikası üretilmiyor' • Kyshtym Santralı Rusya, 29 Eylül 1957 • Çernobil Ukrayna, 26 Nisan 1986 • Sosnovy Bor Rusya, 1992 • Leningrad Nükleer Güç Santralı 1975, 1992, 2005, 2009 NURCAN Bircan Yayla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın tespitlerine göre ülkemizde bina sektöründe yüzde 30, sanayi sektöründe yüzde 20 ve ulaşım sektöründe yüzde 15 olmak üzere önemli düzeyde enerji tasarruf potansiyeli olduğunu ' belirtti. Yayla "Ancak devlet, enerji verimliliğini i artırıcı önlemler almak yerine nükleer ve HES ç m santrallarına yatırım yapmayı tercih ediyor.  Enerjinin pahalı veya ucuz olması değil, geri , j alınamayacak zararların önlenmesi önemli" dedi. 


Karşı / Can Bursalı


Geri Dön