Aldığım evden kiracı hemen nasıl çıkar?
İçinde kiracısı olan bir konutu satın alan kimselerin tahliye hakkı kanunda düzenleniyor. Peki, siz de "Aldığım evden kiracı hemen nasıl çıkar?" diyorsanız işte yanıtı...Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor
Konut kiralamalarında ev sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.
Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Mal sahibi ile kiracı arasında yapılan bu sözleşme, taşınmazın satışına engel teşkil etmiyor. İsteyen mal sahipleri içinde kiracısı bulunan evini ya da işyerini satabiliyor.
Kimi alıcılar yatırım için kimi alıcılar ise oturum için evi satın alıyor. Kendisi ya da ailesi için barınma ihtiyacı olan yeni ev sahipleri, evin içindeki kiracıdan nasıl tahliyesini isteyeceğini merak ediyor. Peki, siz de "Aldığım evden kiracı hemen nasıl çıkar?" diyorsanız işte yanıtı...
ALDIĞIM EVDEN KİRACI HEMEN NASIL ÇIKAR?
Yeni malikin gereksinimi ile ilgili hususlar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen yeni ev sahibi, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor. Ancak uygulamada çoğu zaman kiracılar kendilerinden çıkmaları istendiğinde bir ya da iki aylık bir sürede yeni ev bulup evi tahliye edebiliyor. Ancak bu şekilde bir anlaşma sağlanmazsa kanunda belirtilen sürelerde sözleşme feshedilebiliyor.
Kanunen kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
KİRALANANIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ
Kira sözleşmesnin feshi sonrası kiraya veren, geri verme sırasında kiralananın durumunu gözden geçirmek ve kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve ayıpları ona hemen yazılı olarak bildirmek zorunda oluyor. Bu bildirim yapılmazsa, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulur.
Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve ayıpların varlığı hâlinde, kiracının sorumluluğu devam eder. Kiraya veren, bu tür eksiklikleri ve ayıpları belirlediğinde, kiracıya hemen yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Kiracıyım evden çıkmak istemiyorum, ne yapabilirim?
Kira sözleşmesi en az kaç yıl olur?