29 / 04 / 2024

Aksaray Orduevi'nin TOKİ'ye devredildiği iddia ediliyor!

Aksaray Orduevi'nin TOKİ'ye devredildiği iddia ediliyor!

Tadilat yapılacağı gerekçesiyle 4 ay önce boşaltılan Vatan Caddesi üzerindeki Aksaray Orduevi'nin TOKİ'ye devredildiği konuşuluyor...



Vatan Caddesi üzerindeki Aksaray Orduevi yaklaşık 4 ay önce tadilat yapılacağı gerekçesiyle tamamen boşaltıldı. Mart 2013 itibariyle boşaltılan Aksaray Orduevi binasında beş aydır tadilat adına tek bir çivi bile çakılmamış durumda. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yalan kaynaklar ve Orduevi çalışanlarından alınan bilgiye göre ağustos ayı itibariyle orduevinde tadilat başlayacakmış. Ancak bunun için de yapılan herhangi bir ihale olmadığı gibi işi kimin üstlendiğine ilişkin orduevi binasının içinde ve dışında herhangi bir tabela bulunmuyor. TSK'ya yakın kaynaklar ile emlak piyasasının yalandan takip eden gayrimenkul uzmanları arasında, Aksaray Orduevi'nin Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredildiği konuşuluyor.

 

50 yıllık bir bina Vatan Caddesi olarak bilinen Adnan Menderes Bulvan'ndaki Aksaray Orduevi, yaklaşık 50 yıllık bir kurum. Aksaray Orduevi'nin tarihi ise oldukça ilginç. 1950'li yıllarda Adnan Menderes zamanında Vatan, Millet, Fevzipaşa caddeleri yapılırken 1956 ve 1957 yıllarında bu caddeler üzerinde Aksaray Meydanı'na kadar 54 tarihi yapı yıkıldı. Aksaray Orduevi binasının da üzerinde bulunduğu Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Rüstem Paşa'nın yaptırdığı Attar Halil Ağa Mescidi ve çeşme de yıkımlardan nasibini aldı. Daha sonraki yıllarda cami ve çeşmenin yerine Aksaray Orduevi yapıldı. İlk tadilat girişimi 1999'da Özellikle 1999 Marmara Depremi'nden sonra sağlamlığı tartışılır hale gelen Aksaray Orduevi için, bu tarihten itibaren restorasyon ve güçlendirme faaliyetleri çerçevesinde ihaleye çıkıldı. 


Aynı yıllarda orduevinin zemin etüdü ve malzeme dayanıklılık tespiti konusunda mimarlık bürolarından raporlu teklifler alındı. 2013 yılı başına kadar bina sağlamlaştırma teklifleriyle geçen sürede Aksaray Orduevi'ne yönelik bir tadilat gerçekleştirilemedi. Bu tarihe kadar mevcut binasında hizmet veren Aksaray Orduevi, restorasyon çalışmaları nedeniyle 15 Mart 2013 itibariyle boşaltıldı. İddiaya göre, Aksaray Orduevi  TOKİ  bünyesinde tutulacak ve TSK mensuplarına ise bu bina yerine bir başka alanda orduevi tahsis edilecek. 


Sorulara yanıt yok Yeşil alan olacak TOKİ, orduevinin kendilerine devredildiği konusunda yöneltilen sorulara yanıt vermedi. Şehir dışında olduğu gibi, merkezde de arsa üretmeye devam eden TOKİ'ye "Uzun yıllar restorasyon ihaleleri yapılamayan İstanbul Vatan Caddesi'ndeki Aksaray Orduevi'nin TOKİ'ye devredildiği konuşuluyor. 


TOKİ olarak arsa üretme ve satış ihaleleriyle ilgili şehirlerde başta ordu veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait yer ve mekanlara yönelik ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?"diye sorduk.TOKİ'den konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Bu konuda TOKİ'den yapılacak bir açıklama da buradan okurlara duyurulacak. KONYA Orduevi, Büyükşehir Belediyesi ile Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği, yeni orduevini büyükşehir belediyesi yapacak. 


Yeni orduevi Meram Yeni Yol'da Askeri Hastane'nin karşısında Ordu Pazarı olarak bilinen arsada yükselecek. 1960 yılında Alaaddin Tepesi'ne yapılan Orduevi ise yıkılarak yeşil alana çevrilecek. Konya'dakine benzer uygulama Adana'da da gerçekleştiriliyor. Eski  Adana  orduevinin olduğu yere park yapılacak. Yetkililer, proje ile eski Orduevi'nin yerinin şehrin nefes alabileceği yeni bir mekan olarak Adanalılar'a kazandırılacağını belirtiyorlar.


Hayri Çetinkaya/Sözcü Gazetesi


Geri Dön