26 / 11 / 2024

Alanya Kalesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Alanya Kalesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Dünya Kültür Mirası listesine kazandırılması çalışmaları çerçevesinde 50 bölgede çalışma yapan Alanya Belediyesi restorasyon çalışmalarına her gün yenileri ekleniyor. Kızılkule, tophane, tersane, mescitler, camiler, surlar sırasıyla restore ediliyor...




Selçuklu'nun mirası Alanya Kalesi'nde yapılan restorasyon çalışmaları sonrası 1-2 saatte değil, en az 1-2 gün gezilebilecek hale geldi. 


Dünya Kültür Mirası listesine kazandırılması çalışmaları çerçevesinde 50 bölgede çalışma yapan Alanya Belediyesi restorasyon çalışmalarına her gün yenileri ekleniyor. Kızılkule, tophane, tersane, mescitler, camiler, surlar, sarnıçlar sırasıyla restore ediliyor. Restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Başkan Hasan Sipahioğlu, Alanya Kalesi'nin sarnıçlarıyla birlikte bir ünik yapısı olduğunu söyledi. Bu yapıyı dünya kültür mirasına taşımak istediklerini ifade eden Sipahioğlu, kaleyi daha da güzelleştireceklerini kaydetti. Kalenin yollarını ve çevre düzenlemesini de bitireceklerini belirten Sipahioğlu, yapılacak olan yeni restorasyonlarla birlikte kalenin her noktasında bir çalışma yaparak tam anlamıyla turizme kazandıracaklarını kaydetti. 


Sipahioğlu, "Turist artık, 'Geldim denize girdim gittim' demeyecek. Deniz turizmiyle birlikte kültür turizmini de gezecek. Dünyada en örnek, daha mutlu ve kültürün yaşadığı bir Alanya göreceğiz. Kültürün dünya ile buluştuğu bir fırsat yakalayacağız. Alanya Kalesi'ni tur operatörleriyle yaptığımız toplantılarda kale artık 1-2 saatlik değil, 1-2 günlük gibi uzun süreli geziler düzenlenecek Dünyada artık 'tarihi göster dönemi' bitti. İnsanlar nasıl yaşamış, ne yemiş, içmiş, evlerinin düzeni nasılmış, hangi mimari özellikteki ev koşullarında yaşamışlar gibi konular insanların ilgisini çekiyor." dedi. 


KALENİN SARNIÇLARI TURİZME KAZANDIRILDI


Alanya Kalesi'nde bulunan 500 civarındaki su sarnıcından en büyük ve önemli olanlarından Necveddin Sarnıcı ve Pazar Sarnıcını turizme kazandırdıklarını belirten Sipahioğlu, 12 metre yüksekliğinde, 400 metrekare alanlık sarnıcı gezerek inceledi. Sipahioğlu, "Su sarnıçları, tarihi yerlerde genellikle güvenlik sebebiyle bütün yerleşimi yüksek yerlerde olmuş. Alanya Kalesi'de bunlardan en güzel yerlerinden bir tanesi. Kalede bu boyda 500 civarında sarnıç tescillenmiş durumda. O dönemlerde su ihtiyaçları için kullanmışlar. Restoresi yapılmış Necvettin Sarnıcı da bunlardan bir tanesi. Bu boyutta kalede yine sarnıçlarımız var. Şuanda birçok sarnıçlar halen su deposu olarak kullanılıyor. Sayılı örnekleriyle bir tanesi olan bu sarnıcı restore ettik. Bu tarihi değerleri aynı zamanda dünya kamuoyuna tanıtmış olacağız." diye konuştu.


Yurt Gündemi


Geri Dön