06 / 05 / 2024

Akros Çimento, 175 milyon avro yatırımla üretime geçiyor

Akros Çimento, 175 milyon avro yatırımla üretime geçiyor

Bursa Yenişehir'de Türk-Rus ortaklığı ile hayata geçirilecek yatırım 400 kişiye doğrudan, 1500-2 bin kişiye ise dolaylı istihdam imkânı sağlayacak



Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) ile Akros Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Akros Çimento) tarafından yapılan ortak açıklamada Bursa'nın Yenişehir ilçesinde, toplamda 175 milyon avro tutarında gerçekleşecek yeni yatırımın, 500 ek istihdam sağlayacağı belirtildi.
Türkiye'de, inşaat sektöründe, beton üretim tesisleri, prefabrik inşaat elemanları, yapı endüstrisi işlemleri ve yapı kimyasallarına yönelik olarak, entegre tesislerde yıllık 2.5 milyon ton olarak planlanan üretim, Rusya ve Afrika pazarları ağırlıklı 70-100 milyon avro dolayında ihracat potansiyeli taşıyor.
Yaklaşık 200 milyon avro tutarında; Türk-Rus ortaklığı ile hayata geçirilen yatırımın 400 kişiye doğrudan, 1500-2000 kişiye ise 2012 yılına dek dolaylı şekilde istihdam imkânı sunacağı kaydedildi. İlk etapta, bu bölgede çimento hammaddesiyle çevrili 760 dönüm arazi üzerinde yer alacak entegre tesiste Nisan 2010'da temel atılması, 2012 yılı başı itibarıyla da üretime geçilmesi planlanıyor.
Projeleri 5 milyon ton/yıl çimento üretecek şekilde hazırlanmış olan yatırım ilk etapta yıllık gayri safi milli hasılaya ayrıca 250 milyon dolar tutarında katkı yapacak.

`Dikkatle takip ediyoruz'
Akros'un projesinin dikkatle takip edildiğini ifade eden Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ise yaptığı açıklamada ciddi anlamda istihdam ve ihracat potansiyeli taşıyan böylesi stratejik bir yatırımın önemli bir kazanım olduğunu ve Türkiye'nin dış ticaret dengesi açısından lehimize sonuçlar doğuracağını ifade etti. Korkmaz; Ajans'ın istihdam üreten, ülke ekonomisine katma değer sağlayan, verimlilik ve rekabet gücü yüksek yatırımları ülkemize çekme yönündeki çalışmalarının devam edeceğini vurgulayarak bu yatırımın da yaratacağı istihdam ve katma değer açısından Ajans'ın öncelikleriyle son derece örtüştüğünü belirtti.
2007'de Türk-Rus ortaklığı ile kurulan Akros Çimento, Türkiye'de; Akros Orman Ürünleri, Akros Import-Export şirketleriyle  Sibirya Çam tomruk ithalatı ve dağıtımı yapıyor. Türkiye yıllık cirosu yaklaşık 30 milyon dolar olan grup, yeni tesisle Türkiye'de çimento üretiminde yüzde 8-9'luk paya ulaşmayı hedefliyor.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Akros, 175 milyon Euro yatıracak, Bursa'da 500 kişiye kapı açılacak 

Başbakanlık Yatırım Ajansı, Akros Çimento'yla birlikte Bursa'da 175 milyon Euro'luk bir yatırımı duyurdu. Akros Çimento, Bursa'da 500 kişiye istihdam kapısı açıp, 2.5 milyon ton çimento üretecek.

BURSA'nın Yenişehir ilçesinde, toplam 175 milyon Euro'luk yeni yatırımla çimento, beton üretim tesisleri, prefabrik inşaat elemanları, yapı endüstrisi işlemleri ve yapı kimyasalları üretecek bir entegre tesis kurulacak. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Akros Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Akros Çimento) tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, tesislerde yıllık 2 milyon 500 bin ton üretim yapılacak ve ürünler ağırlıklı olarak Rusya ve Afrika ülkelerine ihraç edilecek. 70-100 milyon Euro dolayında ihracat yapması planlanan tesis için ilk etapta 500 kişi de işe alınacak. Türk-Rus ortaklığı ile hayata geçirilecek yatırım bu bölgede çimento hammaddesiyle çevrili 760 dönüm arazi üzerinde yer yapılacak. Nisan 2010'da temelin atılması, 2012 yılı başında da üretime geçilmesi bekleniyor.
2007 yılında Türk-Rus ortaklığı ile kurulan Akros Çimento, Türkiye'de; Akros Orman Ürünleri, Akros import-export şirketleriyle 200 bin metreküp Sibirya Çam tomruk ithalatı ve dağıtımı konularında faaliyet gösteriyor. Rusya pazarında da yatırımları olan grup, buradaki beton santralları, buğday, ayçiçeği ve şeker pancarı hasat yatırımları ile Taganrog'da çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye yıllık cirosu yaklaşık 30 milyon dolar olan grup, yeni tesis ile Türkiye çimento üretiminde yüzde 8-9'luk pay hedefliyor.
5 milyon ton kapasite
Projenin yıllık 5 milyon ton çimento üretim kapasitesine göre planlandığını ve ilk etapta Türkiye'nin yıllık gayri safi milli hasılasına 250 milyon dolar tutarında katkı sağlanacağını vurgulayan Akros Çimento Genel Müdürü Hakan Büyüksaraç, "Tüm yöre halkının destek verdiği bu yatırımı hayata geçiriyor olmaktan gururluyuz" dedi. Büyüksaraç yatırımın hayata geçirilmesi adına attıkları her adımda Başbakanlık Yatırım Ajansı'ndan da büyük destek aldıklarını söyledi.
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz da, istihdam ve ihracat potansiyeli yüksek stratejik bir yatırımın önemli kazanım olduğunu söyledi ve "İstihdam üreten, ülke ekonomisine katma değer sağlayan, verimlilik ve rekabet gücü yüksek yatırımları ülkemize çekmek için çalışmalarımız artarak devam edecek" dedi.

Gebze'deki fabrika Dow'u memnun etti

TÜRKİYE'de plastik katkı maddeleri üretimi için 33.5 milyon Euro yatırım yapan dünya kimya devi Dow, Gebze'de kurduğu yıllık 40 bin ton üretim kapasitesine sahip tesis ile beklentilerinin çok üstünde başarı elde etti. Gelişmiş akrilik mukavemet artırıcılar ve plastik katkı maddelerde müşterilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilen Dow, Gebze tesisinin faaliyete geçtiği aralık 2008'den bu yana çok tercih edilen bir ürün olan mukavemet artırıcıları sayesinde satışlarında büyük artış sağladı. Dow Doğu Avrupa ve Orta Doğu Afrika Plastik Katkı Maddeleri Ticaret Müdürü Fabrizio Trinchero, Türkiye'deki faaliyetlerin tüm Batı ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika piyasalarına mükemmel bir köprü oluşturduğunu söyledi.
Hürriyet


Geri Dön