20 / 11 / 2024

Akport dünyaya çıkış kapısı olacak!

Akport dünyaya çıkış kapısı olacak!

Akport Tekirdağ Limanı, yerli ve yabancı devlerin Türkiye 'de ürettikleri malların dünyaya çıkış kapısı olacak. Genel Müdür Serdar Sözeri, “Bosch Siemens ihracatta bizim limanımızı kullanıyor' dedi....




Akport Tekirdağ Limanı, yerli ve yabancı devlerin Türkiye 'de ürettikleri malların dünyaya çıkış kapısı olacak. Genel Müdür Serdar Sözeri, “Bosch Siemens ihracatta bizim limanımızı kullanıyor. HP 'nin Türkiye 'de ürettiği bilgisayarlar buradan gidecek. Akport, bölgenin dünyaya açılan kapısı olacak ” dedi

Akkök Grubu, Tekirdağ Limanı 'nı 1997 yılında özelleştirmeden 78.4 milyon dolara devraldı. Grup, küçük bir iskele görünümündeki limana 65 milyon dolar yatırım yaparak, bölgenin ana limanı haline getirdi.

Akport Tekirdağ Limanı, bugün genel liman hizmetlerinin yanısıra Tekirdağ-Güney Marmara ile Tekirdağ- Illychevsk Limanı arasında Ro-Ro hizmeti veriyor. Tekirdağ -Muratlı arasındaki demiryolu hattının Ağustos 2010 'da faaliyete geçmesi ve buna bağlı olarak Vagon Ro-Ro gemisinin yanaşacağı yeni demiryolu ve rampa yatırımının tamamlanmasıyla liman, Tekirdağ-Derince ve Tekirdağ-Bandırma arasında çalışacak olan ‘demiryolu tren ferisi 'ne de hizmet verir hale geldi.

Limanın yılda en az 55 bin vagon hareketine ev sahipliği yapması hedefleniyor. Bölgede yeni yatırımların artmasıyla birlikte limanın yerli ve yabancı devlerin çıkış noktası haline geleceğini söyleyen Akport Tekirdağ Liman İşletmesi A.şž. Genel Müdürü Serdar Sözeri, “çimentoda iş hacmimiz arttı. Bosch Siemens ihracatta bizim limanımızı kullanıyor. HP 'nin Türkiye 'de ürettiği bilgisayarlar yine bu limandan gidecek. Akport, bölgenin dünyaya açılan kapısı olacak ” diye konuştu.

İhracat kapısı olacak

Marmaray projesiyle birlikte Akport Tekirdağ Limanı 'nın demiryolu açısından da ciddi bir nokta haline geleceğini kaydeden Sözeri, “Marmara Bölgesi 'nde demiryoluyla transfer öne çıkacak. Örneğin Ford hergün Almanya 'dan trenle mal çekiyor. Tren yoluyla bizim limana getirecek ve küçük gemilerle fabrikasına taşıyacak. Türkiye 'de yatırım için yer arayan BMW, ‘Limanda ürünlerimizi stoklayabilir miyiz ' diye bizden bilgi istedi. Türkiye 'nin birçok markası bölgemizde yatırım planları yapıyor. Dolayısıyla burada her türlü ihtiyaca cevap verebilecek durumdayız. Yeni yatırım planlarımızı yaptık. 30 milyon dolarlık bir yatırım yaparak limanı büyüteceğiz ” diye konuştu

Limana küçük gemilerle çevre ülkelerden buğday geldiğini ve bu gemilerin ciddi hareket yarattığını kaydeden Serdar Sözeri, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Liman sahasının büyüklüğü, giriş çıkış kolaylığı gibi fiziksel koşulların uygunluğu büyük bir avantaj. Marmara Bölgesi 'nin merkezinde bulunan konumunun sağladığı İstanbul, Yunanistan ve Bulgaristan 'a ulaşım kolaylığı tercih sebebi oluyor. Tekirdağ-Muratlı demiryolu hattı ile Balkanlar 'a ve Avrupa 'ya demiryolu bağlantısı var. Yıl boyunca operasyonların kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan uygun hava şartları, liman yakınında Lojistik Organize Sanayi Bölgesi bulunması limanımızın diğer avantajları... Son dönemde Güney ve Kuzey Amerika 'dan ciddi buğday ithal ediliyor. şžu anda 40-50 bin tonluk buğday gemileri geliyor limanımıza ve bu gemiler ciddi hareket yarattı. Fransa, İtalya ve Ukrayna hatlarında çalışan Ro Ro şirketleri de ciddi potansiyel yarattı. En önemli müşterimiz şu anda Makedonya... Oradan gemiler bize gelip Ukrayna 'ya geçiyor. Balkan ülkeleri, özellikle Bulgaristan yüklerini bizim liman üzerinden Karadeniz 'e taşıyacak. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. ”

Akport Tekirdağ Liman İşletmesi A.şž. Serdar Sözeri, Başbakan Erdoğan 'ın ‘çılgın proje ' olarak açıkladığı Kanal İstanbul projesinin de Akport Tekirdağ Limanı 'na yarayacağını sözlerine ekledi.

Ro Ro seferleri yapılıyor

-Akport Tekirdağ Limanı, toplam 130 bin metrekare alana, 2 bin metre rıhtım uzunluğuna, yıllık 3 milyon ton dökme yük ile 300 bin TEU konteyner kapasitesine sahip.

-Akkök şžirketler Grubu, Tekirdağ Limanı 'nı 1997 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 'ndan devraldı. Liman, İstanbul Atatürk Havaalanı 'na 135 km, çorlu Havaalanı 'na 44 km, Sabiha Gökçen Havalanı 'na 200 km uzaklıkta...

-Akport 'tan, Avrupa ve Karadeniz limanlarına uluslararası Ro-Ro seferleri de yapılıyor.

-Avrupa ve Asya 'ya yük taşınmasına olanak sağlayan Tekirdağ-Derince arasındaki tren-feribot seferlerinin hizmete girmesiyle, Akport Limanı 'nda artan ihracat yüklemeleri için demiryolu tren ferisine rampa hizmeti ve vagon yükleme-boşaltma hizmeti veriliyor.

DEMİRYOLUNU İSKELEYE BAĞLADI

Serdar Sözeri, devletin 2010 yılında Akport Tekirdağ Limanı 'nın girişine kadar demiryolunu getirdiğini, kendilerinin de 7 milyon liralık yatırımla demiryolunu iskeleye ulaştırdıklarını anlattı. ˆ

Serdar Sözeri, “Bu yatırımla birlikte 1950 yılından beri ilk defa bir şehir demiryolu hattıyla ana hatta bağlanmış oldu. Bu Tekirdağ için çok önemli bir gelişme ” değerlendirmesini yaptı.
Vatan/Necla DALAN

 


Geri Dön