19 / 11 / 2024

Akşan Yapı İran'da 30 bin konut yapacak!

Akşan Yapı İran'da 30 bin konut yapacak!

İran Konut Edindirme Bakanlığı'nın talebi ile bu ülkede 30 bin hafif çelikten konut üretmeye hazırlanan Akşan Yapı, 1 milyar dolarlık proje için Fettah Tamince ile ortak şirket kuruyor




İran Konut Edindirme Bakanlığı'nın talebi ile bu ülkede 30 bin hafif çelikten konut üretmeye hazırlanan Akşan Yapı, 1 milyar dolarlık proje için Fettah Tamince ile ortak şirket kuruyor.  2011 'den sonra yurtiçi projeleri artırmayı hedefleyen şirketin İzmir,  Ankara  ve Antalya'da kontratı yapılmış ve başlayacak bin konut projesi bulunuyor.

Son dönemlerde İran'la Türkiye arasında giderek artan yakınlaşma ekonomiye de yansımaya başladı. Son 10 yıldan bu yana Türkiye'de hafif çelikten bina yapan Akşan Yapı'ya İran'da 30 bin konut yapması için teklif geldi. Firma işe başlamak için Türk bankalarının kendisine destek vermesini bekliyor. DÜNYA Gazetesi'ne konuşan Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, İran'da hafif çelikten konut yapma teklifinin İran Konut Edindirme Bakanlığı'ndan geldiğini belirterek, "İran'ın yüzbinlerce konut ihtiyacı var. Bizden de iki yıl içerisinde 80 metrekarelik 10 bin konut üretmemizi istediler. Bunla ilgili olarak kendimizi ifade etmemiz için bize bir arazi tahsis ettiler. 80 metrekarelik 24 daireden oluşan 3 katlı bir bloğu 35 günde inşa ederek temmuz başında bakanlığın oluruna sunduk. Bakan çok beğendi. İran basını ve televizyonlarına açıklamalar yapıldı" dedi. İran'ın talebini 10 binden 30 bine çıkarması üzerine Fettah Tamince şirketi Sembol İnşaat ve Sistem İnşaat ile birlikte hareket etmeye karar verdiklerini anlatan Şimşek, "Şirket kurma çalışmalarımız devam ediyor. Eşit hisseli bir ortaklık olacak" dedi.

İran'daki projenin değeri 1 milyar dolara ulaşıyor

Şimşek, 1 milyar dolarlık projedeki konutların malzemesini Çerkezköy'de bulunan fabrikalarında üreteceklerini ancak İranlı ortak Artafaran firmasıyla İran'da bir tesis kurma fikirleri olduğunu dile getirdi. Şimşek şöyle devam etti: "Ambargonun belirsizliği kalkar kalkmaz start alacağız. İran bizimle anlaşmaya hazır. AB'nin, BM'nin ambargo metni var ancak bu ambargo uranyum ticareti ile ilgili. Bizim işimiz son derece basit bir konut yapma işidir. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bakan Babacan'ın açıklamalan da İran konusunda firmalarımızı serbest bırakıyor. Ancak Türk bankalarının da buraya destek vermesi lazım. Yoksa imza atsak dahi teminat mektuplarımızı götüremediğimiz için bu işi sonuçlandıranlayız."

Anadolu'da her yıl 3 bin konut yapacak

2011 yılından sonra yurtiçi projeleri artıracaklarını dile getiren Melih Şimşek, gelecek yıl işlerinin yüzde 40'ının yurtiçi, yüzde 60'mın ise yurtdışı olmasını beklediklerini söyledi. 2011 yılını sektör için olumlu gördükleri için yeni bir yapılanmaya giderek çözüm ortaklan birlikte Anadolu'ya yayılacaklarını anlatan Şimşek, "2011 ve 2012 yılında hafif çelik yapıları çözüm ortaklığı yöntemi ile yaymayı hedefliyoruz. Böylece çözüm ortaklarımızla birlikte 2012'den sonra her yıl en az 3 bin konutlar yapacağız" di¬ye konuştu.

En büyük çelik konut projesi İzmir'de başlayacak

Su anda izmir, Ankara ve Antalya'da kontratı yapılmış ve başlayacak bin konut bulunduğunu söyleyen Melih Simsek, bunlardan ilkinin izmir'de başlayacak olan 35. Sokak projesi olduğunu belirtti. Müstakil konutlardan oluşacak projenin 555 konutla Türkiye'nin hafif çelikten yapılmış en büyük projesi olacağını ifade eden Melih Simsek su bilgiyi verdi: "35. Sokak ismiyle başlayacak yeni bir projemizin lansmanı ay sonunda yapılacak. Ağırlığı 3+1 dubleks evlerden oluşan projede 1+1,2+1 daireler de yer alacak. Breem sertifikalı yeşil bir projeyi bu yıl ulusal mimarlık ödülü alan Teğet Mimarlık'tan Mehmet Kütükçüoglu çizdi. 150 milyon dolar değerindeki projeyi 2 yılda bitirmeyi planlıyoruz." Ankara'nın incek bölgesinde bitirdikleri Ankaville Projesi'nin devamı olarak 225 konutluk ikinci projeye başlayacaklarını anlatan Simsek, 2011 yılında ise Antalya'nın Dösemealtı Beldesi'nde de 350 konutluk proje yapacaklarını duyurdu.

Çelik konut için TOKİ'nin kapısını çalacaklar

Türk Yapısal Çelik Derneği'nin de Yönetim Kurulu Üyesi olan Melih Simşek, "Iran gibi, Libya gibi ülkeler bizim yapı sistemlerimizi bu kadar cok kullanırken halen Türkiye'de çeliğin hak ettiği yeri almamasına üzülüyorum" dedi. Türkiye'nin en azından okul ve hastane gibi kamu binalarında celigi kullanması gerektiğine dikkat çeken Simsek, dernek olarak bu ay T0Kİ Başkanı Erdoğan Bayraktarla görüşmeyi planladıklarını kaydetti. Simsek, "T0Kİ en azından özendirmek icin yaptığı konutların bir kısmında çelik kullanabilir. Çünkü artık TOKİ'nin de inovatif bir kulvara ihtiyacı var. Bu sektörün çevre ülkelerdeki gücünü de artıracak. Çünkü çevre ülkelerden cok fazla talep geliyor. Bizim 20 yılda yaptığımız 5 yılda yapmak istiyorlar. Bunun yöntemi de hızlı yapım teknolojileridir ki çelik bunun en basından geliyor" diye konuştu.
Dünya

 


Geri Dön