Genel

Alçıder depreme karşı binaların hafifletilmesini önerdi!

ALçIDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tunaman, 'alçı levha sistemleri' isimli malzemeyle hafif duvarlar üretebilmenin mümkün olduğunu belirterek, bunu, deprem riskine karşı da ciddi bir önlem olarak gösterdi  

ALçIDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tunaman, 'alçı levha sistemleri' isimli malzemeyle hafif duvarlar üretebilmenin mümkün olduğunu belirterek, bunu, deprem riskine karşı da ciddi bir önlem olarak gösterdi.

Türkiye 'nin deprem kuşağında yer alması farklı meslek örgütlerinin çözüm arayışlarına bir yenisini ekledi. Türkiye Alçı Üreticileri Derneği (ALçIDER) de bunlardan biri. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tunaman, binaların hafifletilmesi gerektiğini söyleyerek, taşıyıcı sistemler haricinde kullanılacak malzemelerin binaları rahatlacağını ve deprem riskine karşı koruyacağını belirtti.
Bu noktadan alçıdan üretilmiş hafif duvar sistemlerinin ana unsur olarak kullanılabileceğine dikkat çeken Tunaman, 'alçı levha sistemleri' isimli malzemenin yapım açısından yarattığı hıza da dikkat çekerek, 'Altı kat daha hafiflik yaraıtğı kadar duvarlar üç kat daha hızlı yapılabiliyor. Deprem hasarını önlemek için hafif duvar sistemlerinin özellikle konutlarda yaygınlaşması gerekiyor ” dedi.

Konutlarda da yaygınlaşmalı

Diğer yandan, Türkiye 'deki alçı sektörünün 500 milyon dolar civarında bir cirosu olduğunu belirten Tunaman, özellikle iç mekanlarda yer alan duvarların depremde can ve mal kaybını azaltacak şekilde hafif duvarlardan yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye 'de iş ve alışveriş merkezlerinde hafif duvar sistemleri başarıyla uygulanmasına rağmen, konut olarak inşa edilen binalarda yeterli seviyede uygulanmadığını söyleyen Tunaman, “Dileğimiz yasa ve yönetmeliklerimizde gerekli değişikliklerin yapılarak, hafif duvar sistemlerinin bir an önce yapılarda uygulanmasının sağlanmasıdır ” diye konuştu.

ABD VE ALMANYA DA KULLANIYOR
Mehmet Tunaman, alçı levha sistemleri, bir diğer deyişle hafif duvarların günümüzde ABD, Almanya ve İngiltere'de standart uygulamalar olarak kabul gördüğüne dikkat çekti. Alçı levha sistemlerinin   yüksek değerde performans, tasarım, kalite aranan ve fiziksel özelliklere sahip bina tasarımlarında yaygın olarak kullanıldığını belirten Tunaman'ın altını çizdiği kullanım alanları ise şöyle:
Bölme duvarlar (taşıyıcı veya perde olmayan)
Prefabrike uygulamalar
Asma tavan ve tavan giydirmeler
Duvar giydirmeler
Zemin uygulamaları
Kolon, kiriş, kanal gibi kaplamalar
şžaft duvarları
Cephe duvarları

SES YALITIMINDA DA İDDİALI
Mehmet Tunaman'ın açıklamalarına göre, alçı levha sistemleri, yapının özelliklerine ve gereksinimlerine göre hazırlanabilme özelliğine de sahip. Talep edildiğinde özel üretim ve uygulama detaylarıyla yüksek değerlerde ses yalıtım özelliklerine sahip olabiliyor. Özel olarak tasarlanan alçı levha bölme duvarlar, sinemalarda aranan çok yüksek ses yalıtım kriterlerini dahi yerine getirebiliyor.