Al-Daar Gayrimenkul Körfez'den banka ile ortaklık yaptı!
Al-Daar Gayrimenkul, körfezden büyük bir banka ile ortaklık gerçekleştirdi. Al-Daar Kurucu Ortağı M.Halit Sönmez ile röportaj gerçekleştirdik...
Al-Daar Gayrimenkul, proje ortaklık sürecinde nasıl hizmetler veriyor?
AL-Daar Gayrimenkul kuwait menşeili bir yatırım danışmanlık şirketidir, körfezde Arap sermayesi ile ilgili bir çok ülke dışı yatırımların da yerel danışmanlık firmaları ile fizibilite, yatırım ve yatırım sonrası surecini yönetmektedir.
Al-Daar Gayrimenkul'ün yabancı yatırımcılar için sunduğu avantajlar neler?
Özellikle İstanbul’da geliştirilmekte olan projelere bu dönemde şirket olarak ve ortaklarımızla beraber blok alımlar gerçekleştiriyoruz, bir çok fırsat alımları yatırımcılarımıza duyurmuş oluyoruz.
Hangi banka ile ortaklık yapılıyor?
Biz 2015 son çeyreği ile beraber Türkiye’de, körfezin en büyük 4. hacme sahip olan bankası ile partnerlik gerçekleştirerek Gayrimenkul yatırım fonu yönetim şirketi üzerine faaliyete geçiş sağladık, Bu bankanın ülke başkanı ile yıl sonuna doğru yerli basına ve Körfez basınına duyurumuzu gerçekleştireceğiz
Yabancı yatırımcılar, İstanbul Avrupa ve Anadolu yakasında hangi bölgelere daha çok talep gösteriyor?
Anadolu yakasında özellikle Bağdat caddesine, ulaşıma ve AVM'lere yakınlığı sebebiyle Fikirtepe’deki projelere ilgi duyuyorlar. Avrupa yakasına gelince ise Bahçeşehir, Esenyurt bölgesi popülerliğini koruyor..
Dubai'de fuar sizin için nasıl geçti, yatırımcılar açısından izlenimleriniz neler?
Cityscape bugün dünyanın en büyük gayrimenkul ve yatırım organizasyonudur, bu fuar kapsamında Türk projelerine ilgi yüksek ancak bir önceki yıllara göre mesafeliydi. Bu sadece Türk inşaat firmalarının projelerine olan bir ilgisizlik değil ayni zamanda Dubai’de ve Avrupa’da geliştirilen projelere de olan bir ilgisizlik örneğiydi. Bunun da başlıca sebebi devlet gelirlerinin petrole dayalı olması. Kısmen ülkemizde son zamanlarda yaşanan trajik durumların da bunda etkisi yüksek ancak yatırımcı gruplar ve yatırım otoritesi tarafından Türkiye’deki gayrimenkul yatırımlarına olan inancın tam olduğu tekrar tekrar dile getirildi.
Yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmek için bundan sonra ne olmalı?
Yatırımcıların ülkemize çekilmesi için yapmamız gerekenlerin en başında; yatırım fırsatı oluşturan gayrimenkullerin doğru fiyatlarla, körfezdeki danışmanlar aracılığı ile direkt yatırımcıya ulaştırmak geliyor.
Bir diğer konu da gayrimenkul projelerinin üretim finansının fon kuruluşları ile sağlanıp daha sonra kullanmaya hazır şekilde perakende satışa çevirmeliyiz, güvensiz bir ortamda ancak bu şekilde tekrardan cazibe oluşturulabilir. Şuan bir çok iletişimde olduğumuz, yatırım fon kuruluşları Türkiye’deki projelerden finansman ortaklığı teklifi bekliyor.
Gülcihan YELKENCİ/Emlakkulisi.com