19 / 05 / 2024

Alarko'nun kiracı olduğu bina satışta!

Alarko'nun kiracı olduğu bina satışta!

Ortaköy'deki 42 dönümlük arazi içerisinde yer alan eski Şifa Yurdu Hastanesi, ikinci kez icradan satışa çıkarıldı



İstanbul Boğazı'nın en güzel konumuna sahip olan Ortaköy'deki 42 dönümlük arazi içerisinde yer alan eski Şifa Yurdu Hastanesi, ikinci kez icradan satışa çıkarıldı. Alarko Holding'in kiracı olduğu binanın varisleri, mirası bölüşemedikleri için mahkemelik olmuşlardı. 317 milyon 992 bin lira üzerinden satışa çıkarılan arazinin açık arttırması 13 Ekim 2009 tarihinde gerçekleştirilecek.

İstanbul Boğazı'nın en güzel yerlerinden biri olan Ortaköy'deki eski Şifa Yurdu Hastanesi, yeniden satışa çıkarıldı. Alarko Holding ile Suriye Konsolosluğu'nun da kiracı olduğu binanın varisleri, mirası bölüşemedikleri için mahkemelik olmuşlardı. Mahkeme arazinin satılıp, mirasçılar arasında bölüşülmesine hükmetti.

42 bin 653 metrekare arazi üzerine kurulu olan Şifa Yurdu Hastanesi'nin ilk ihalesi 27 Temmuz'da gerçekleştirilmiş, ancak bu gayrimenkule alıcı çıkmamıştı. 317 milyon 992 bin lira bedelle satılacak olan arazinin ikinci ihalesi, 13 Ekim 2009 tarihinde İstanbul 10'uncu İcra Müdürlüğü'nde açık artırma usulüyle yapılacak. Bu gayrimenkule alıcı çıkmaması halinde 23 Ekim'de aynı saatte ikinci artırmaya çıkılacak.

Arazinin sahibi ve Şifa Yurdu Hastanesi'nin kurucusu Asım Onur, hastaneye kızı Şifa'nın adını vermişti. Baba Asım Onur ölünce 42 dönümlük Boğaz manzaralı arazi çocukları Şifa Onur, Oğuz Onur ve İrem Katoğlu Onur'a kaldı.  Arazi üzerindeki ayrı bir binada oturan psikolog Şifa Onur, 2005 yılında arazinin satılarak mal paylaşımı yapılması için mahkemeye başvurdu. Ne var ki; açtığı bu dava ile ablası ile ağabeyini karşısında buldu.

Kedi yüzünden paylaşılamayan mülk

İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Şifa Onur, kardeşlerinin kendisine ortak malları ile ilgili olarak hesap vermemesi ve kendisine karşı kötü tavır içerisinde bulunmaları nedeniyle ortak malvarlıklarının paylaştırılması talebinde bulundu. Bu davanın ardından bir süre sonra ağabey Oğuz Onur ile abla İrem Katoğlu Onur, soluğu mahkemede aldı. Kardeşlerini akli dengesi yerinde olmamakla suçlayan abla ve ağabey, İstanbul 1'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nden Şifa Onur'a mal varlığının idaresi konusunda yetkili olmak üzere bir vasi tayin edilmesini talep ettiler. Kardeşler bununla da yetinmeyip, arazi içerisindeki 1.5 dönümlük alan üzerine kuru olan kedi barınağındaki 90 kedinin tahliye edilmesini de istediler. Oğuz Onur ile İrem Katoğlu Onur, kardeşlerinin akli dengesinin yerinde olmadığını parasını yönetemediğini ve tüm parasını kedilere yedirdiğini iddia ettiler. Her iki kardeş, mahkemeye verdikleri dilekçede Şifa Onur'un kediler için kurduğu barınağa ısıtma tertibatı bile yaptığını, bu durumun kardeşlerinin akli ve ruhi melekelerinin bozuk olduğunu gösterdiğini savundular.

Davanın görüldüğü mahkeme, Şifa Onur'u akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk etti. Hastane Şifa Onur'un akıl sağlığının yerinde olduğu yönünde bir rapor verdi. Bunun üzerine mahkeme, arazinin satılıp, mirasçılar arasında bölüşülmesine karar verdi.

Alarko'nun tapuda şerhi bulunuyor

Şifa Yurdu binasında kiracı olarak yer alan Alarko bu binada iki yıldan daha fazla kalma hakkı bulunuyor. Holding'in tapuda da bu yönde bir şerhi bulunuyor. Bu konudaki sorularımıza yanıt vermesi konusunda kendisine ulaşmaya çalıştığımız Alarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu, haberi hazırladığımız sırada geri dönmediği için Holding'in 13 Ekim tarihindeki ihaleye katılıp katılmayacağını da öğrenemedik.  
Okhan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön