03 / 05 / 2024

Alacaklar için işverenin gayrimenkulü haczedilebilir mi?

Alacaklar için işverenin gayrimenkulü haczedilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde iş yeri alacakları için işverenin gayrimenkulünün ve gelirinin haczedilip edilemeyeceğini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde iş yeri alacakları için işverenin gayrimenkulünün ve gelirinin haczedilip edilemeyeceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Eşim çalıştığı işyerinde hakları bulunduğu için iş mahkemesinde dava açtı. Davayı kazandı ama işveren işyerini devretti. Eşimin vekili alacağını icraya koydu, bankalara yazı yazıldı ama borçlunun hiçbir varlığı yok. Bunun üzerine babasına ait gayrimenkule haciz koydurdu. Ancak baba halen hayatta. Eski patronun eşi de çalışıyor, eşinin de gelirine haciz koyabilir miyiz?" sorusunu yöneltti. 

Alacaklar için işverenin gayrimenkulü haczedilebilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Son günlerde nedense alacak takipleri konusunda çok soru alıyorum ve bu sorulara yanıtta her ihtilaf için sarfettiğim bir cümle var, o da şöyle; borç şahsidir. Bu cümleyi okuyucumun olayına yansıtırsak, borçlu eski patron. İyi ama babasının gayrimenkulüne haciz tatbik edilmiş. İşte bu olmaz. Takip dosyasına gelen tapu bilgilerinde borçlunun gayrimenkulü görünmüyor.

Dolayısı ile haciz tatbik edilecek bir yer yok. Bankada parası da yok. Peki bu durumda ne yapacak? Hiçbir tahsilat yapamayacak, olsa olsa ‘aciz vesikası’ dediğimiz belgeyi alacak. Bunun dışında babasının veya eşinin malvarlığına haciz tatbiki olmayacak. Babanın malvarlığı konusu biraz genişletilebilir. İleride babanın vefatında bu yer çocuklarına kalacak ya işte o zaman borçlunun payına düşen kısma haciz tatbiki mümkün hale gelecek.

***

Hele hele çalışan eşinin maaşına haciz koymak hiçbir zaman mümkün olmayacak. Bir nedenle bugün babanın malvarlığına haciz tatbik edilmiş ise bunu gören baba, icra hukuk mahkemesine başvurarak bu haczi kaldıracak. Zira koyulmuş böyle bir haciz var ise o gayrimenkulün değerini ve tasarruf hakkını engeller. Dolayısı ile başvuru halinde bu haciz kaldırılır.

İstanbul'a tüyler ürperten uyarı: O fay kırıldı kırılacak!

Benzine yeni zam geldi! Zamdan sonra benzin ve motorin fiyatları ne oldu?

Dolar kuru harekete geçti!

Bankalar size kredi vermiyor mu? Bu yöntem ile 15.000 lira cebinizde!


Geri Dön