27 / 04 / 2024

1 yıldan uzun süre için aidat borcu talep edilir mi?

1 yıldan uzun süre için aidat borcu talep edilir mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper okuyucusunun sorduğu 1 yıldan uzun süre için aidat borcu talep edilir mi? sorunu yanıtladı. İşte o yazı....



Bina yöneticileri ödenmeyen borçlar için takip yaparken iki yıl hatta daha fazla müddet için aidat borcu talep ediyor. Oysa hatırladığım kararı ile siz bir yıldan uzun zaman için aidat borcu talep edilmez demiştiniz. Yanlış mı hatırlıyorum? 


Okuyucumun sorusunu okuyan diğer okuyuculanm "Bir sene geçtikten sonra aidat borcu istenemez" gibi bir izlenim edinmesinler, sorunun içeriği öyle değil. Doğrusu şu: Kat mülkiyetine tabi binalarda her dönem başı kat malikleri toplantısında yıl için toplanacak aidat belirlenir. Şayet toplantıda belirlenmemiş ise yönetici en kısa zamanda bir işletme projesi yaparak aidat bedellerini belirler. Toplanacak aidat o yıl kullanılacak tahmini paradır.Zira elde para olacak ki binanın veya sitenin işleri görülsün. Dolayısı ile o yıl için toplanması gereken aidat ödenmez ise yönetici aidat borcunun yerine getirilmesi için icra takibi yapar. Peki o yıl bitmiş yeni bir yıla girilmişse durum ne olur? Şöyle olur: Geçmiş yılın yapılan masraflan artık bellidir. Bina veya site için bu masraflar yapılmış, bağımsız bölümlerin payına düşen ortak gider bedeli belirlenmiştir. İşte ortak gider bedeli belirlendiği için o yıl bittikten sonra artık talep edilecek para aidat bedeli değildir, geçen yıl için bağımsız bölüm başına düşen ortak gidere iştirak payıdır. Dolayısı ile yönetici geçmiş yıllarda ödenmeyen aidat bedelleri yerine artık yapılan masrafın bağımsız bölüme düşen payını talep edecektir. Okuyuculanm yanlış anlamasın, bir yıldan sonra para istenilemez gibi bir anlam çıkmasın, para istenir ama adı değişir, aidat değil 'ortak gidere katılım payı'dır. 


Tamer Heper/Posta


Geri Dön