29 / 04 / 2024

Ceneviz Kalesi'nde restorasyon çalışmaları yeniden başlıyor!

Ceneviz Kalesi'nde restorasyon çalışmaları yeniden başlıyor!

Cenevizliler tarafından Karadeniz'den geçen ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması ve denetlenmesi için inşa edilen Ceneviz Kalesi'nde, restorasyon çalışmaları yeniden başlıyor...



Cenevizliler tarafından Karadeniz'den geçen ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması ve denetlenmesi için inşa edilen kalede, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ara verilen restorasyon çalışmaları normalleşme sürecinde yeniden başlıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan Cenevizliler tarafından hayata geçirilen kale, 5 sene  önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

Batı Karadeniz Bölgesi'nde denize sıfır konumuyla tarih izler taşıyan kalenin sınırları içerisinde mavi bayraklı plaj da mevcut.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından arkeolojik doğal sit alanı ilan edilen Ceneviz Kalesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan kazı ve restorasyon çalışmaları yüzde 85 seviyesindeyken alınan koronavirüs tedbirleri sebebiyle durduruldu.

Normalleşme sürecinin 1 Haziran tarihinde başlamasıyla restorasyon çalışmalarının gelecek günlerde kaldığı yerden devam etmesi hedefleniyor.

Ceneviz Kalesi nde restorasyon çalışmaları yeniden başlıyor!

- "Kale, tarih ve turizm açısından çok önemli"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Resul Taştan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kalede restorasyon, kazı ve çevre düzenleme çalışmalarının yoğun şekilde devam edeceğini belirtti.

Kalenin iç kısmında inceleme yapıldığını dile getiren Taştan, "Ankara'dan gelen ekip inceleme yaptı. Yapılacak işler hakkında değerlendirmede bulundular. Nasip olursa yaz sezonu içerisinde kaleyi, surlarını tamamlayıp turizme kazandıracağız." dedi.

Taştan, kalenin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunduğunu söyleyerek, "Kale 900 yıla yakın aynı yerde tüm ihtişamıyla duruyor. 2018 yılından bu yana da restorasyon çalışmaları sürüyor. Koronavirüs nedeniyle çalışmalara ara verildi. Normal seyrinde bu yaz sezonuna yetişecekti. Yaklaşık 2,5 ay bir duraklama oldu. Bu kale tarih ve turizm açısından çok önemli. Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli yapıtlarından olan kalenin, turizme çok büyük katkısı olacak." diye konuştu.


Geri Dön