29 / 04 / 2024

AKM yıkılmadan önce son kez görüntülendi!

AKM yıkılmadan önce son kez görüntülendi!

İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) son durum hakkında bilgi verdi.



Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) son durumu İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Hürriyet Gazetesi'nden Ömer Erbil'e anlattı. Yıkılacak bina son kez görüntülendi. 

 

Mimar Hayati Tabanlıoğlu tarafınan tasarlanan AKM, 1969 yılında açılmıştı. Ancak 1 yıl sonra yaşanan yangın nedeniyle 1977 yılına kadar faaliyetlere kapatıldı. AKM, bu tarihten sonra 2008 yılına kadar sayısız sanat etkinliğine ev sahipliği yaptı. Daha sonra depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yeniden kapandı. 


AKM yıkılmadan önce son kez görüntülendi!


Yıkım Mart'ta başlayacak

AKM 10 yıldır kaderine terk edilmiş bir şekilde bekliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanıtımını yaptığı yeni projeyle birlikte yıkım için gün saymaya başladı.  Yetkililer mart ayına kadar yıkım işlemlerine başlanacağını belirtiyor.


AKM yıkılmadan önce son kez görüntülendi!


Bir şansızlık tarihi

AKM'de şu anda kullanılabilir malzeme bulunmuyor. Binanın mevcut durumu ile ilgili bilgi veren İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, "AKM’ye baktığımızda bir şanssızlıklar tarihi görürüz. 1946’da temel atılıyor ama 10 yıl inşaat yürümüyor. 1969’da tamamlanıyor ama bir yıl sonra yanıyor. 1999 depremi yapılara bakış açısını değiştirdi. 2006 yılında Sakarya Üniversitesi’nin depreme dayanıksız raporu var. Tadilat süreci başlıyor ama itirazlar geliyor. 2010 yılından sonra tamir faaliyeti yeniden başlıyor. Ancak güçlendirme yapılamayacağına dair İTÜ rapor veriyor." dedi.


AKM yıkılmadan önce son kez görüntülendi!


Yenisi 3 kat büyük olacak

Coşkun yeni projeyle de ilgili bilgi verdi. Coşkun, "Eski bina inşaat alanı 30 bin metrekare civarında. İlave olarak 68 bin metrekare. Yeni proje tamamlandığında biz yaklaşık 100 bin metrekare kültür ve sanat merkezine sahip olacağız. Eski binanın 3 katından büyük kültür merkezi olacak. 24 saat kültür hizmeti verilecek. En büyük salon en gelişmiş ses sistemi ile 2 bin 500 kişilik dünyanın sayılı opera binası olacak. Tiyatro, sinema, kütüphane salonları, kıraathane, restoranı ile yaşayan bir yer olacak. Taksim’e yeni bir yüz, yeni bir cazibe merkezi kazandırılacak." şeklinde ifadelerde bulundu. 


Geri Dön